A skótok duplán szomorúak: ők kiestek, az angolok esélyt kaptak

Infostart
2007. november 18. 00:06
A lengyel, az olasz, a francia, a horvát, a spanyol és a holland csapat csatlakozott a cseh, a német, a görög és a román válogatotthoz a 2008-as labdarúgó Eb-selejtezőiben. Így miután a két rendező, Ausztria és Svájc automatikusan tagja a tizenhatos döntő mezőnyének, mindössze négy hely maradt kiadó. A továbblépőkön kívül a szombat nagy győztese az angol válogatott, amelynek óriási szívességet tett az izraeli csapat az oroszok legyőzésével.
A csoport: a lengyelek továbbjutottak

A finn válogatott meglepően megszenvedett az azeriek ellen Helsinkiben. Gurbanov révén a vendégek még a vezetést is megszerezték, ám a még a továbbjutásban reménykedő északi legénység a végén megfordította az állást. Mikael Forssell gólja hozta meg a kiegyenlítést, majd a 85. percben az albán származású Shefki Kuqi megszerezte a győztes találatot.

Chorzówban a lengyelek a második félidő elején nyerték meg a mérkőzést a hajdanán szebb napokat is megélt belga válogatott ellen. A találkozó - s alighanem az így biztossá tett továbbjutás - első számú hőse a kazahok elleni mesterhármasa után most két gólt szerző Euzebiusz Smolarek volt.

A portugálok Hugo Almeida góljával, ha nem is könnyen, de megnyerték meccsüket, s egyetlen pontnyira vannak a továbbjutástól.

Belgrádban a játékvezető a játékra alkalmatlannak minősítette a hóval borított pályát. A szerb és a kazah válogatott vasárnap megkísérli lejátszani a találkozót. A meccset november 24-ig mindenképpen le kell játszani.

A csoport: Portugália-Örményország, 1-0 Finnország-Azerbajdzsán 2-1, Lengyelország-Belgium 2-0, Szerbia-Kazahsztán elhalasztva
Az állás: 1. Lengyelország 27 (13 mérkőzés), 2. Portugália 26 (13), 3. Finnország 23 (13), 4. Szerbia 20(12), 5. Belgium 15 (13), 6. Örményország 9 (11), 7. Kazahsztán 7 (12), 8. Azerbajdzsán 5 (11)
Az utolsó játéknapon (11. 21): Örményország-Kazahsztán, Azerbajdzsán-Belgium, Szerbia-Lengyelország, Portugália-Finnország

B csoport: Minden eldőlt


Az olasz válogatott ismét megmutatta, hogy játékosai a döntő pillanatokban hihetetlen módon tudnak koncentrálni. Glasgowban elszállhatott volna a Squadra Azurra, de a volna örökre benne marad a mondatban.

Luca Toni szinte az első akcióból gólt szerzett, majd, bár Ferguson révén a skótok a második félidőben ki tudtak egyenlíteni, a Squadra Azzurrának akadt még egy ütőkártyája. Andrea Pirlo a 90. percben Cristian Panucci fejére varázsolta a labdát, s a veterán védő (egyike a kezdő csapat három nem világbajnokának) a hálóba fejelte a labdát, megmentve egykori milanos klubtársa, Roberto Donadoni szövetségi kapitány állását.

Alex McLeish, a skótok szövetségi kapitánya a spanyol bírót, Mejuto Gonzálezt szidta, szerinte ugyanis nem előzte meg szabálytalanság az olaszok második gólja előtti szabadrúgást.

A skótok mindent elveszítettek: a sorozatban elbukták 100 százalékos hazai mérlegüket, először kaptak ki Glasgow-ban az olaszoktól, s kiestek - pedig azt remélték, tíz év után ismét kijutnak egy nagy tornára. Ám az utolsó két meccsüket elbukták, s ezért már semmit sem ér a franciák kétszeri legyőzése. Az olaszok 2-1-es győzelmével egyébként a most pályára sem lépett franciák is továbbjutottak, függetlenül az utolsó játéknap eredményeitől.

