Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vb-sorsolás: Magyarország a negyedik kalapban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Közzétette a FIFA a 2010-es, dél-afrikai világbajnokság selejtezőinek rendszerét. A vasárnapi, durbani sorsolás előtt tisztának tűnik: sokat ért a magyar válogatott őszi jó szereplése, a csapat a negyedik kalapba kerül. Igaz, az utóbbi két meccs megnyerésével a harmadikban lenne...

A 2010-es torna 32-es döntőjében 13 európai válogatott vehet majd részt. A címvédő olaszok is selejtezőt kénytelenek játszani. Az UEFA, azaz az európai szövetség 53 tagországa nevezett.

A csapatokat a pénteken közétett FIFA-ranglista alapján kalapokba sorolják. Az azonos kalapba kerültek nem kerülhetnek azonos csoportba.

Az európai zónában nyolc hatos és egy ötös csapatot alakítanak. A kilenc csoportelső egyenes ágon továbbjut a döntőbe. A kilenc csoportból a legjobb nyolc második pótselejtezőt játszik, négy párban. A pótselejtezők győztesei is részt vehetnek a világbajnokságon.

A FIFA ranglistából "kivonatolt" európai ranglistán Magyarország a 30. helyen áll, így biztosan a negyedik kalapba kerül majd, Szlovákia, Bosznia-Hercegovina, Magyarország, Moldova, Wales, Macedónia, Fehéroroszország, Litvánia és Ciprus társaságában.

Érdekes, hogy a görög válogatott - budapesti győzelmének is köszönhetően - kiszorította az utolsó két Eb-selejtezőjét elveszítő angolt az első kalapból.

A kalapok beosztása

Első kalap:
Olaszország, Spanyolország, Németország, Csehország, Franciaország, Portugália, Hollandia, Horvátország, Görögország
Második kalap: Anglia, Románia, Skócia, Törökország, Bulgária, Oroszország, Lengyelország, Svédország, Izrael
Harmadik kalap: Norvégia, Ukrajna, Szerbia, Dánia, Észak-Írország, Írország, Finnország, Svájc, Belgium
Negyedik kalap: Szlovákia, Bosznia-Hercegovina, Magyarország, Moldova, Wales, Macedónia, Fehéroroszország, Litvánia, Ciprus
Ötödik kalap: Grúzia, Albánia, Szlovénia, Lettország, Izland, Örményország, Ausztria, Kazahsztán, Azerbajdzsán,
Hatodik kalap: Liechtenstein, Észtország, Málta, Luxemburg, Montenegró, Andorra, Feröer-szigetek, San Marino