eur:
394.76
usd:
370.35
bux:
65134.6
2024. április 19. péntek Emma

Kaká nyerte az Aranylabdát

Kaká, az AC Milan brazil játékosa nyerte a France Football magazin által alapított Aranylabdát, a futballvilág egyik legnagyobb presztízsű elismerését.

Az idén csapatát Bajnokok Ligája győzelemre vezető 25 éves brazil karmester 444 ponttal végzett az élen.

Kaká mögött a Manchester United portugál klasszisa, Cristiano Ronaldo lett a második 277 ponttal, míg a Barcelona argentin sztárja, Lionel Messi a harmadik 255 ponttal.

A negyedik brazil győztes

Ricardo Izecson dos Santos Leite, ismertebb nevén Kaká 1982. április 22-én látta meg a napvilágot

Brazíliavárosban. Az AC Milan labdarúgója Ronaldo, Rivaldo és Ronaldinho után a negyedik brazil játékos, aki elnyerte a France Football magazin által létrehozott díjat, az Aranylabdát.

Sok más dél-amerikai világklasszissal ellentétben jómódú családban nőtt fel, ám egy baleset majdnem kettétörte a karrierjét: 12 éves korában a családi úszómedence ugródeszkájáról olyan szerencsétlenül esett le, hogy elrepedt egy gerinccsigolyája. Felépülését elsősorban Istenbe vetett hitének tulajdonítja. A hit jelenleg is központi szerepet játszik az életében - a futballpályán például a góljai után mindig az égre mutatva köszöni meg a segítséget.

Profi karrierjét 2001-ben, 19 évesen kezdte a Sao Paulo együttesében, első szezonjában 12, majd a másodikban 10 gólt lőtt, felkeltve ezzel a válogatott szövetségi kapitánya, valamint az európai élcsapatok figyelmét.

A nemzeti csapatban 2002 januárjában mutatkozhatott be Bolívia ellen, majd tagja volt a dél-koreai - japán közös rendezésű világbajnokságon győztes brazil gárdának is, igaz, mindössze 19 perc játéklehetőséget kapott Luiz Felipe Scolaritól.

2003-ban az AC Milan 8,5 millió euróért átcsábította Európába, s mint kiderült, a klub remek vásárt csinált, hiszen vele a csapat 2004-ben már bajnoki címnek örülhetett.

Olaszországi karrierje során szinte hullámvölgyek nélkül cipeli a hátán a piros-feketéket, az igazi áttörésre mégis a 2006/07-es szezonig kellett várni: a milánóiak a hazai bajnokságban ugyan botladoztak, ám a Bajnokok Ligájában parádésan teljesítettek, és a fináléban visszavágtak a Liverpoolnak a 2005-ös vereségért. Kaká a sorozat gólkirálya lett, olyan sorsdöntő találatokat jegyezve, mint a Celtic Glasgow elleni nyolcaddöntő hosszabbításában lőtt szólógólja, vagy a Manchester United otthonában szerzett két, majd a visszavágón lőtt egy gólja.

{{keretes_cim}}

Született: 1982. április 22., Brazíliaváros
Magasság/testsúly: 186 cm/83 kg
Klubjai: Sao Paulo (2001-2003), AC Milan (2003-)
Posztja: támadó, támadó középpályás
Válogatottság/gól: 54/15
Első mérkőzés a válogatottban: 2002. január 31. (Bolívia ellen)
Első gól a válogatottban: 2002. március 7. (Izland ellen, 6-1)
Eredményei: világbajnok (2002), Aranylabdás (2007), Konföderációs Kupa-győztes (2005), Bajnokok Ligája-győztes (2007), Európai Szuperkupa-győztes (2003, 2007), olasz bajnok (2004), olasz Szuperkupa-győztes (2004), a Serie A legjobb labdarúgója (2004), a Serie A legjobb külföldi labdarúgója (2004, 2006), Bajnokok Ligája-gólkirály (2007), a Bajnokok Ligája legjobb támadója (2007), az UEFA év labdarúgója (2007), az UEFA év legjobb középpályása (2005)

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×