Várhidi: Ez a csapat nem lesz soha világbajnok!

Infostart
2007. november 18. 17:44
Nem szabad csak a negatívumokat hangsúlyozni azután, hogy a magyar labdarúgó-válogatott szombaton 3-0-ra elveszítette moldovai Európa-bajnoki selejtező-mérkőzését - hangsúlyozta Várhidi Péter szövetségi kapitány az InfoRádió Gólvonal című sportmagazinjában. Az alábbiakban az interjú szerkesztett változatát olvashatják el.
Milyen szavakkal jellemezné a szombat esti 3-0-ás vereséget?

Nem hiszem, hogy nagy szavakat kellene használnom. Tény, hogy nem sikerült ez a meccsünk. Több apró tényező is nehezítette a helyzetünket, ráadásul az ellenfélnek szinte minden összejött.

Az feltétlenül kitűnt, hogy a sérült Vass Ádámot senki nem tudta pótolni. Ön már azzal elismerte a középpályás védekezés csődjét, hogy a 38. percben lecserélte a Vadócz Krisztián, Tőzsér Dániel párost.

Ezen nincs mit szépíteni. Nem tudtunk ütközni, elmaradtak a labdaszerzések, ez nem mehetett így tovább.

Kit lehetne beépíteni a csapatba, hogy Vass Ádám mellett is legyen egy megbízható védekező középpályás?


Sajnos a magyar futballnak Vass Ádámot leszámítva nincs védekező középpályása. Több játékost figyelek, de egyelőre egyikük teljesítménye sem üti meg a nemzetközi színvonalat.

Lehetne még Juhász Roland hiányáról, Csizmadia Csaba szokatlan szerepköréről és Vanczák Vilmos újabb bakijairól beszélni, de nemcsak a védekezéssel, hanem a támadással is voltak problémák Chisinauban. A karmester Hajnal Tamás a bő 20 centivel magasabb moldáv futballistákkal szemben meglehetősen gyámoltalanul játszott.

Valóban nem ment sem neki, sem Gera Zoltánnak a játék. Ennek ellenére is volt 5-6 tiszta gólhelyzetünk. Gyengébb teljesítménnyel is illett volna gólokat rúgnunk, és akkor talán másképp alakul a mérkőzés is.

Mit mondtak önnek a kudarc után a szövetség vezetői és a szakmai stáb tagjai?


Ez belső ügy, mindenkinek megvan a maga véleménye.

Mennyire volt ez drasztikus? Egyáltalán nem mindegy, hogy egy vezető az eredmény alapján a Málta elleni tavalyi kudarchoz hasonlítja a mérkőzést vagy a mostani második félidő biztatóbb játékát is értékeli.


Nem szeretném, ha bárki is pánikhangulatot keltene. Ez a csapat már eljutott egy szintre. Az elmúlt három hónapban hat mérkőzésen négy sikert arattunk. Nyugodtan kell készülnünk az év utolsó meccsére. A keret pedig nem fog változni a jövő évre, hiszen a mostaninál sokkal jobb válogatottat nem lehet kiállítani.

A hazai meccsekkel nem volt probléma, de az idegenbeli tétmeccseken elmaradtak a sikerek. Érdemes-e lenne a jövőben változtatni, például zártabb felállással vagy más taktikával előrukkolni külföldön?

Ne akarjon mindenki szakmázni! Ezektől a 22 éves gyerekektől nem lehet elvárni, hogy minden meccsüket megnyerjék. Senki nem mondta, hogy innentől kezdve nem lesz egyetlen vereség sem. Ez a gárda egy bizonyos szintig lesz jó, de nem lesz soha világbajnok. Kiegyensúlyozottságot csak néhány év múlva várhatunk el, a következő két-három év egyértelműen a fejlődés jegyében zajlik még. Nem csoda, hogy egyelőre benne van ebben a csapatban az olaszok legyőzése és a moldávok elleni kudarc is. Azt se feledjük, hogy a válogatott csak akkor lehet igazán eredményes, ha mindenki játszik a saját klubjában. Sajnos ettől még messze vagyunk.

Bár a magyar válogatott most csak a hatodik helyen áll Európa-bajnoki selejtezőcsoportjában, mégis - FIFA-világranglistás helyezése alapján - a harmadik kalapba kerülhet a 2010-es vébé selejtezőcsoportjainak kialakításakor, ha szerdán győz a görögök ellen. Mennyire próbálja levenni a terhet a játékosok válláról?

Maximálisan, hiszen ezt a csapatot az első évében nem a teljesítménye alapján kell megítélni. Az a fontos, hogy van jövőképe vagy nincs. Az már öröm, hogy foglalkozunk egy téttel, és egyértelmű előrelépés, hogy semmiképpen nem az ötödik erősségi csoportból húznak ki minket jövő vasárnap.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást