Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Immár végleges: Raikkönen hivatalosan is világbajnok!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A finn Kimi Raikkönen (Ferrari) most már hivatalosan is Forma-1-es világbajnoknak mondhatja magát, miután jogerősen elutasították a McLaren óvását a szezonzáró Brazil Nagydíjon történt üzemanyag-hőmérsékleti kifogások ügyében.

A FIA Nemzetközi Fellebviteli Bizottsága azért döntött így, mert a wokingi istálló nem volt közvetlenül érintett az ügyben, így jogszerűen nem is fordulhatott volna a testülethez. A szakértők már eddig is jelezték, hogy a McLaren fellebbezése a szabályok szerint nem elfogadható.

A bizottság csütörtökön kezdte meg az Interlagosban történtek tisztázását. Az évad utolsó futamán - amely a világbajnoki címről is döntött - két csapat, a BMW és a Williams a vádak szerint az üzemanyag hőmérsékletével manipulált.

A Brazil Nagydíjat követő ellenőrzések során kiderült, hogy az érintett két csapat a megengedettnél alacsonyabb hőmérsékletű üzemanyagot használt.

A pálya két pontján azonban egymástól függetlenül működő két meteorológiai pont 4 Celsius fokos eltérést mért, így nem egyértelmű, hogy az üzemanyagnak milyen hőmérsékletűnek kellett volna lennie. (A szabály szerint az üzemanyag a külső hőmérsékletnél legfeljebb 10 Celsiussal lehet kevesebb.)

A BMW és a Williams csapat szerint a FIA hibázott, ugyanis nem jó helyen mérték az üzemanyag hőmérsékletét.

A szabálytalanságot - Jo Bauer technikai delegált jelzése után - vizsgálták a versenyfelügyelők, de a bizonytalanságok miatt végül jóváhagyták a végeredményt.

A McLaren vezetői - a hivatalos beadvány után - azt hangoztatták, hogy az esteleges kizárásokkal nem akarnak világbajnoki címet szerezni, Kimi Räikkönen elsősége eddig mégsem volt biztosnak mondható.

Ha ugyanis most kizárták volna az angol Lewis Hamilton előtt végzett három pilótát, Nico Rosberget (Williams), Robert Kubicát (BMW) és Nick Heidfeldet (BMW), akkor a McLaren versenyzője előreléphetett volna a negyedik helyre, ezzel pedig megelőzte volna a Ferrari finn sztárját a pontversenyben.

A döntést a vártnál valamivel később, pénteken este közölték. A határozatot egy amerikai, egy cseh, egy görög és egy portugál tagból álló testület hozta meg.

Szerző: Domanits András/Farkas Dávid