B csoport: Skócia-Olaszország 1-2, Litvánia-Ukrajna 2-0

Az állás: 1. Olaszország 26 (11 mérkőzés), 2. Franciaország 25 (11), 3. Skócia 24 (12), 4. Ukrajna 16 (11), 5. Litvánia 13 (11), 6. Grúzia 10 (11), 7. Feröer-szigetek 0 (11)
Az utolsó játéknapon (11. 21): Olaszország-Feröer-szigetek, Ukrajna-Franciaország, Grúzia-LitvániaC csoport: Oszlóban a norvég remények

A norvég válogatott óriási esélyt szalasztott el: nagyon úgy fest, hogy még esztendőkön át a 2000-es Eb-szereplés marad az utolsó, nagy tornán való részvétele. A törökök elleni hazai siker pedig, függetlenül az utolsó forduló eredményeitől, továbbjutást ért volna.

Jól kezdődött a mérkőzés, a norvég válogatott a 12. percben már vezetett, Hagen ollózott góljával. Ám a törökök - hiába gondolta bárki, hogy a ködös hideg idő, a rossz időjárási körülmények a hazaiakat segítik - legjobb 2007 őszi teljesítményével rukkolt ki.

Emre Belözoglu a 31. percben kiegyenlített, majd a Villarreal csatára, az utóbbi hetekben szenzációs formában játszó, sorsdöntő gólokat szerző Nihat Kahveci az 59. percben megszerezte a győztes gólt.

A már biztosan Eb-résztvevő görögök újabb győzelme véglegesség tette Otto Rehhagel legénységen csoportelsőségét. A jövő szerdán Budapesten játszó együttes a félidőben még csak 1-0-ra vezetett a máltaiak ellen, aztán kiütéssel nyert. Theofanisz Gekasz, aki korábban volt már a Bundesliga gólkirálya is, mesterhármasig jutott.

C csoport: Moldova-Magyarország 3-0, Norvégia-Törökország 1-2, Görögország-Málta 5-0

Az állás: 1. Görögország 28 (11 mérkőzés), 2. Törökország 21 (11), 3. Norvégia 20 (11), 4. Bosznia-Hercegovina 13 (11), 5. Moldova 12 (12), 6. Magyarország 12 (11), 7. Málta 5 (11)
Az utolsó játéknapon (11. 21): Törökország-Bosznia-Hercegovina, Málta-Norvégia, Magyarország-Görögország

D csoport: Még jobban elhúztak a németek és a csehek

Ebben a csoportban már a játéknap előtt eldőlt a németek és a csehek továbbjutása. Mindkét gárda újabb győzelmet aratott. A Nationalelf Fritz, Klose, Podolski és Hitzlsperger góljával nyert a gyenge ciprusiak ellen, a csehek könnyedén legyőzték a keleti szomszédot, a szlovákokat. A csehek három gólját egyébként Grygera, Kulic és Rosicky szerezte.
D csoport: Németország-Ciprus 4-0, Csehország-Szlovákia 3-1, Wales-Írország 2-2
Az állás: 1. Csehország 26 (11), 2. Németország 26 (11 mérkőzés), 3. Írország 16 (12), 4. Szlovákia 13 (11), 5. Wales 11 (10), 6. Ciprus 13 (11), 7. San Marino 0 (11)
Az utolsó játéknapon (11. 21): Németország-Wales, San Marino-Szlovákia, Ciprus-CsehországE csoport: Az angolok nyertek Izraelben

Az angol válogatott a játéknap abszolút győztese, noha Steve McClaren csapata pénteken játszott, akkor is csak barátságos meccset Ausztriában (s nyert 1-0-ra Peter Crouch góljával). Megtörtént, amire nagyon kevesen számítottak, s amiben leginkább az az ezer angol szurkoló reménykedett, akik elutaztak Tel-Avivba, hogy kiszurkolják a háromoroszlánosoknak kedvező eredményt.

Az izraeli válogatott Badar révén megszerezte a vezetést, ám a második félidőben a Chelsea által megkörnyékezett Biljaletgyinov kiegyenlített. Nem sokkal később Szicsov a felső lécet találta telibe. Nem játszott rosszul Guus Hiddink legénysége, ám az orosz válogatott nem hogy nyerni nem tudott, még pontot sem szerzett. Az izraeliek ugyanis a 90. percben, Omer Golan góljával, megszerezték a győzelmet!

