Kemény: Kósz Zoli vállalni fogja a felelősséget

Infostart
2007. november 25. 14:24
Kemény Dénes, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint az olimpiai bajnok Kósz Zoltán vállalja majd a felelősséget a pénteken hajnalban történtekért. A szakvezető erről az InfoRádió Gólvonal című sportmagazinjában beszélt. Az első vizsgálat szerint a volt válogatott kapus közepesen ittas volt, amikor pénteken az Alagútnál igazoltatták a rendőrök. A sportoló előtte saját autóját vezette. A járműben ült a szintén vízilabdázó Petőváry Zsolt is, aki - az amatőr videofelvétel és a hivatalos jelentés szerint - hevesen dulakodni kezdett a rendőrökkel. Az alábbiakban a Kemény Dénessel készült interjú szerkesztett változatát olvashatják.
Hogyan reagált, amikor tudomást szerzett a történtekről?

Nagyon meglepődtem, mert Kósz Zolit nagy régóta ismerem. Õ nem az a típusú sportember, akiről az ember el tudja képzelni, hogy összetűzésbe kerül hivatalos személyekkel. Nem ilyennek ismertem.

Tudott-e beszélni volt kapusával?

Igen, többször is beszéltünk telefonon. Nagyon bánja, ami történt, és természetesen bosszús amiatt, amiben esetleg mások hibáztak.

A Pécs vezetői felfüggesztették Kósz és Petőváry játékjogát?


Az ő dolguk, de én nem osztom ezt teljesen. Érdemes lett volna a rendőrségi vizsgálat végét megvárni, hogy a világos tények alapján dönthessenek. Másrészt viszont megértem őket, hiszen az a tény, hogy valaki az éjszaka közepén egy-két pohár bor után kormányhoz ül, az nem egy élsportolói cselekedet. Számomra nyilvánvaló, hogy Zolinál különleges esetről, nem rendszerről van szó.

Ön szerint hivatkozhat-e a rendőri igazoltatáskor egy sportoló arra, hogy olimpiai bajnok?

Szerintem nem. Bár mivel nem voltam ott, nem vagyok biztos abban, hogy ez Zoli tette. Lehet, hogy a társaságában valaki más próbált ezzel érvelni.

Milyen lépésre számít Kósztól?

Zoli öt éven keresztül volt az általam irányított válogatott csapatkapitánya. Nem véletlenül bíztam rá ezt a feladatot. Ismerem annyira, hogy meggyőződik arról, milyen hibát követett el, akkor maximálisan fogja vállalni a felelősségét - minden értelemben.

Milyen magatartást kell tanúsítania egy válogatott sportolónak?


Egy példaképnek nemcsak az edzésen és a mérkőzésen, hanem a magánéletben is példamutatóan kell viselkednie. De a példakép is csak ember, követhet el hibát, tévedhet.

Bár az ügy végkifejletét még nem ismerjük, a pénteken hajnalban történtek mennyit ártanak a magyar vízilabda megítélésének?


Nyilvánvalóan nem használnak. De talán komolyan nem is ártanak, mert elszigetelt esetről van szó. Még egyszer hangsúlyozom: biztos vagyok benne, hogy Zoli élsportolóhoz, példaképhez méltóan kezeli majd az ügyet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást