Négy ponttal vezet a Madrid Spanyolországban

Infostart
2007. december 2. 23:57
Négy pontra növelte előnyét a Real Madrid a spanyol bajnokságban, több mint egy hónap után győzött idegenbeli bajnoki mérkőzésen a Bayern München Németországban, az Inter és az AS Roma kétesélyessé tette az olasz bajnokságot (legalábbis Roberto Mancini szerint...), a héten másodszor szerzett négy gólt a Liverpool Angliában. A hétvége futballösszefoglalója.

Az Arsenal a hétközi BL-mérkőzésen, igaz, kifejezetten tartalékos összeállításban, elszenvedte április óta az első vereségét. A csapat azonban gyorsan visszatért a győzelmek ösvényére: jó játékkal, szép győzelmet aratott az Aston Villa ellen.

A sérülése miatt hiányzó Cesc Fabregas távollétében a fehérorosz Alekszandr Hleb vezényelte a táncot, de remekül léptek be a támadásokba a védők is: a BBC elemzői szerint az Ágyúsok első félidei játéka a hollandok 1974 körüli csapatának játékát idézte.

Az első félidőben kialakult márt a végeredmény: Gardner vezető gólja után Flamini és Adebayor talált a kapuba. Arsene Wenger rövid értékelése is kifejező: "Azt hiszem, az első félidő bámulatos volt."

Nyert a Chelsea is, a találkozó egyetlen gólját a hajrában az egykori klubját keserítő Joe Cole lőtte. Parázs hangulatú meccs volt, a bíró hét sárga lapot is kiosztott, a kelet-londoniak lest reklamáltak Joe Cole góljánál - de mindennek a lefújás után nem volt jelentősége. A Chelsea már második, igaz, a Liverpool és a Manchester United egy mérkőzéssel kevesebbet játszott.

A Pool a Porto után a Bolton Wanderersnek is négy gólt lőtt. Steven Gerrard készítette elő az első két gólt (gólszerzők: Hyypiä és Fernando Torres), majd maga értékesített egy büntetőt. A negyedik gólt Babel lőtte. Bajnoki mérkőzésen most játszott először Fernando Torres és Peter Crouch együtt - mint kiderült, ez sem rossz párosítás.

Anglia, 15. forduló
Szombat
Chelsea-West Ham United 1-0
Wigan-Manchester City 1-1
Portsmouth-Everton 0-0
Blackburn-Newcastle 3-1
Reading-Middlesbrough 1-1
Sunderland-Derby County 1-0
Aston Villa-Arsenal 1-2
Vasárnap
Liverpool-Bolton 4-0
Tottenham-Birmingham 2-3
Hétfő
Manchester United-Fulham
Az élcsoport: 1. Arsenal 36 (14), 2. Chelsea 31, 3. Liverpool 30 (14), 4. Manchester United 30 (14), 5. Manchester City 30
Roberto Mancini, az Inter edzője kijelentette: immár kétesélyes a bajnoki küzdelem, ahogy az előző szezonban, most is csak az Inter és az AS Roma harcol a bajnoki címért. Nehéz vitatkozni a megállapításával, arról meg fölösleges, hogy e két gárda aratta a forduló legértékesebb győzelmeit.

Az Inter a két gólt is előkészítő Zlatan Ibrahimovic vezérletével nyert Firenzében. Az első gólt szerző Jiménez korábban a Fiorentina játékosa volt. A Violákhoz visszatért Adrian Mutu és Tomas Ujfalusy - de ők sem segíthettek.

Nyert a Roma is, Luciano Spalletti edző egykori csapata, az Udinese ellen. Juan, Quagliarella és Taddei találatával már az első félidőben kialakult a végeredmény, a hajrában a vendégek közül két játékos, Pinzi és Dossena is piros lapot kapott. A Roma hívei számára a legjobb hír, hogy Francesco Totti, október 23-i sérülése óta először, már ott ült legalább a kispadon. A jövő héten talán már játszik is.

A vártnál gyengébb játékot hozott a Milan és a Juventus szuperrangadója - a piros-feketék még mindig nyeretlenek hazai pályán a 2007-2008-as bajnokságban. Az első félidőben Trezeguet kapufája jelentette a legnagyobb eseményt, a másodikban inkább a Milan állt közelebb a győzelemhez, Gianluigi Buffon ellenben pazarul védett.

