eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Olaszország és Anglia nagyon közel kerülhet a szakadékhoz

Huszonegy Eb-selejtezőt játszanak szombaton. Ez lesz az utolsó előtti forduló, legalább öt-hat gárda csatlakozik majd a már továbbjutottakhoz, a németekhez, a csehekhez, a görögökhöz és a románokhoz. A játéknap érdekessége, hogy Olaszország és Anglia nagyon közel kerülhet a szakadékhoz.

A portugálok két védőjük, Miguel és Ricardo Carvalho nélkül is esélyesebbek az örményeknél. A lengyeleknek lényegesen jobb teljesítményre van szükségük, mint amit a magyarok ellen nyújtottak, igaz, a belgák ellen sokkal erősebb csapat készül, természetesen visszatérnek a Lódzban pihenőt kapott légiósok.

Esélyek: A lengyel válogatott továbbjut, ha megnyeri hazai mérkőzését. Ha a szerbek nem tudják legyőzni a kazahokat, a lengyelek már egy döntetlennel is célba érnek.

A hazai győzelem a portugálokat is nagyon kedvező helyzetbe hozza, de a szerbek győzelme esetén nekik még szerdáig várni kell az ünnepléssel.

A csoport: Portugália-Örményország, Szerbia-Kazahsztán, Finnország-Azerbajdzsán, Lengyelország-Belgium
Az állás: 1. Lengyelország 24 (12 mérkőzés), 2. Portugália 23 (12), 3. Szerbia 20 (12), 4. Finnország 20 (12), 5. Belgium 15 (12), 6. Örményország 9 (10), 7. Kazahsztán 7 (12), 8. Azerbajdzsán 5 (10)


Olaszország sorsa eldőlhet Glasgowban: ha a Squadra Azzurra kikap, közel kerül a kieséshez.

Az olaszok egyébként az 1982-es világbajnoki aranyérmük után sem jutottak be a következő Európa-bajnokság, akkor még nyolcas döntőjébe.

Elképzelhető, hogy Roberto Donadoni Vincenzo Iaquintának, a Juve - klubjában gyakorta csak csereként beszálló - csatárának ad kulcsszerepet. Az olaszok egyébként a még mindig sérült Materazzit és a válogatottságot lemondott Nestát és Tottit leszámítva a legjobbjaikkal játszanak, és nagyon bíznak abban, hogy híres mentális erejük nagy segítséget jelenthet a skótok ellen.

Esélyek: Alex McLeish együttese csak akkor juthat tovább - s lehet majd jövőre tízesztendős várakozás után ismét egy nagy torna résztvevője - ha legyőzi az olaszokat, illetve, ha döntetlent játszik, és a szerdai eredmények számára kedvezően alakulnak. Az olaszok, ha kikapnak, kiesnek. Az utolsó fordulóban a franciák Ukrajnában lépnek pályára, az olaszok a feröerieket fogadják.

B csoport: Skócia-Olaszország, Litvánia-Ukrajna
Az állás: 1. Franciaország 25 (11), 2. Skócia 24 (11 mérkőzés), 3. Olaszország 23 (10), 4. Ukrajna 16 (10), 5. Grúzia 10 (11), 6. Litvánia 10 (10), 7. Feröer-szigetek 0 (11)

A kulcsmérkőzés a norvégok és a török randevúja, hiszen a görög válogatott már továbbjutott. A magyar csapat a csoport negyedik helyéért harcol.

Kisinyovban, a szombat délután 6 órakor kezdődő mérkőzésen Juhász Roland eltiltása, Vass Ádám sérülése miatt nem játszhat.

A várható kezdő tizenegy: Fülöp - Szélesi, Vaskó, Balogh, Vanczák - Vadócz, Tőzsér - Gera, Hajnal, Dzsudzsák - Feczesin. Gera Zoltán az ötvenedik válogatottságát ünnepli majd a mérkőzésen.

Esélyek: A görögök már továbbjutottak, a norvégok követik őket, ha nyernek Oslóban a törökök ellen. Döntetlen, vagy vendéggyőzelem esetén a szerdai játéknap dönt. Akkor a norvégok Máltán játszanak, a törökök a bosnyákokat fogadják.

Ha a görögök nyernek otthon Málta ellen szombaton, már biztosan csoportelsők, számukra a magyarok elleni, szerdai, budapesti találkozó tét nélküli.

