Bajnokcsaládból származik Szávay ellenfele

Infostart
2007. szeptember 5. 12:47
Szávay Ágnes esti ellenfele, az orosz Szvetlana Kuznyecova igazi sportcsaládból származik. Õ maga is kerékpározott gyerekfejjel, de aztán átpártolt a teniszhez.

A 22 éves orosz lány Leningrádban, mai nevén, Szentpéterváron született. Édesapja, Alekszandr nem kevesebb, mint öt olimpiai és világbajnok kerékpárost edzett, köztük a feleségét, Galina Carevát.

A hölgy, Szvetlana édesanyja, a hetvenes évek egyik legjobb kerékpározója volt, hat világbajnoki címet nyert. A fia, Nyikolaj is sokra vitte: 1996-ban, az atlantai olimpián ezüstérmet nyert az orosz csapat tagjaként.

Pályafutása elején, aligha meglepő, a családban többnyire Szvetának, vagy Szvetocskának emlegetett lány is felpattant a nyeregbe - de aztán a tenisz mellett döntött a család. Tizenhárom éves korában Spanyolországba költözött, s azóta csak a teniszre koncentrál.

Élete eddigi egyetlen Grand Slam-győzelmét Amerikában szerezte

Barcelonában, a Sánchez-Casal Akadémián edzett, 2000-ben, 15 évesen került a profik közé. Négy évvel később, már megszerezte élete eddigi egyetlen egyes Grand Slam-győzelmét: honfitársnőjét, Jelena Gyementyijevát legyőzve a 2004-es US Open döntőjében.

Egy évvel később már nem volt szerencséje: ő lett az első címvédő, aki már az első fordulóban elvérzett: kikapott Jekatyerina Bicskovától. Bár párosban elég jól ment neki (Alicia Molikal megnyerte, például, a 2005-ös ausztrál bajnokságot), egyesben nehezen talál magára.

A tavalyi jó éve volt

Csak másfél éves szünet után, 2006. áprilisában nyert újra versenyt, Miamiban, meglepetésre legyőzte Marija Sarapovát. Néhány héttel később döntőt játszott Párizsban is - igaz, ott kikapott a belga Henintől.

2006 őszén nyert két erős versenyt is: Balin az idén Wimbledonban döntőt játszott Marion Bartolit, Pekingben egy másik francia lányt, Amelie Mauresmót verte meg.
Három meccsén is feladta az ellenfél

2007-ben eddig egy versenyt tudott nyerni: New Havenben, emlékezetes körülmények között. Az első játszmát elveszítette Szávay Ágnes ellen, majd a másodikban vezetett 3-0-ra, amikor a hátát fájlaló magyar éljátékos feladta ellene a mérkőzést.

Szerencséje volt a tornán: három meccsét is úgy nyerte meg, hogy ellenfele nem tudta befejezni a mérkőzést. Kettőjüknek ez volt az első, egymás elleni mérkőzése.

Kuznyecova idén volt már harmadik is a világranglistán - az volt élete legjobb ranglista-helyezése. A US Openre negyedikként emelték ki.

Jó volt a sorsolása

A US Openen nem kapott éppen rossz sorsolást: a cseh Klara Zakopalova, a francia Camille Pin, de még a spanyol Anabel Medina Garrigues sem számított nagyon nehéz ellenfélnek - noha utóbbi harmincadik hely körül áll a világranglistán.

Mint ahogy nem tartozik még a legjobbak közé a nagyon tehetséges Victoria Azerenka sem. Utóbbi legyőzésével jutott Kuznyecova a legjobb nyolc közé - már így is legjobb US Open-szereplését produkálja 2004 óta.

Szvetlana Kuznyecova szerda este, körülbelül hét óra körül kezd játszani a centerpályán, Szávay Ágnes ellen - az elődöntőért.