Briatore és Ecclestone híres futballklubot vásároltak Londonban

Infostart
2007. szeptember 2. 16:15
A Forma-1 két erős embere, Flavio Briatore, a Renault csapatfőnöke és Bernie Ecclestone, a verseny kereskedelmi jogait birtokló nagyfőnök a Championshipnek nevezett angol második vonalban szereplő Queen's Park Rangers többségi tulajdonosai lettek.

Briatore - akit Ecclestone legfőbb "szövetségesének" titulált a Forma-1-ben a londoni Times az eset kapcsán - csatlakozik az elnökséghez, ugyanakkor átengedi az elnöki posztot az eddig is a székben ülő, nápolyi születésű, de a hatvanas évek vége óta Angliában élő Gianni Paladininek.

Briatore, aki egy konzorciumot vezet, amely megveszi a részvények többségét, s amelynek tagja Bernie Ecclestone is, elégedetten mondta: "Bernie és én örömmel fogadtuk, hogy a QPR elfogadta az ajánlatunkat, s nagy reményekkel várjuk, hogy együtt dolgozhassunk Gianni Paladinivel és stábjával."

Megmentik a klubot

Paladini szerint a mostani tulajdonosváltás egyenlő a QPR megmentésével, a klub ugyanis az elmúlt évtizedben sokszor került nagyon nehéz helyzetbe. Briatore körülbelül 25 millió fontot (9,5 milliárd forintot) fizet a részvények megvételéért, s átvállalja az egyesület körülbelül 21 millió fontos adósságát is.

Tízmillió fontot ígért a menedzsernek, John Gregorynak a januári átigazolási időszakra.

Bernie Ecclestone eleinte nem akart beszállni az üzletbe, fő célja a futball világában ugyanis az Arsenal megszerzése volt. Az angol szabályok szerint, aki valamelyik profi klubban többségi tulajdonosként érintett, nem szerezhet egy másikban 10 százaléknyi részesedést.

Korábban David Sullivan, a Birmingham City társtulajdonosa birtokolta a West Ham United részvényeinek öt százalékát, de aztán eladta azokat Eggert Magnússonnak.)

Szeretik egyáltalán a focit?

Érdekes, hogy a múltban egyik üzletember sem mutatta jelét futballszeretetének. Ha csak azt nem tekintjük annak, hogy megjelentek - közös barátjuk, Roman Abramovics meghívására - a Chelsea néhány mérkőzésén, a Stamford Bridge-en.

Briatore a QPR pályáját, a Loftus Roadot is csak többnyire a levegőből látta, amikor helikopterével lakhelyéről, Chelsea-ből elrepült a Renault főhadiszállására, Oxfordshire-ba.