Rajtol az olasz liga: Ördögök, Zebrák és Farkasok üldözik majd az Intert

Infostart
2007. augusztus 25. 14:06
Az olasz futball egyetlen angol nyelvű magazinja, a Calcio Italia ismert elemzője a Serie A szombati rajtja előtt minden csapatot értékelt. Paul Watson szerint (is) a címvédő Inter a legnagyobb esélyes, legnagyobb vetélytársai a Milan, a Roma és esetleg a Juventus lehetnek.
ATALANTA:

A korábban gyakran liftező gárda a legutóbbi szezont a nyolcadik helyen zárta, ez 2001 óta a legjobb helyezése. A kék-feketék csak "kozmetikázták" a keretüket a nyáron, legfőbb erősségük továbbra is az előző idény egyik legjobb középpályása, Cristiano Doni. Ugyanakkor váltottak az edzői poszton, Stefano Colantuono helyére a hajdanán a Chievóval csodát tevő Luigi Del Neri került.
A várható kezdőcsapat:
COPPOLA - Rivalta, Talamonti, Carrozzieri, Bellini - Ferreira, Pinto, DE ASCENTIS, Tissone, LANGELLA - Doni - Zampagna (Nagy betűkkel az új szerzemények.)
Remények: Középcsapatnak lenni
Realitás: Nem lesz könnyű idény, de a kieséstől nem kell tartani.

CAGLIARI: A csalódást hozó legutóbbi idény után újabb csalódás: távozott az előző idényben 14 gólt szerzett csatár, David Suazo. Nincs már a keretben az As Romába igazolt Esposito sem. A gólszerzést tekintve minden remény a fiatal Robert Acquafrescában van.
A várható kezdőcsapat: Fortin - Ferri, Lopez, Bianco, Del Grosso - FOGGIA, PAROLA, Conti, FINI - ACQUAFRESCA, MATRI
Remények: Elkerülni a kiesést
Realitás: Az utolsó pillanatig küzdeni kell, a csapat kiesőjelölt.

CATANIA: Az előző szezonban jól rajtoltak az "Eelefántok" aztán a rendőrgyilkosság miatti büntetés és a sokk visszavetette a csapatot. Végül csak az utolsó fordulóban harcolták ki a bennmaradást. Christian Terlizzi személyében jó védőt igazoltak a Sampdoriától, az új kapus, Albano Bizzarri hajdanán a Real Madridban is védett - szükség lesz rájuk a kiesés elleni harcban.
A várható kezdőcsapat: BIZZARRI - Silvestri, TERLIZZI, Stovini, Vargas - Baiocco, G. TEDESCO, Mascara, Edusei - Caserta, Spinesi
Remények: Elkerülni a kiesést
Realitás: A nagyon nehéz szezon végén lehet, hogy nem sikerül a 2007 tavaszi bravúr...

EMPOLI: A 2006-2007-es szezon végén az Empoli, nagy meglepetésre, az UEFA-kupa-indulást jelentő hetedik helyen végzett. Gigi Cagni szinte sztárok nélküli csapattal érte el a sikert, ráadásul a legjobb játékost, Sergio Almiront elvitte nyáron a Juventus. Igaz, cserébe érkezett három fiatal játékos is a Juvétól, köztük az utánpótlás-válogatott Sebastian Giovinco.
A várható kezdőcsapat: Bassi - Raggi, Adani, Marzoratti, Tosto - Marianini, MARCHISIO - Buscè, GIACOMAZZI, Vannucchi - Saudati
Remények: Megragadni az UEFA-kupa-szereplős helyek egyikén
Realitás: Középcsapat lesz az Empoli.

