eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Még ma eldől, hogy Kovács Ágnes küzdhet-e tovább

Bár a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) szerint nem róható fel doppingvétség Kovács Ágnesnek, a csütörtökön záruló fegyelmi eljárás után akár eltiltás is várhat a 26 éves sportolóra.

A Magyar Úszószövetség fegyelmi bizottsága csütörtökön délelőtt 11 óra 30 perctől tárgyalja az olimpiai bajnok Kovács Ágnes ügyét. Az elsőfokú döntést néhány órával később egy újabb követheti, másodfokon a Darnyi Tamás által vezetett testület határoz, immár jogerősen.

A végeredményre azért van most szükség, mert pénteken vasárnapig Debrecenben rövid pályás országos bajnokságot rendeznek, az úszók pedig ekkor biztosíthatják helyüket a decemberi Európa-bajnokságra, amely szintén a hajdúsági város.

A hazai felmentéssel nem ér véget az ügy

Az tehát biztosan ma dől el, hogy az olimpiai bajnok Kovács Ágnes kiharcolhatja-e egyáltalán a szereplést az évzáró Eb-re, de ha a versenyzőt itthon fel is mentik a doppingvétség vádja alól, még akkor sem biztos, hogy ott lehet a jövő augusztusi pekingi olimpián.

Gyárfás Tamás, a magyar szövetség elnöke szerint éppen ezért rendkívül nehéz a döntés. A nemzetközi szervezetekhez éppúgy eljutott a Magyar Antidopping Csoport jelentése az október 30-án történtekről.

Gyárfás Tamás hangsúlyozta, hogy egyszerre kell Kovács Ágnessel szemben méltányos, a magyar szövetség számára vállalható, a nemzetközi szervezetek felé pedig elfogadható határozatot hozni.

A tunéziai Oszama Mellulit például hiába mentette fel hazája szövetsége, a nemzetközi határozat 18 hónapra eltiltotta, és elvették a melbourne-i vébén szerzett aranyérmét is.

MÚSZ-álláspont: Kovács Ágnes nem doppingolt


Ugyan Gyárfás Tamás a most történetekért a Magyar Antidopping Csoport ellenőrei mellett Kovács Ágnest, és edzőjét, Turi Györgyöt is hibáztatja, az általa vezetett szervezet szerdán ismertetett álláspontja szerint Kovács Ágnesnek nem volt pozitív mintája, nem doppingolt, és nem róható fel neki doppingvétség sem.

A megállapítást az az előzetes felülvizsgálati eljárásáról készült dokumentum tartalmazza, amely Ruza József főtitkár irányításával elemezte a történteket.

Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője korábban az InfoRádióban azt hangsúlyozta, hogy bár személyesen sajnálja Kovács Ágnest, nem tekinthettek el egy ilyen súlyos mulasztástól. További szerepe ugyanakkor nincs a csoportnak az ügyben.

A doppingellenes szervezet azután kérte fel a Magyar Úszószövetséget az eljárás lefolytatására, hogy Kovács Ágnes október 30-án a Kőér utcai uszodában - egy be nem jelentett ellenőrzéskor - a minimálisan előírt vizeletmennyiség egyharmadát tudta csak produkálni, és mielőtt hivatalos ügyben távozott, aláírt egy dokumentumot, amivel elismerte a mintaadási szabály megsértését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×