A hétvége rangadója: a Real Madrid Barcelonában

Infostart
2007. október 19. 22:14
Két mérkőzés emelkedik ki a négy nagy bajnokság, az angol, a spanyol, a német és az olasz hétvégi programjából. Liverpoolban rendezik a Mersey-parti derbit, Barcelonában lép pályára a Real Madrid

Az olasz bajnokság hétvégi fordulójából négy találkozó emelkedik ki. A Napoli szombat délután Rómában vendégeskedik, "magányosan". A híres Déli Derbire ugyanis a szövetség döntése alapján nem engedik be a nápolyi szurkolókat.

A Napoli újonc létére meglepően jól szerepel eddig idegenben, a Roma korábbi önmagához képest kevésbé veszélyes otthon (legutóbbi két rangadóján csak egy pontot szerzett) - de meglepetés lenne, ha a Francesco Totti fémjelezte Farkasok nem nyernének. Taddei és Aquilani hiányozni fog a vendégektől, a Napoliban ellenben játszani fog Garics György.

A Milan mindenképpen meg akarja szerezni az első győzelmét e bajnoki szezonban a San Siróban. A 18. helyen álló Empoli ellen erre minden esélye megvan, még ha a korábbi hírekkel ellentétben Ronaldo nem is épült fel. Carlo Ancelotti, tekintettel a hétközi Bajnokok Ligája-mérkőzésre, s a sérülésekre, tartalékos védelmet küld pályára, Bonera, Simic és Favalli is játszik. Ám a piros-feketék reménye szerint nekik kisebb szerep jut majd, mint a támadószekciónak: a Gattuso, Pirlo és Ambrosin által támogatott Kaka, Seedorf, Gilardino triónak.

Az Inter a még nyeretlen Reggina, a Juventus pedig otthon a Genoa ellen játszik. Előbbibe végre visszatérhet Patrick Vieira (szombaton játszik majd először bajnokin meccsen a mostani szezonban), utóbbiban kérdéses Zlatan Ibrahimovic játéka, Mancini ugyanis gondolkodik azon, inkább argentin csatárait válasza, akik nem játszottak válogatott mérkőzést a hétközben.

A Juvéban Iaquinta influenzája okoz gondot, valószínű, hogy ezúttal csak két csatárral (Del Piero, Trezeguet) kezd majd Ranieri. Az ötödik helyen álló Genoa jó formában van, az utóbbi öt mérkőzéséből egyet sem veszített el. A piros-kékek mindössze két ponttal állnak a Juventus mögött.

Olasz bajnokság, 8. forduló

AS Roma-Napoli
Reggina-Internazionale
Fiorentina-Sienna
Udinese-Palermo
Milan-Empoli
Atalanta-Torino
Cagliari-Catania
Sampdoria-Parma
Livorno-Lazio
Juventus-GenoaAngliában a legnagyobb érdeklődés a szombat kora délutáni, 177. Mersey-parti derbit kíséri. Mind a Liverpool, mind az Everton négy bajnokit nyert meg a mostani idényben, de ameddig a Vörösök még veretlenek, a Kékek négyet elveszítettek.

A szombat hozhatja az Everton 1000. döntetlenjét az angol élvonalban, illetve a Liverpool 1000. bajnoki győzelmét története során. A Goodison Parkban a hazaiak közé visszatérhet júliusi lábtörése után Tim Cahill, a Poolban Fernnado Torres és Dirk Kuyt is egészséges, valószínűleg ők alkotják majd a csatársort.

Az Everton utóbbi négy mérkőzéséből hármat elveszített, a Liverpool kilenc bajnoki óta veretlen - de a Mersey-parti derbiken nem sokat szokott számítani a korábbi forma.

A veretlen, listavezető Arsenal a Boltont fogadja, a hétközi válogatott mérkőzésen megsérült Robin van Persie nélkül. A brazil-horvát gólzsák, Eduardo da Silva helyettesíti.

Marad a kapuban Almunía, pedig Jens Lehmann már teljesen egészséges. A Boltont, miután hétközben Sammy Lee, mindössze 170 nap után megkapta a felmondólevelét, a beugró, Archie Knox dirigálja majd.

Az Aston Villa a Manchester Unitedet fogadja. Martin O'Neill csapata tizenegy (!) éve nem tudta legyőzni a Vörös Ördögöket a Villa Parkban. A birminghamieknek egyetlen sérültje van: John Carew. Sir Alex Ferguson nem számíthat Owen Hargreavesre, Gary Neville-re és Louis Sahára.

