eur:
393.51
usd:
368
bux:
66334.65
2024. április 24. szerda György

Várhidi: Ez a csapat nem lesz soha világbajnok!

Nem szabad csak a negatívumokat hangsúlyozni azután, hogy a magyar labdarúgó-válogatott szombaton 3-0-ra elveszítette moldovai Európa-bajnoki selejtező-mérkőzését - hangsúlyozta Várhidi Péter szövetségi kapitány az InfoRádió Gólvonal című sportmagazinjában. Az alábbiakban az interjú szerkesztett változatát olvashatják el.

Milyen szavakkal jellemezné a szombat esti 3-0-ás vereséget?

Nem hiszem, hogy nagy szavakat kellene használnom. Tény, hogy nem sikerült ez a meccsünk. Több apró tényező is nehezítette a helyzetünket, ráadásul az ellenfélnek szinte minden összejött.

Az feltétlenül kitűnt, hogy a sérült Vass Ádámot senki nem tudta pótolni. Ön már azzal elismerte a középpályás védekezés csődjét, hogy a 38. percben lecserélte a Vadócz Krisztián, Tőzsér Dániel párost.

Ezen nincs mit szépíteni. Nem tudtunk ütközni, elmaradtak a labdaszerzések, ez nem mehetett így tovább.

Kit lehetne beépíteni a csapatba, hogy Vass Ádám mellett is legyen egy megbízható védekező középpályás?


Sajnos a magyar futballnak Vass Ádámot leszámítva nincs védekező középpályása. Több játékost figyelek, de egyelőre egyikük teljesítménye sem üti meg a nemzetközi színvonalat.

Lehetne még Juhász Roland hiányáról, Csizmadia Csaba szokatlan szerepköréről és Vanczák Vilmos újabb bakijairól beszélni, de nemcsak a védekezéssel, hanem a támadással is voltak problémák Chisinauban. A karmester Hajnal Tamás a bő 20 centivel magasabb moldáv futballistákkal szemben meglehetősen gyámoltalanul játszott.

Valóban nem ment sem neki, sem Gera Zoltánnak a játék. Ennek ellenére is volt 5-6 tiszta gólhelyzetünk. Gyengébb teljesítménnyel is illett volna gólokat rúgnunk, és akkor talán másképp alakul a mérkőzés is.

Mit mondtak önnek a kudarc után a szövetség vezetői és a szakmai stáb tagjai?


Ez belső ügy, mindenkinek megvan a maga véleménye.

Mennyire volt ez drasztikus? Egyáltalán nem mindegy, hogy egy vezető az eredmény alapján a Málta elleni tavalyi kudarchoz hasonlítja a mérkőzést vagy a mostani második félidő biztatóbb játékát is értékeli.


Nem szeretném, ha bárki is pánikhangulatot keltene. Ez a csapat már eljutott egy szintre. Az elmúlt három hónapban hat mérkőzésen négy sikert arattunk. Nyugodtan kell készülnünk az év utolsó meccsére. A keret pedig nem fog változni a jövő évre, hiszen a mostaninál sokkal jobb válogatottat nem lehet kiállítani.

A hazai meccsekkel nem volt probléma, de az idegenbeli tétmeccseken elmaradtak a sikerek. Érdemes-e lenne a jövőben változtatni, például zártabb felállással vagy más taktikával előrukkolni külföldön?

Ne akarjon mindenki szakmázni! Ezektől a 22 éves gyerekektől nem lehet elvárni, hogy minden meccsüket megnyerjék. Senki nem mondta, hogy innentől kezdve nem lesz egyetlen vereség sem. Ez a gárda egy bizonyos szintig lesz jó, de nem lesz soha világbajnok. Kiegyensúlyozottságot csak néhány év múlva várhatunk el, a következő két-három év egyértelműen a fejlődés jegyében zajlik még. Nem csoda, hogy egyelőre benne van ebben a csapatban az olaszok legyőzése és a moldávok elleni kudarc is. Azt se feledjük, hogy a válogatott csak akkor lehet igazán eredményes, ha mindenki játszik a saját klubjában. Sajnos ettől még messze vagyunk.

Bár a magyar válogatott most csak a hatodik helyen áll Európa-bajnoki selejtezőcsoportjában, mégis - FIFA-világranglistás helyezése alapján - a harmadik kalapba kerülhet a 2010-es vébé selejtezőcsoportjainak kialakításakor, ha szerdán győz a görögök ellen. Mennyire próbálja levenni a terhet a játékosok válláról?

Maximálisan, hiszen ezt a csapatot az első évében nem a teljesítménye alapján kell megítélni. Az a fontos, hogy van jövőképe vagy nincs. Az már öröm, hogy foglalkozunk egy téttel, és egyértelmű előrelépés, hogy semmiképpen nem az ötödik erősségi csoportból húznak ki minket jövő vasárnap.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×