FIORENTINA: A legutóbbi szezonban a 15 pontos levonás nélkül a Violák biztosan harcban lettek volna a BL-szereplésért. A keret azonban kétségtelenül gyengült Luca Toni eladásával. A román Mutu és a fiatal Giampaolo Pazzini próbálja meg majd pótolni az első számú olasz csatár "hiányzó" góljait. A Fiorentina szerencséje: Cesare Prandelli a liga egyik legjobb edzője. Érdekes lesz figyelni, mire képes még Christian Vieri, az egyik új szerzemény. Itt játszik majd az Arsenal a nevelése, a bresciai születésű Arturo Lupoli is.
A várható kezdőcsapat: Frey - Ujfalusi, Dainelli, Gamberini, Pasqual - Donadel, Montolivo - Santana, Mutu, SEMIOLI - Pazzini
Remények: BL-selejtezős hely elérése
Realitás: Harcban lesz a Fiorentina az egyik UEFA-kupás helyért.


GENOA:
Az olasz bajnokság hőskorának egyik legjobb csapata most 12 éves szünet után tért vissza az elitbe. Viszonylag gyenge a védelme, jobb a Milantól érkezett Borriellóval megerősített csatársor - de kérdés, hogy elég lesz-e ez a bennmaradáshoz. A legutóbbi szezon csapatának egyik legjobbja, a védő Criscito a Juventushoz igazolt.
A várható kezdőcsapat: Rubinho - BOVO, De Rosa, SANTOS - Rossi, Milanetto, PARO, Fabiano - PAPA WAIGO, BORRIELLO, Di Vaio
Remények: Megúszni a kiesést.
Realitás: Meglepetés lenne, ha a csapat 2008 nyarától is a Serie A-ban játszana.

INTER: Bár az átigazolási tervek többsége nem valósult meg, az Inter az első számú esélyese a bajnoki címnek. A harmincas keretben mindössze négy olasz játékos van, a külföldi kontingens ellenben olyan gazdag, hogy a B csapat is az élvonal első felében végezne talán. Legyen azért valami nehézség is a csapatnak: az Inter mindazonáltal nem lesz olyan fölényben, mint az előző idényben. Filkor Attila is a bő keret tagja, minden bizonnyal immár bajnoki mérkőzésen is bemutatkozhat a csapatban majd.
A várható kezdőcsapat: Julio Cesar - Maicon, Cordoba, Materazzi, CHIVU - Vieira, Cambiasso, Zanetti, Sztankovics - Crespo, Ibrahimovic
Remények: Bajnoki cím, sőt BL-győzelem.
Realitás: Az Inter a Serie A legnagyobb esélyese. A BL-re ezt nem mondhatjuk, de bárkit meglephet.JUVENTUS: Szinte minden olasz szurkoló örül a Juventus visszatérésének, de már közel sem ilyen egységes a vélemény, ha a "Zebrák" esélyeiről van szó. A legvérmesebb a bajnoki címet sem tartják elképzelhetetlennek, de valószínűbb, a 3-4. hely. Sok új játékost szerződtetett a csapat, de közülük, beleértve az alaptizenegybe egyelőre be nem férő portugál Tiagót és a világbajnok Iaquintát is - egyik sem világklasszis. Didier Deschamps-ot Claudio Ranieri váltotta az edzői székben.
A várható kezdőcsapat: Buffon - GRYGERA, ANDRADE, CRISCITO, Chiellini - Camoranesi, ALMIRON, NOCERINO, Nedved - Del Piero, Trezeguet
Remények: Bajnoki cím
Realitás: harcban lesz a BL-szereplésért.

LAZIO: A római "Sasok" a csodatévő edzőjükben, Delio Rossiban bízhatnak elsősorban. A sztárok nélküli csapatot a harmadik helyig repítette. Sztárok továbbra sincsenek, a pontlevonások nélkül induló Milan és Fiorentina, valamint a visszatérő Juve erősebbnek tűnik - de a Lazio egy-egy meccsen bármelyik csapatot megcsípheti.
A várható kezdőcsapat: Ballotta - SCALONI, Siviglia, Stendardo, Zauri - Mudingayi, Ledesma, Mutarelli, Mauri - Pandev Rocchi
Remények: A BL-indulást jelentő helyek egyikének elérése.
Realitás: Inkább az 5-6. hely.

LIVORNO: Cristiano Lucarelli távozását nehéz lesz kiheverni, helyette, Francesco Tavanónak és a spanyol Diego Tristannak kell szállítani a gólokat. Kiesési gondok aligha lesznek - de nem a Livorno meccseire érdemes majd járni a szezonban. A tapasztalatlan edzőnek, Fernando Orsinak a középmezőnyben kell tartania a csapatot.
A várható kezdőcsapat: Amelia - Grandoni, Knezevic, Galante, Pasquale - A. Filippini, PULZETTI, GIANNICHEDDA, E. FILIPPINI - TRISTAN, TAVANO
Remények: UEFA-kupa-indulást jelentő hely
Realitás: Inkább az 8-10. hely.

AC MILAN: A Bajnokok Ligája védője Európa egyik legerősebb csapata, célja a hazai fronton is csak az elsőség lehet. Mindazonáltal az átigazolási piacon nem voltak sikeresek a vezetők: Émerson nem döntő erősítés, a fiatal brazil, Pato tehetséges, de még nem ő fogja megnyerni a bajnoki címet. Egyébként is csak jövőre játszhat a Milanban. Carlo Ancelottinak elsősorban az egyre korosodó védelem teljesítménye jelentheti a legnagyobb gondot.
A várható kezdőcsapat: Dida - Oddo, Nesta, Maldini, Jankulovski - Gattuso, Pirlo, Seedorf, Kakà - Ronaldo, Inzaghi
Remények: Bajnoki cím
Realitás: Második, de végig harcban lesz a scudettóért. A BL-ben is bármeddig eljuthat.

NAPOLI: Maradona egykori klubja visszatért a Serie A-ba. A Roma alatti Olaszország legnépszerűbb csapata, soraiban a magyar születésű Garics Györggyel, biztos bennmaradásra számíthat. A legtöbbet ezért a fiatal argentin, Ezequiel Lavezzi teheti.
A várható kezdőcsapat:
Iezzo - P. Cannavaro, Domizzi, CONTINI, Grava - HAMSIK, GARGANO, Bogliacino, Rullo - LAVEZZI, Calaiò
Remények: Bennmaradás
Realitás: Középmezőny.

PALERMO: Tavaly fantasztikusan rajtolt a csapat a bajnokságban, most aligha számíthat erre. Az Atalantától érkezett új edző, Stefano Colantuono összerakhatja a védelmet, sokat segíthet a csapat tavaszi formájának javításában, hogy Amauri ismét egészséges, s hogy Fabrizio Miccoli a Palermóhoz szerződött - de legalább hat erősebb csapat is van a Palermónál.
A várható kezdőcsapat: Fontana - Zaccardo, Barzagli, RINAUDO, Pisano - Diana, Guana, Simplicio, JANKOVIC - MICCOLI, Amauri
Remények: BL-szereplést jelentő hely
Realitás: Talán elérheti az egyik UEFA-kupa-indulást jelentő helyet.

PARMA: A sárga-kékek hiába álmodoznak a kilencvenes évek sikereinek visszatéréséről, a szűkös anyagi lehetőségek miatt legfeljebb a középmezőnyt veheti célba a csapat. Ha nehezen is, de ott megkapaszkodhat a Parma.
A várható kezdőcsapat: Bucci - ZENONI, FALCONE, Couto, Castellini - Parravicini, Cigarini, MORRONE, Gasbarroni - Budan, REGINALDO
Remények: 5-8. hely
Realitás: A középmezőny elérése.REGGINA: Tavasszal az utolsó fordulóban a Milan ellen elért "bravúros" győzelem megmentette a csapatot, de azóta távozott a legjobb játékos, Rolando Bianchi. A legnagyobb meglepetés lenne, ha a Reggina még egy szezont túlélne a Serie A-ban.
A várható kezdőcsapat: Campagnolo - Lanzaro, VALDEZ, Aronica, Modesto - Vigiani, CASCIONE, Tognozzi - COZZA - Amoruso, JOELSON
Remények: Bennmaradás
Realitás: Az út vége. A calabriai gárda a 2008-2009-es szezont a B-ligában kezdi majd.

