eur:
394.44
usd:
370.15
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Vb-sorsolás: Magyarország a negyedik kalapban

Közzétette a FIFA a 2010-es, dél-afrikai világbajnokság selejtezőinek rendszerét. A vasárnapi, durbani sorsolás előtt tisztának tűnik: sokat ért a magyar válogatott őszi jó szereplése, a csapat a negyedik kalapba kerül. Igaz, az utóbbi két meccs megnyerésével a harmadikban lenne...

A 2010-es torna 32-es döntőjében 13 európai válogatott vehet majd részt. A címvédő olaszok is selejtezőt kénytelenek játszani. Az UEFA, azaz az európai szövetség 53 tagországa nevezett.

A csapatokat a pénteken közétett FIFA-ranglista alapján kalapokba sorolják. Az azonos kalapba kerültek nem kerülhetnek azonos csoportba.

Az európai zónában nyolc hatos és egy ötös csapatot alakítanak. A kilenc csoportelső egyenes ágon továbbjut a döntőbe. A kilenc csoportból a legjobb nyolc második pótselejtezőt játszik, négy párban. A pótselejtezők győztesei is részt vehetnek a világbajnokságon.

A FIFA ranglistából "kivonatolt" európai ranglistán Magyarország a 30. helyen áll, így biztosan a negyedik kalapba kerül majd, Szlovákia, Bosznia-Hercegovina, Magyarország, Moldova, Wales, Macedónia, Fehéroroszország, Litvánia és Ciprus társaságában.

Érdekes, hogy a görög válogatott - budapesti győzelmének is köszönhetően - kiszorította az utolsó két Eb-selejtezőjét elveszítő angolt az első kalapból.

A kalapok beosztása

Első kalap:
Olaszország, Spanyolország, Németország, Csehország, Franciaország, Portugália, Hollandia, Horvátország, Görögország
Második kalap: Anglia, Románia, Skócia, Törökország, Bulgária, Oroszország, Lengyelország, Svédország, Izrael
Harmadik kalap: Norvégia, Ukrajna, Szerbia, Dánia, Észak-Írország, Írország, Finnország, Svájc, Belgium
Negyedik kalap: Szlovákia, Bosznia-Hercegovina, Magyarország, Moldova, Wales, Macedónia, Fehéroroszország, Litvánia, Ciprus
Ötödik kalap: Grúzia, Albánia, Szlovénia, Lettország, Izland, Örményország, Ausztria, Kazahsztán, Azerbajdzsán,
Hatodik kalap: Liechtenstein, Észtország, Málta, Luxemburg, Montenegró, Andorra, Feröer-szigetek, San Marino

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×