Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egy laborvizsgálat megmentette volna Zavadszky életét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy szimpla laborvizsgálattal megmenthető lett volna Zavadszky Gábor élete - állítja Pozsonyi Tibor ügyvéd, a tavaly januárban Cipruson elhunyt labdarúgó özvegyének jogi képviselője.

Ez a következtetés abból vonható le, hogy idén október 29-én a limasszoli bíróságon a Zavadszky Gábor halála okainak megállapítására indított eljárás során a ciprusi orvosszakértő - a magyar orvosszakértői vélemény hatására - korábbi álláspontját megváltoztatta, és elfogadta, hogy a játékos halálát nem schocktüdő, hanem DIC-szindróma okozta.

Keller Éva, a Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet igazgatója korábban megállapította: Zavadszky Gábornál a 2006. január 4. napján vívott kupamérkőzésen bekövetkezett sérülése miatt kiterjedt combszövetelhalás alakult ki, amelyet a boncolási jegyzőkönyv is rögzített.

A szöveti elhalás a véralvadás zavarához vezetett, úgynevezett DIC (disszeminált kontravaszkuláris koaguláció) alakult ki, amely belső vérvesztést okozott.

A futballista kezelésénél alkalmazott nem szteroid gyulladáscsökkentők (Diclofenac) önmagukban is képesek vérzést létrehozni, így állapotát csak tovább rontották, a belső vérvesztés mértékét fokozták, az elhalálozáshoz vezető folyamatokat felgyorsították.

Pozsonyi Tibor közleménye szerint Zavadszky Gábor a szerdai mérkőzésen elszenvedett sérülésétől pénteken bekövetkezett haláláig saját kérésére háromszor járt orvosnál, mivel állapota folyamatosan romlott.

Csütörtökön röntgenvizsgálatot, míg pénteken részleges MRI-vizsgálatot is végeztek rajta, kifejezetten a sérült lábáról, ezek a vizsgálatok megerősítették a belső combizomsérülést, és nagy kiterjedésű ödémát mutattak. Ennek ellenére vérnyomásmérés, vérvétel, laborvizsgálat egyáltalán nem történt.

"Megállapítható, ha akár csütörtökön, vagy pénteken szimpla laborvizsgálat történt volna vérből, már észlelhették volna az alvadási faktorok, a vér mennyiségének megváltozását, így Zavadszky Gábor élete megmenthető lett volna" - szögezte le a közleményben az ügyvéd.

Zavadszky Gábor 31 éves korában, 2006. január 6-án hunyt el ciprusi otthonában.