Frenkl: Egy esélyes sportoló nem kockáztatna a doppinggal

Infostart
2007. szeptember 24. 14:33
Azok az országok, illetve sportágak, amelyek nem ratifikálják a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) doppingkódexét, nem vehetnek részt a jövő évi pekingi olimpián. Frenkl Róbert sportorvos szerint a valóban esélyes versenyzők esetében nem valószínű, hogy doppingszerekhez nyúlnának.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) létrehozásának célja az volt, hogy egységes irányba tereljék az addig szétágazó erőfeszítéseket - mondta az InfoRádiónak Frenkl Róbert.

A sportorvos kiemelte, hogy a megfogalmazott szabályokat az olimpia előtt az országoknak el kell fogadniuk. Hozzá kell járulni ahhoz, hogy a WADA behatoljon a nemzeti sportszövetségek felségterületére, és minden résztvevőt ellenőrizhessen - tette hozzá.

Kiemelten szerepel a hormonális dopping


Frenkl Róbert hangsúlyozta: a WADA doppingkódexének iránymutatásai között kiemelten szerepel a hormonális dopping, amely az erősportokban fordul elő leggyakrabban. Felhívták a figyelmet az anabolikus sztreoidokra, valamint az egyéb hormonokra, mint például a tesztoszteronra, amit állítólag a pekingi labor tökéletesen ki tud mutatni - közölte.

A sportorvos kiemelte, hogy a doppingkódex foglalkozik az állóképességi doppinggal, az antiasztmatikus szerekkel, valamint a vízhajtókkal.

Bárkit bármikor ellenőrizhetnek

A WADA az összes olimpikont bármikor ellenőrizheti, és az ügynökség rendelkezésére kell állniuk - mondta Frenkl Róbert. Hozzátette: ha egy sportolót doppingvétségen érnek, az orvost és a gyúrót is megbüntetik.

Már a magyar szabályozás is összhangban van a nemzetközivel, ugyanis a NADO végzi a vizsgálatokat, és minden mintát akkreditált laborban ellenőriznek - közölte a sportorvos.

Frenkl Róbert úgy vélekedett, egy igazán éremesélyes versenyző nem kockáztatna azzal, hogy doppingol.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást