eur:
392.77
usd:
366.02
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Immár végleges: Raikkönen hivatalosan is világbajnok!

A finn Kimi Raikkönen (Ferrari) most már hivatalosan is Forma-1-es világbajnoknak mondhatja magát, miután jogerősen elutasították a McLaren óvását a szezonzáró Brazil Nagydíjon történt üzemanyag-hőmérsékleti kifogások ügyében.

A FIA Nemzetközi Fellebviteli Bizottsága azért döntött így, mert a wokingi istálló nem volt közvetlenül érintett az ügyben, így jogszerűen nem is fordulhatott volna a testülethez. A szakértők már eddig is jelezték, hogy a McLaren fellebbezése a szabályok szerint nem elfogadható.

A bizottság csütörtökön kezdte meg az Interlagosban történtek tisztázását. Az évad utolsó futamán - amely a világbajnoki címről is döntött - két csapat, a BMW és a Williams a vádak szerint az üzemanyag hőmérsékletével manipulált.

A Brazil Nagydíjat követő ellenőrzések során kiderült, hogy az érintett két csapat a megengedettnél alacsonyabb hőmérsékletű üzemanyagot használt.

A pálya két pontján azonban egymástól függetlenül működő két meteorológiai pont 4 Celsius fokos eltérést mért, így nem egyértelmű, hogy az üzemanyagnak milyen hőmérsékletűnek kellett volna lennie. (A szabály szerint az üzemanyag a külső hőmérsékletnél legfeljebb 10 Celsiussal lehet kevesebb.)

A BMW és a Williams csapat szerint a FIA hibázott, ugyanis nem jó helyen mérték az üzemanyag hőmérsékletét.

A szabálytalanságot - Jo Bauer technikai delegált jelzése után - vizsgálták a versenyfelügyelők, de a bizonytalanságok miatt végül jóváhagyták a végeredményt.

A McLaren vezetői - a hivatalos beadvány után - azt hangoztatták, hogy az esteleges kizárásokkal nem akarnak világbajnoki címet szerezni, Kimi Räikkönen elsősége eddig mégsem volt biztosnak mondható.

Ha ugyanis most kizárták volna az angol Lewis Hamilton előtt végzett három pilótát, Nico Rosberget (Williams), Robert Kubicát (BMW) és Nick Heidfeldet (BMW), akkor a McLaren versenyzője előreléphetett volna a negyedik helyre, ezzel pedig megelőzte volna a Ferrari finn sztárját a pontversenyben.

A döntést a vártnál valamivel később, pénteken este közölték. A határozatot egy amerikai, egy cseh, egy görög és egy portugál tagból álló testület hozta meg.

Szerző: Domanits András/Farkas Dávid

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×