A Villa augusztus 25. óta nem kapott gólt hazai pályán. A Manchester United augusztus 19. óta nem kapott gólt a bajnokságban - gól nélkül végződik majd a találkozó?

A Chelsea a gyenge formában lévő Middlesbrough otthonában próbál három pontot szerezve a mezőny eleje után kapaszkodni. Nem lesz könnyű feladat. John Terry és Ashley Cole is hiányzik majd sérülése miatt. Lejárt ellenben John Mikel Obi és Didier Drogba eltiltása.

Angol bajnokság, 10. forduló

Everton-Liverpool
Arsenal-Bolton
Manchester City-Birmingham
Wigan-Portsmouth
Blackburn-Reading
Middlesbrough-Chelsea
Fulham-Derby
Aston Villa-Man United
West Ham United-Sunderland
Newcastle-Tottenham
A Bundesligában a második helyen álló Karlsruhe vasárnap fogadja a Bielefeldet. Hajnal Tamás is játszik, természetesen. A magyar válogatott középpályása számára kifejezetten jól jött a varsói kirándulás után, hogy még egy plusz napot pihenhet.

A Bayern München ezúttal idegenben lép pályára, Bochumban. A nagy sztárok a fedélzeten lesznek, a válogatott mérkőzést sérülése miatt kihagyó Miroslav Klose is edzett már csütörtökön is. Az alaptizenegyből egyedül az argentin Demichelis játéka kétséges, aki kisebb hátsérüléssel érkezett vissza Dél-Amerikából.

A Hannover 96 a Wolfsburgot fogadja, Huszti Szabolccsal. Csapata az utóbbi két szezonban nem tudta hazai pályán megverni a Wolfsburgot. A Hertha BSC a legutóbbi idegenbeli mérkőzését elveszítette a Bundesligában, s most sem lesz könnyű dolga: a hazai pályán félelmetes Werder Bremen fogadja. A berliniek edzője, a svájci Lucien Favre a kezdőcsapatba jelölte Dárdai Pált.

Német bajnokság, 10. forduló
Cottbus-Duisburg
Rostock-Schalke
Bremen-Hertha
Nürnberg-Frankfurt
Hamburg-Stuttgart
Bochum-Bayern
Leverkusen-Dortmund
Hannover-Wolfsburg
Karlsruhe-Bielefeld

4

A spanyol bajnokság négy BL-szereplője (Sevilla, Valencia, Real Madrid, Barcelona) szombaton játszik, a további hat mérkőzést vasárnap rendezik. A hétvége rangadója a Real Madrid barcelonai fellépése. Noha, a bajnok nem a Nou Campban, hanem az Espanyol ellen, a Montjuicban játszik. A hazai gárda az utóbbi öt bajnokijából négyet megnyert, játékosai - így a válogatottba is meghívott Raúl Tamudo és Luis Garcia - kitűnő formában vannak.

A Madrid azonban idegenben is remek. Igaz, Bernd Schuster nem számíthat a válogatottól sérülten visszaérkezett Arjen Robbenre és Gabriel Heinzére. Robinho (miként egyébként Ronaldinho is) késve érkezett vissza Spanyolországba a brazilok világbajnoki selejtezőjéről, nem is vett részt a pénteki edzésen.

Schuster kilátásba helyezte, hogy nem is nevezi be brazil játékosát a mérkőzésre. A két csapat legutóbbi öt mérkőzése ötvenszázalékos mérleget mutat, a legutóbbi három találkozón egy-egy gól esett.

A Barcelona a Villarrealnál vendégeskedik. A hazaiak közül a legjobb csatár, Giuseppe Rossi az eltiltását tölti majd, míg Josico sérült. A keret talán legnagyobb tudású játékosa, az argentin válogatott frontembere, az egykori Barcelona-játékos - szóval Juan Román Riquelme - továbbra sem játszik a csapatban, mivel kilenc hónapja összeveszett a klubedzőjével, Manuel Pellegrinivel.

A Barcelonából Zambrotta, Eto'o és Yaya Touré mellé Ronaldinho is feliratkozott - sérülése miatt a brazil szupersztár játékára is nagyon kevés az esély.

Spanyol bajnokság, 8. forduló
Levante-Sevilla
Villarreal-Barcelona
Deportivo-Valencia
Espanyol-Real Madrid
Almería-Osasuna
Valladolid-Athletic Bilbao
Betis-Racing
Recreativo-Mallorca
Getafe-Murcia
Atlético-Zaragoza