Magyarországon nyerte első külföldi versenyeit a US Open elődöntőse

Infostart
2007. szeptember 7. 10:17
Teljes immár mindkét nemben az elődöntő mezőnye, miután a spanyol David Ferrer és a szerb Novak Djokovics is csatlakozott a többiekhez. A férfiaknál a 2. helyen kiemelt Nadalt is búcsúztató, a 15. helyen kiemelt Ferrer a meglepetésember - az első helyen kiemelt Federer, a harmadik Djokovics és a negyedik Davigyenko igazolta a kiemelési lista helyességét.

A negyeddöntőben honfitársát, Rafael Nadalt legyőző David Ferrer pályafutása legjobb Grand Slam-torna szereplését folytatva megverte az argentin Juan Ignacio Chelát is.

Ferrernek ment a spanyol ajkúak ellen


A 15. helyen kiemelt Ferrer esélyesebbnek számított dél-amerikai ellenfelével szemben - ennek megfelelően három szoros játszmában bár, de nyert 6-2, 6-3, 7-5-re.

Ferrer a tornán remekelt a spanyolajkúak ellen: mérkőzéslabdát is hárítva verte meg az argentin Nalbandiant, és aztán legyőzte Nadalt, majd Chelát.

Ezúttal lényegesen könnyebb dolga volt, mint Nadal ellen. Akkor ötjátszmás csatára kényszerült, amely hajnali 1 óra 51-kor ért véget - a US Open történetében egyébként mindössze két mérkőzés nyúlt még hosszabban az éjszakába.

A spanyol korábban sohasem jutott Grand Slam-torna elődöntőjébe, eddig legjobb eredménye egy negyeddöntőbe jutás volt 2005-ben, a Roland Garroson.

Manuel Orantes nyomában


A US Openen előtte mindössze három spanyol jutott el férfi egyesben az elődöntőig: 1975-ben Manuel Orantes nyert, 1998-ban Carlos Moya az elődöntőben búcsúzott, 2003-ban Juan Carlos Ferrero döntőt játszott.

Érdekes, hogy Ferrer korábban nem kifejezetten kedvelte a kemény borítást, most pedig nagyszerűen játszik ezen a talajon.

Ferrer ellenfele a döntőbe jutásért a szerb Novak Djokovics lesz, akinek hajdanán itt, Magyarországon indult külföldi karrierje: 2004-ben Szolnokon és Budapesten is nyert salakpályás-tornát, és játszott Hódmezővásárhelyen is.

Djokovics "egyenlített" Moyával szemben

A 20 éves szerb játékos mind formája, mind ranglistahelyezése alapján esélyesebbnek számított ellenfelénél az elődöntőben, ugyanakkor kettejük egymás elleni mérlege Moyának kedvezett.

Egy umagi, salakpályán elért győzelem után Djokovics kétszer is kikapott a nála több mint egy évtizeddel idősebb spanyoltól, legutóbb Cincinnatiban, alig néhány hete, kemény borításon.

Most azonban Djokovics két, nehezen megnyert játszma (6-4, 7-6) után a harmadikban kiütötte 31 éves spanyol ellenfelét, Carlos Moyát.A lassan veteránnak számító Moya a második játszmában teniszezett a legjobban, a rövidítésben szettpontja is volt, de Djokovics hárította. A szerb aztán a harmadik játszmát 26 perc alatt elintézte (6-1)

A szerb éljátékos idén sorozatban a harmadik Grand Slam-tornán jutott elődöntőbe.

A Roland Garroson és Wimbledonban (utóbbi versenyen sérülése miatt feladva a mérkőzést) a spanyol Rafa Nadal ellen búcsúzott, most megint spanyollal kell játszania. Ferrerrel eddig háromszor játszott, egyszer nyert, kétszer kikapott.

Fehérorosz győzelem a "vegyesben"


Befejeződött már a vegyes párosok versenye: a fehérorosz Azarenka, Mirnij kettős 150 ezer dollárt nyert, miután a döntőben két szoros játszmában (6-4, 7-6) legyőzte az esélyesebb az amerikai Meghann Shaugnessy és az indiai Leander Paes alkotta kettőst.

Ma játsszák New Yorkban a két női elődöntőt, előbb a két orosz hölgy, Szvetlana Kuznyecova és Anna Csakvetadze teniszezik egymással, majd következik a 2007-es Roland Garros-bajnok és a 2007-es wimbledoni bajnok elődöntője: Justine Henin és Venus Williams találkozója.

Ugyancsak a mai programban szerepel a férfi páros döntője a svéd Aspelin és az osztrák Knowle, illetve a cseh Dlouhy, Vizner kettős között.