Már biztos: foci Eb-t rendezhet Magyarország

Infostart
2007. december 1. 16:03
Magyarország rendezi a 2009-es futsal Európa-bajnokságot. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) döntését David Taylor főtitkár jelentette be. A hivatalos kispályás teremlabdarúgó kontinenstornának várhatóan Debrecen és Budapest ad otthont.

A futsalt két csapat játssza, mindkét csapatban 4 mezőnyjátékos és egy kapus van. A cserék száma legfeljebb 7. A játék során akárhányszor és bármikor lehet cserélni, de csak a kijelölt vonalszakaszon keresztül.

A pálya méretei nagyon hasonlítanak a kézilabda pálya méreteihez, a pálya szélét vonal és nem palánk határolja. A labda kisebb méretű, mint a labdarúgásnál használt, és az egyéb fizikai tulajdonságai is mások.

Sokkal kevésbé pattan, de a felülete ugyanolyan, mint a nagypályás fociban. (Vagyis nem "szőrös" teremfocival játsszák.) A játékidő kétszer 20 perc, de fontos különbség, hogy itt tiszta játékidő van. Azaz ha játékon kívül van a labda, akkor áll az óra. Bővebben itt!

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) eddig 5 világbajnokságot szervezett, az első hármat Brazília, a két legutóbbit Spanyolország nyerte. Az Európai Labdarúgó Szövetség 1996 óta, az első EB óta, minden páratlan évben rendez kontinensviadalt, a legutóbbi egy hete ért véget Portugáliában.

A győzelmet a játék nagymesterei, a címvédő spanyolok szerezték meg (az eddigi 6 tornából négyszer diadalmaskodtak), az ezüstérem az olaszoké, a bronz pedig a házigazda Portugáliát 3-2-re verő oroszoké lett.

Az Eurosport minden nap élőben közvetítette a nyolccsapatos torna meccseit. A futsal már egész Európát meghódította. Jellemző, hogy a világ- és Európa-bajnok Spanyolország első két bajnoki osztályában, hivatásos játékosok, csapatok szerepelnek a nagypályás futballban kötelező liga rendszerben.

A sztárok havi fizetése elérheti a hárommillió forintot. Olyan nagy és híres egyesületek tartanak fenn futsal csapatot is, mint a Reál Madrid és a Barcelona. Az igazolt játékosok száma meghaladja a 200 ezret.

Spanyolországban, akárcsak az olasz, a brazil, vagy az orosz bajnokságban csak olyanok játszhatnak, akik nem "nagypályáznak". A spanyol válogatott valamennyi mérkőzését közvetíti a közszolgálati adó. Az Egyesült Államok kötelező iskolai tananyag a futsal.

Az 1996-ban indult magyar bajnokság 12 csapat részvételével zajlik, a pontvadászatot jelenleg a Szentes vezeti.