Az Arsenal a Real Madrid sarkában toporog

Infostart
2007. szeptember 24. 10:25
Szigorúan pénzügyi szempontból is megérte új stadiont építeni az Arsenalnak. Az angol labdarúgóklub bevételei ugyanis a tavalyi átadás óta eltelt egy év alatt 46 százalékkal emelkedtek és elérik a 200 millió fontot (71,8 milliárd forintot). Az angol bajnokságot vezető Arsenalnál jelenleg meccsenként 3,1 millió fontos (1,1 milliárd forintos) bevétellel számolhatnak.

Tavaly júliusban költözött vadonatúj stadionba az Arsenal angol labdarúgóklub és a jelek szerint a váltás máris kezd kifizetődni. A legendás Highbury-t felváltó 60 ezer ülőhelyes Emirates Stadion ugyanis a legfrissebb pénzügyi adatok szerint mérkőzésenként 3,1 millió fontot (1,1 milliárd forintot) hoz a tulajdonosoknak. A klub így csak a jegyárakból 90,6 millió fontot (32,5 milliárd forintot) keresett.

Egyéb szempontból is kitűnően sikerült az Arsenal május végén zárult pénzügyi éve, hiszen az összbevételek 46 százalékkal emelkedve elérték a 200,8 millió fontot (71,8 milliárd forintot).

Csupán az összehasonlítás végett: a világ leggazdagabb klubjainak egyike, a spanyol Real Madrid a 2005/2006-os idényben 202 millió fontos (72,5 milliárd forintos) forgalmat könyvelhetett el.

Mindez annak ellenére is komoly előrelépésnek tekinthető, hogy a televíziós bevételek 10 millió fonttal (3,6 milliárd forinttal) csökkentek a 2005/2006-os idényhez képest, igaz, akkor a klub Bajnokok Ligája döntőt játszott.

A pénzügyi adatok szerint az Arsenal játékos-kereskedés előtti profitja elérte az 51,2 millió fontot (18,4 milliárd fontot), ami jelentős növekedés az előző évi 13, 7 millió forinthoz (közel 5 milliárd forinthoz) képest.

"Az Arsenal jövendőbeli sikereinek titka az, ha a klub képes saját maga finanszírozni az üzletmenetet. Ennek a filozófiának köszönhetően sikerült új stadionba költöznünk a Highbury-ből, az Emirates aréna pedig most már nagyobb bevételt jelent, nyereségességet, készpénzt generál és olyan biztos pénzügyi alapot nyújt, amelyből olyan csapatot építhetünk, amely hosszú évekig különböző trófeákat nyerhet" - nyilatkozta az adatok kapcsán Peter Hill-Wood elnök.

Ráadásul a klub ügyesen hasznosítja a korábbi stadion, a Highbury területét is, ahová lakásokat építenek. Ezeknek 90 százaléka már előre elkelt, így várhatóan 300 millió fontos (10,7 milliárd forintos) bevételt könyvelhetnek el a projektből.

Az Arsenal egyébként egy évvel ezelőtt 390 millió eurós tartozást halmozott fel az új stadion építése miatt, aminek felépítése 563 millió euróba került.