Az Arsenal beállította a Bajnokok Ligája gólcsúcsát

Infostart
2007. október 23. 22:56
Nagy meglepetést nem, ellenben gólcsúcsot hozott a Bajnokok Ligája keddi játéknapja. Az Arsenal 7-0-ra kiütötte a prágai Slaviát, s ilyen különbségű eredményre a torna 1992 óta íródó történetében mindössze egyszer volt példa. A 16, pályára lépett csapatból már csak mindössze kettő száz százalékos: az Arsenal és a Manchester United.

A Rangers és a Barcelona küzdelmes, de eseményekben szegény mérkőzést játszott egymással. A skótok alighanem többször is gondoltak arra, milyen sokat ér nekik az előző fordulóban, Lyonban szerzett három pont. A nyilvánvalóan sokkal jobb futballistákból álló Barcelona ellen többnyire arra vigyáztak, hogy ne kapjanak gólt.

A Barça győzelemre játszott, de nem tudta feltörni a vendéglátók védelmét. Pedig Ronaldinhónak, Puyolnak (!), Gudjohnsennek és Henrynak is megvolt a maga helyzete - a brazilnak több is -, de nem tudták gólra váltani. Az első félidőben Ronaldinho lövése után a labda az ötösön vetődő jobbhátvéd, Hutton kezéről pattant ki.

A csoport második mérkőzésén folytatódott a VfB Stuttgart vesszőfutása. A német bajnok alig jelentett veszélyt az Olympique Lyon kapujára, ellenben a francia csapat (egyik) brazilja, Fábio Santos a tizenhatos széléről a hosszú sarokba lőtte a labdát, majd a hajrában az új csillag, Karim Benzema is a kapuba talált.

A stuttgartiaknak alig maradt esélye a továbbjutásra (bár akadt már példa arra, hogy valaki továbbjusson annak ellenére, hogy az első három mérkőzését elveszítette), s ha a következő fordulóban nem nyer Lyonban, minden esélyét elveszíti.

E csoport
Rangers-Barcelona 0-0
Stuttgart-Lyon 0-2
A csoport állása: 1. Barcelona 7 pont, 2. Rangers 7, 3.Lyon 3, 4. Stuttgart 0


A Manchester United számára egyetlen negatívumot hozott a kijevi kirándulás: a csapat két gólt kapott (Diogo Rincon és Ismael Bangoura szerezte), az elsőt, s a másodikat az idei BL-sorozatban. Ám mi tagadás, ez semmit sem számított, miután a végig nagy kedvvel játszó gárda, sorrendben Rio Ferdinand és Wayne Rooney egy-egy, majd Cristiano Ronaldo két góljával futball-leckét adott a Dinamo Kijevnek. Az ukránok légiósai 0-2-nél és 1-4-nél lőttek gólt.

A mérkőzést Kassai Viktor vezette, jól. A 68. percben például okkal ítélt büntetőt a Unitednek - Cristiano Ronaldo ebből szerezte meg a negyedik gólt. A Manchester United e fölényes győzelemmel nagyon közel került a továbbjutáshoz.

A római Olimpiai Stadionban a Farkasok gyorsan vezetést szereztek a brazil Juan révén, ám ezt Liedson révén a Sporting kiegyenlítette. A helyzet még rosszabbra fordult az olaszok szempontjából, amikor a 35. percben Francesco Totti, térdsérülése miatt, lekéredzkedett a pályáról.

A helyére a kispadon ülő egyetlen csatárcsere, a montenegrói Vucsinics állt. Utóbbi méltóképpen pótolta a Kapitányt: a második félidőben kiharcolt egy tizenegyest (ezt Mancini kihagyta), majd ő szerezte meg a találkozót eldöntő gólt. Nyert a Roma, de ez az eredmény alighanem csak akkor lesz elég a továbbjutáshoz a legnagyobb vetélytárssal szemben, ha Spalletti csapata nem kap ki Lisszabonban.

F csoport
Dinamo Kjev-Manchester United 2-4
AS Roma-Sporting CP 2-1
A csoport állása: 1. Manchester United 9 pont, 2. AS Roma 6, 4. Sporting CP 3, 4. Dinamo Kijev 0.

Az Inter már koraeste megszerezte a három pontot Moszkvában. Nem volt durva mérkőzés, ennek ellenére három játékost is le kellett cserélni sérülése miatt az első félidőben: Vieira, Dudu Cearense és A. Berezuckij is kivált a játékból.

A CSZKA a 32. percben a brazil Jo révén szerzett vezetést, de a BL-ben nem ritka brazil-argentin különmeccset ezúttal az utóbbiak nyerték. A második játékrészben az Inter ugyanis két argentin, Crespo és Samuel góljával fordított. A védő fejeséből csak az orosz kapus, Mandrikin óriási hibája miatt lehetett gól...

A PSV és a Fenerbahçe eseménytelen mérkőzésen játszott gólnélküli döntetlent. A hollandok még azt sem tudták kihasználni, hogy az utolsó bő negyedórában - az előző két BL-mérkőzésén gólt szerző brazil Deivid kiállítása miatt - emberelőnyben játszhattak.

G csoport
CSZKA-Inter 1-2
PSV-Fenerbahce 0-0
A csoport állása: 1. Inter 6 pont, 2. Fenerbahce 5, 3. PSV 5, 4. CSZKA 1


A Sevilla két gyors góllal került nagy előnybe hazai pályán a bukaresti Steaua ellen. Előbb a meglepetésre játékra jelentkező Freddy Kanouté, majd a hétvégi bajnokin két gólt is szerző Luis Fabiano talált a hálóba. A második játékrészben a románok Petre révén szépítettek, de egyenlíteni már nem tudtak.

Az Arsenal gólfesztivált rendezett a Slavia Praha ellen. Nem látszott a csapaton, hogy egyik legjobb csatára, Robin van Persie kénytelen volt kihagyni a mérkőzést. A 7-0 rekordbeállítást jelent a Bajnokok Ligájában: 2003 decemberében ugyanilyen eredménnyel szedte ízekre a Juventus a görög Olympiakosz Pireuszt.

Az Ágyúsok a klub történetének legfölényesebb európai kupagyőzelmével köszöntötték az 58. születésnapján hétfőn ünnepelt Arsene Wengert. Az Arsenalból szinte mindenki nagyon jól játszott, de külön is kiemelést érdemel az élete első, kezdőjátékosként játszott BL-találkozóján duplázó Theo Walcott teljesítménye. Wayne Rooneytól elvéve a címet immár ő a BL-történet legfiatalabb angol gólszerzője. A további öt gólt Cesc Fabregas (2), Hleb, Bendtner és az öngólt vétő Hubacek szerezte.

H csoport
Sevilla-Steaua 2-1
Arsenal-Slavia 7-0
A csoport állása: 1. Arsenal 9 pont, 2. Sevilla 6, 3. Slavia 3, 4. Steaua 0.