Legalább ekkora meglepetés a horvátok macedóniai veresége. A hazai gárda a második félidő közepén tíz perc alatt két gólt lőve nyerte meg a meccset. A horvát válogatott, miután az oroszok kikaptak Izraelben, így is továbbjutott. A második helyre az angolok a legesélyesebbek, immár a döntetlen is elég nekik szerdán.

E csoport: Izrael-Oroszország 2-1, Andorra-Észtország 0-2, Macedónia-Horvátország 2-0
Az állás: 1. Horvátország 26 (11 mérkőzés), 2. Anglia 23 (11), 3. Oroszország 21 (11), 4. Izrael 20 (11), 5. Macedónia 14 (11), 6. Észtország 7 (12), 7. Andorra 0 (11)
Az utolsó játéknapon (11. 21): Anglia-Horvátország, Andorra-Oroszország, Izrael-Macedónia

F csoport: Healy csúcsot döntött

A spanyol válogatott ebben a selejtezőben még egyszer sem játszott olyan jól, mint szombat este a svédek ellen. Luis Aragones csapata Capdevila, Iniesta és Sergio Ramos góljával meglepően nagy különbségű győzelmet aratott a masszív védelméről híres svéd válogatott ellen.

A Vörös Fúria ezzel továbbjutott, de hogy melyik gárda követi, csak az utolsó játéknapon dől el. Az északírek megtették a magukét, Feeney és a rekordot döntő David Healy találatával 2-1-re legyőzték az így kieső dánokat. Pedig a vendégek, az arsenalos Bendtner révén, megszerezték a vezetést.

Healyre visszatérve: a korábbi csúcsot, 12 góllal, Davor Suker állította fel, az 1996-os Eb előtti selejtező-sorozatban. Az északírek a legutóbbi öt (!) selejtezőket megnyerték, Belfastban legyőzték a svédeket, a spanyolokat és a dánokat is. Azért nem állnak most továbbjutó helyen, mert az első meccsükön, tavaly szeptemberben kikaptak az izlandiaktól. Mekkorát fordult azóta a világ!

F csoport: Spanyolország-Svédország 3-0, Észak-Írország-Dánia 3-1, Lettország-Liechtenstein 4-1

Az állás: 1. Spanyolország 25 (11 mérkőzés), 2. Svédország 23 (11), 3. Észak-Írország 20 (11), 4. Dánia 17 (11), 5. Lettország 12 (11), 6. Izland 8 (11), 7. Liechtenstein 7 (12)
Az utolsó játéknapon (11. 21): Spanyolország-Észak-Írország, Dánia-Izland, Svédország-Lettország

4

G csoport: A hollandok továbbléptek, de...

A játéknap délutánján a bolgár válogatott Velizar Dimitrov góljával legyőzte az eddig veretlen, s már továbbjutott román csapatot. Ám alighanem Szófiában is sejtette mindenki, az esély inkább csak matematikai.

A holland válogatottnak ugyanis elég volt a továbbjutáshoz bármilyen különbségű győzelem hazai pályán, a luxemburgiak ellen. Végül az Oranje győzött, de az 1-0-s sikerre játékosai nem lehetnek nagyon büszkék.

A hollandok ugyan végigtámadták a mérkőzést, de Danny Koevermans a 43. percben lőtt gólján kívül nem tudták bevenni a luxemburgiak hálóját. Persze, ez immár nem sokat számít. A lényeg: Hollandia, ahogy 1988 óta mindig, 2008-ban is ott lesz az Európa-bajnokság döntőjében.

G csoport: Bulgária-Románia 1-0, Albánia-Fehéroroszország 2-4, Hollandia-Luxemburg 1-0

Az állás: 1. Románia 26 (11 mérkőzés), 2. Hollandia 26 (11), 3. Bulgária 22 (11), 4. Albánia 11 (11), 5. Szlovénia 11 (11), 6. Fehéroroszország 10 (11), 7. Luxemburg 3 (12)
Az utolsó játéknapon (11. 21): Románia-Albánia, Szlovénia-Bulgária, Fehéroroszország-Hollandia