Kovács Ágnes nem szolgáltatott elegendő mintát a doppingvizsgálaton

InfoRádió / MTI
2007. november 8. 17:28
Nem szolgáltatott elegendő mintát egy múlt heti doppingellenőrzésen Kovács Ágnes olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó - tájékoztatott a Magyar Antidopping Csoport Kft. (MACS).

"2007. október 30-án versenyen kívüli, előre be nem jelentett doppingellenőrzés során Kovács Ágnes úszó 25 ml mennyiségű mintát szolgáltatott, mely az előírt minimum mennyiséget - 75 ml - nem érte el, és doppingellenőrzés céljából nem volt elfogadható. Ezt követően a további mintaszolgáltatást a sportoló, hivatalos elfoglaltságára hivatkozva megtagadta, és a megtagadás tényét írásban elismerte. A doppingellenőrzés során, a mintaszolgáltatás megtagadása, a hatályos jogszabályok és a WADA Kódex értelmében, doppingvétséget megalapozó magatartásnak minősül. A doppingvétség megállapítására az érintett sportág szakszövetsége jogosult, az előzetes felülvizsgálati eljárást követő dopping fegyelmi eljárást jogerősen lezáró határozatában" - áll a Tiszeker Ágnes ügyvezető igazgató által aláírt MACS-közleményben.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke a távirati iroda megkeresésére azt mondta, korai lenne ítéletet alkotni az ügyben. "Óva intek mindenkit, hogy elhamarkodott következtetésre jusson. Telefonon beszéltem Ágival, aki zokogott, s attól fél, hogy megkérdőjelezik az egész pályafutását. Megkértem, hogy péntek reggel a Napkeltében a nyilvánosság előtt mondja el, mi történt" - nyilatkozott az MTI-nek Gyárfás Tamás.

"Nem a mundér becsületét védem"

Gyárfás Tamás a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökeként is hangsúlyozta, hogy a leghatározottabban támogatja a doppingellenes harcot, ugyanakkor vigyázni kell, hogy az ellenőrzést végzők se tévedjenek meg.

"Nem a mundér becsületét védem, de az ellenőrök a sport, a versenyek és a versenyzők tisztaságáért vannak, és nem ítészek, akik bárkivel szemben is érzéketlenül járhatnak el. Tudom, nehéz a feladat. Szigorúnak, de mégis emberségesnek kell lenniük. Ági megérdemli a tisztességes eljárást."

Az MTI szerette volna megtudni Kovács Ágnes véleményét is, de ő az esti órákig nem volt elérhető.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ruza József, a Magyar Úszó Szövetség fõtitkára
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást