eur:
393.83
usd:
368.29
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Kovács Ágnes: Szégyelljék magukat az ellenőrök!

Kovács Ágnes azt állítja, félrevezették a doppingellenőrök a múlt heti mintavétel során, mert miután az előírtnál kevesebb mintát szolgáltatott, azt mondták neki, ebből nem lesz problémája, ám később feljelentették őt, fegyelmi eljárást kezdeményezve. Az olimpiai bajnok úszónő akár kétéves eltiltást is kaphat.

"Nem tagadtam meg a doppingvizsgálatot, együttműködtem, félrevezettek az ellenőrök - mondta Kovács Ágnes a közszolgálati televízió reggeli műsorában. - Teljes mértékben fel vagyok háborodva, szégyelljék magukat."

Kovács Ágnes október 30-án versenyen kívüli, előre be nem jelentett doppingellenőrzés során 25 milliliter mennyiségű mintát szolgáltatott, amely az előírt minimum mennyiséget, a 75 millilitert nem érte el, és doppingellenőrzés céljából nem volt elfogadható. Ezt követően a további mintaszolgáltatást a sportoló, hivatalos elfoglaltságára hivatkozva megtagadta, és a megtagadás tényét írásban elismerte - közölte csütörtökön a Magyar Antidopping Csoport (MACS).

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó a műsorban az emberséges bánásmódot kérte számon a MACS-on, hangsúlyozva, hogy félrevezették, amikor olyan papírt írattak vele alá, amely szerint doppingvétséget követett el.

A versenyző azt elismerte, hogy a minimálisan szükségesnél kisebb mennyiségű vizeletmintát szolgáltatott, mielőtt hivatalos ügyben eltávozott volna, de ezt abban a hiszemben tette, hogy semmi problémája nem lesz belőle, s a mintaadást később pótolhatja.

Sietett

A mintavétel körülményeit felelevenítve elmondta: "Sietnem kellett a UNICEF-et képviselő Roger Moore-ral megbeszélt találkozóra, kicsit ideges, feszült voltam, s 75 helyett csak 25 milliliter vizeletet adtam. Megnyugtattak, ne aggódjak, emiatt semmi problémám nem lesz" - idézte fel a történteket Kovács Ágnes, aki aláírta az elé tolt összes hivatalos papírt - így azt is, amelynek fejlécén az állt, doppingmegtagadás -, abban a tudatban, hogy az "alulteljesítésnek" nem lesz rá nézve negatív következménye.

Azzal távoztak, hogy a közeljövőben visszajönnek újabb doppingvizsgálatra, ehhez képest a MACS feljelentette őt, fegyelmi eljárást elindíttatva ellene.

"Szégyelljék magukat, megbíztam bennük, félrevezettek" -mondta a reggeli műsorban Kovács Ágnes, aki hozzátette: pótolta a mulasztását csütörtökön, és elegendő mintát adott.

Negatív kilátások

A Magyar Úszó Szövetség elnöke, Gyárfás Tamás úgy vélekedett, hogy az ellenőrök azt a benyomást keltették Ágiban, nyugodtan elmehet Roger Moore-hoz, elég, ha utóbb pótolja a mintaadást.

"Tegnap el is ment, s az eredmény ismerete nélkül mondom, hogy negatív lesz a minta. Ágit tizenhárom éve mindig ellenőrzik, s mindig negatív volt. Az ellenőrök szabályszerűen jártak el, de az emberség beletartozik e kapcsolatrendszerbe" - mondta az elnök, hozzátéve, hogy Kovács Ágnes a fegyelmi eljárás végeredményét tekintve "nem sok jóra számíthat", s akár két éves eltiltás is lehet az ügy vége.

Az UNICEF igazolta a versenyzőt

Az UNICEF Magyar Bizottsága megerősítette, hogy október 30-án reggel Roger Moore, a szervezet jószolgálati nagykövete fogadta Kovács Ágnest.

Az ENSZ gyermekalapjának közleménye szerint az angol színész feszes programja miatt csak múlt kedden reggel tudott megbeszéléseket folytatni a sportolóval.

A Roger Moore szállodai szobájában tartott találkozón - amelyen a híresség felesége és az UNICEF bizottságának képviselői voltak jelen - a szervezet és az úszó jövőbeni együttműködéséről esett szó.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×