Forma-1-botrány: "milyen a piros kocsi súlyeloszlása?"

InfoRádió / MTI
2007. szeptember 14. 17:34
Büntetlenségért cserébe mindent elmondott a vizsgálóbizottság előtt Fernando Alonso csütörtökön Párizsban. A világbajnok a nyilvánosságra hozott e-mailek szerint még arról is tudott, mikor tankolnak majd a Ferrarik Ausztráliában.

A nyilvánosságra hozott e-mailek - amelyeket Fernando Alonso és a tesztpilóta Pedro de le Rosa büntetlenségért cserébe bocsátott a Nemzetközi Autómobil Szövetség rendelkezésére - szerint a wokingiak versenyzői részletes ismeretekre tettek szert az új Ferrarikról.

Pedro De la Rosa március 21-én azt írta Mike Coughlannek, a McLaren-Mercedes azóta már menesztett vezető mérnökének: "Szia Mike, milyen a piros kocsi súlyeloszlása? Fontos lenne tudnunk, hogy tesztelhessük a szimulátorban."

Négy nappal később a spanyol tesztpilóta ugyancsak e-mailben nyugtatta meg Fernando Alonsót:

"A Ferraritól származó információk megbízhatóak, Nigel Stepneytől (aki a botrány kirobbanásáig a Ferrari fejlesztésekért felelős mérnöke volt - a szerk.) származnak. Õ mondta el nekünk azt is, hogy Kimi Raikkönen a 18. körben kiáll az ausztrál futamon. Jó barátja Mike Coughlannek, és neki mesélt el mindent."

A kémbotrányban, amelyben a Ferraritól származó titkos iratok kerültek a McLarenhez, a workingi csapatot 100 millió dolláros pénzbüntetésre, és a csapatvilágbajnokságból való idei kizárással büntették.