AS ROMA: A bordó-sárgák alaptizenegye nagy erős, de ha a kulcsemberek valamelyike kidől, nehezen tudnák pótolni. Chivut tudja majd Spalletti pótolni - de az Intert és a Milant nem fogja tudni utolérni a "farkasok csordája". Az új szerzemények közül a két brazil, Juan és Cicinho és a francia Giuly is erősítés.
A várható kezdőcsapat: Doni - Cicinho, Mexes, JUAN, Tonetto - De Rossi, Pizarro, Taddei - Perrotta, Mancini - Totti
Remények: Bajnoki cím
Realitás: Harmadik, szerencsével esetleg második hely...

SAMPDORIA: Fabio Quagliarella nagyon jó csatár (ha nem "budapesti" formában játszik...), de nem fog nagyon hiányozni, miután a "keresztesek" megszereztek két korábbi válogatott csatárt, Antonio Cassanót és Vincenzo Montellát. Érkezésük megnehezítheti Koman Vladimir az első csapatba kerülését is. Új edző irányítja a Sampot, a Regginától érkezett Walter Mazzarri.
A várható kezdőcsapat: Castellazzi - LUCCHINI, Sala, Accardi - Maggio, Palombo, Volpi, Ziegler - CASSANO, BELLUCCI - MONTELLA
Remények: UEFA-kupa-szereplést jelentő hely
Realitás: A 2005-ös ötödik hely megismétlése csak álom, de a legutóbbi kilencediknél jobb hely ígérkezik.

SIENA: Fekete felhők gyülekeznek a toszkániai csapat stadionja fölött, Tavasszal egyetlen ponton múlt a bennmaradás, nem biztos, hogy 2008 tavaszán is megússza majd a gárda a kiesést. Új az edző, Andrea Mandorlini, s érkezett két fiatal, De Ceglie a Juventustól és az argentin Grimi a Milantól, valamint a rutinos Loria az Atalantából.
A várható kezdőcsapat: Manninger - Bertotto, Portanova, LORIA, GRIMI - Vergassola, Codrea, DE CEGLIE - Frick, Chiesa, Maccarone
Remények: Bennmaradás
Realitás: Nem lesz könnyű...

TORINO: Hasonló idényre számíthat a Torino, mint a legutóbbi volt, végig harcolni kell majd a bennmaradásért. Walter Novellinónak, a Samptól érkezett edzőnek nehezebb dolga lesz, mint Genovában volt. A fiatal Alessandro Rosina számára ez az év meghozhatja a nagy kiugrást.
A várható kezdőcsapat: ERENI - Comotto, NATALI, Di Loreto, LANNA - Rosina, CORINI, GRELLA, Lazetics - VENTOLA, BJELANOVIC
Remények: Középcsapatnak lenni
Realitás: Nagy harcban bár, de benn fog maradni

UDINESE: Quagliarella a legnagyobb erősítés, de Iaquinta a Juventushoz, De Sanctis a Sevillához, Mountari a Portsmouth-hoz távozott. Nem erősödött a gárda. Ezért aztán a legutóbbi tizedik hely megismétlésénél jobban nem reménykedhet a csapat.
A várható kezdőcsapat: HANDANOVIC - MESTO, Coda, Zapata, Felipe - Pinzi, Obodo, D'Agostino - QUAGLIARELLA, FLORO FLORES, Di Natale
Remények: UEFA-kupa-szereplést jelentő hely elérése
Realitás: Újabb szezon a középmezőnyben