Olaszország, 14. forduló
Szombat
Sampdoria-Reggina 3-0
AC Milan-Juventus 0-0
Vasárnap
Fiorentina-Internazionale 0-2
AS Roma-Udinese 2-1
Atalanta-Napoli 5-1
Catania-Palermo 3-1
Siena-Lazio 1-1
Parma-Empoli 1-0
Cagliari-Livorno 0-0
Torino-Genoa 1-1
Az élcsoport: 1. Inter 31 (13), 2. AS Roma 28 (13), 3. Juventus 26, 4. Udinese 25, 5. Fiorentina 24.
A Real Madrid, a papírformának megfelelően, könnyed játékkal szaporította győzelmeinek számát. Raúl bizonyult ezúttal a csapat legjobbjának: Van Nistelrooy átadásából lőtte az egyiket, majd szabadrúgásból a másodikat. A Madrid harmadik gólja (sorrendben a második) öngólból esett, a Racing az egykori Madrid-játékos, Munitis révén szépített 0-3-nál.

A Sevilla lassan nem csak a bajnoki, de még a dobogós álmaitól is elbúcsúzhat: újabb meglepő vereséget szenvedett, ezúttal az Almería otthonában. A Dani Alves kiállítása után szinte egy teljes félidőn keresztül emberelőnyben játszó újonc gólját Ariadela lőtte.

Döntetlenre végződött a barcelonai városi rangadó. Az első félidő a Barcáé volt, Messi szólója után Iniesta szerzett gólt. A második játékrészben azonban az Espanyol kiegyenlített Coro révén, s megérdemelten szerzett pontot. Ronaldinho ezúttal csak a cserejátékosok közé került, az utolsó negyedórában kapott játéklehetőséget.

Meglepetésre kikapott a Villarreal, nyert ellenben az Atlético Madrid, mégpedig Forlán és Raúl García találatával. Elbukott ellenben, méghozzá hazai pályán a Valencia: az Athletic Bilbao háromgólos győzelme a Mestallában több mint meglepő. A baszkok húsz év után először nyertek idegenben a Valencia ellen.

Spanyolország, 14. forduló
Szombat
Real Madrid-Racing 3-1
Almería-Sevilla 1-0
Espanyol-Barcelona 1-1
Vasárnap
Valladolid-Villarreal 2-0
Mallorca-Murcia 1-1
Recreativo-Real Zaragoza 2-1
Getafe-Levante 2-1
Deportivo-Osasuna 1-2
Betis-Atlético Madrid 0-2
Valencia-Athletic Bilbao 0-3
Az élcsoport: 1. Real Madrid 32 pont, 2. Barcelona 28, 3. Villarreal 28, 4. Atlético Madrid 27, 5. Espanyol 26.

4

A francia Franck Ribéry góljával nyert a Bayern München Bielefeldben, s visszavette az első helyet. A világbajnoki ezüstérmes szélső Luca Toni labdájából, egyéni játék után szerezte meg a találatát. A Bayernnek nagyon jól jött a győzelem, a csapat október 20-án nyert legutóbb idegenbeli bajnoki mérkőzést.

A Werder Bremen kitűnő mérkőzésen győzte le a forduló rangadóján a Hamburgot. Sanogo az első negyedóra végén eset vezető gólját Van der Vaart kiegyenlítette a 61. percben, ám Pasanen három perccel később góljával a Werder nyert.

Hajnal Tamás együttese, a Karlsruhe meglepetésre kikapott az utolsó helyezett Cottbus otthonában. A magyar középpályás végigjátszotta a mérkőzést. Dárdai Pál nem kapott helyet a hazai pályán vereséget szenvedő Herthában. Huszti Szabolcs előkészítette a mérkőzést eldöntő gólt, majd edzője lecserélte - utána a Hannover szerzett még két további gólt.

Németország, 15. forduló
Péntek
Rostock-Hannover 0-3
Szombat
Werder Bremen-Hamburg 2-1
Cottbus-Karlsruhe 2-0
Hertha-Leverkusen 0-3
Schalke-Bochum 1-0
Stuttgart-Dortmund 1-2
Wolfsburg-Frankfurt 2-2
Vasárnap
Bielefeld-Bayern München 0-1
Duisburg-Nürnberg 1-0
Az élcsoport: 1. Bayern 34 pont, 2. Werder 33, 3. Hamburg 30, 4. Leverkusen 27, 5. Karlsruhe 26.