C csoport: Moldova-Magyarország, Norvégia-Törökország, Görögország-Málta
Az állás: 1. Görögország 25 (10 mérkőzés), 2. Norvégia 20 (10), 3. Törökország 18 (10), 4. Bosznia-Hercegovina 13 (11), 5. Magyarország 12 (10), 6. Moldova 9 (11), 7. Málta 5 (10)


Már minden eldőlt, a német és a cseh válogatott továbbjutott. A hátralévő találkozók csak azt döntik el, melyik csapat végez az első, melyik a második helyen.

Esélyek: A papírforma szerint mindkét együttes még hat pontot szerez, hiszen az utolsó játéknapon a németek Walest fogadják, a csehek Cipruson játszanak. Ebben az esetben a Nationaelelf "csak" másodikként lép tovább, aminek majd a 16-os döntő kiemelésekor lehet - várhatóan számukra kedvező - hozadéka.

D csoport: Németország-Ciprus, Csehország-Szlovákia, Wales-Írország
Az állás: 1. Csehország 23 (10), 2. Németország 23 (10 mérkőzés), 3. Írország 15 (10), 4. Szlovákia 13 (10), 5. Wales 10 (9), 6. Ciprus 13 (9), 7. San Marino 0 (10)


Anglia Ausztriával játszik barátságos mérkőzést, de ez most senkit nem érdekel Dovertől a skót határig. A horvátok már szombaton célba érhetnek egy döntetlennel is, és az orosz válogatott is megelőzi Steve McClaren együttesét, ha nyerni tud Izraelben.

Mint hírlik, az izraeli csapat tartalékos összeállításban, a legjobb játékosa, Yossi Benayoun nélkül játszik.

Esélyek: Anglia nagy bajban van. A horvátok alighanem megszerzik Macedóniában a szükséges egy pontot, és akkor a számukra tét nélkülivé válik az utolsó fordulóbeli, londoni fellépés.

Ha Guus Hiddink orosz válogatottja nyer Izraelben, már csak az Andorra elleni, idegenbeli győzelem hiányzik Anglia kiejtéséhez.
E csoport: Izrael-Oroszország, Andorra-Észtország, Macedónia-Horvátország
Az állás: 1. Horvátország 26 (10 mérkőzés), 2. Anglia 23 (11), 3. Oroszország 21 (10), 4. Izrael 17 (10), 5. Macedónia 11 (10), 6. Észtország 4 (11), 7. Andorra 0 (10)

Nincsenek véletlenek: Zlatan Ibrahimovic, a svédek első számú játékosa éppen a spanyolok elleni találkozó előtti napon jelentette be, hogy egyszer szívesen játszana a Real Madridban.

Xavi, a Barcelona középpályása azt mondta, elsősorban Ibrahimovicra kell majd ügyelniük - ne tekintsük azért szavait példátlan éleslátásnak.

Két svéd, Wilhelmsson és Ljungberg sérüléssel nyűglődik. A spanyoloknál Güiza a legizgatottabb: újoncként várja a meccset, a barátnője pedig minden órában szülhet.

Esélyek: Ha a spanyolok nyernek a svédek ellen, továbbjutnak, és az északírek sikere esetén az utolsó fordulóban dől el, a svédek, esetleg a dánok, vagy a brit csapat lép-e tovább.

A kulcs a spanyolok kezében van, akik a svédek után az északíreket is fogadják. Ha mindkét szombati rangadó döntetlenre végződne, a spanyolok és a svédek is már a célba érnek.

F csoport: Spanyolország-Svédország, Észak-Írország-Dánia, Lettország-Liechtenstein
Az állás: 1. Svédország 23 (10 mérkőzés), 2. Spanyolország 22 (10), 3. Észak-Írország 17 (10), 4. Dánia 17 (10), 5. Lettország 9 (10), 6. Izland 8 (11), 7. Liechtenstein 7 (11)


A hollandok a szokásos háromcsatáros játékukra készülnek, Marco van Bastennek van kikből választani még Arjen Robben és Robin van Persie sérülése ellenére is. Biztos: Ruud van Nistelrooy lesz az egyik támadó.

Esélyek: A románok már Eb-résztvevők, s alighanem a hollandok is követik őket. Nehéz elképzelni, hogy az Oranje ne nyerjen hazai pályán Luxemburg ellen. A bolgárokon csak a győzelem segíthet - de alighanem még az sem elég.

G csoport: Bulgária-Románia, Albánia-Fehéroroszország, Hollandia-Luxemburg
Az állás: 1. Románia 26 (10 mérkőzés), 2. Hollandia 23 (10), 3. Bulgária 19 (10), 4. Albánia 11 (10), 5. Szlovénia 11 (11), 6. Fehéroroszország 7 (11), 7. Luxemburg 3 (11)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×