Nem volt jelentkező, elmaradt a szumóvizsga

Infostart
2007. július 3. 22:07
A japán szumó történetében először kellett lemondani az új jelentkezők vizsgáját - nem volt ugyanis egyetlen jelentkező sem. A vizsgát július 8-án, a nagojai torna előtt tartották volna meg.

A szumó ősi sport, de az utóbbi időben nagyon sokat veszített a népszerűségéből; nem bírja a versenyt a modern sportokkal, a labdarúgással és a kosárlabdával.

Újabban a külföldiek játsszák a vezető szerepet, a jelenlegi két nagy bajnok, Aszasoriju és Hakuho is mongol.

A versenyek jelenleg is érvényes rendszerét 1936-ban alakították ki - azóta nem fordult elő, hogy le kellett volna mondani a kezdők vizsgáját. Arra azonban fel kell készülni, hogy ez a jövőben is előfordulhat - vélekedett Hidenojama Kacutosi, a nagojai torna szervezője.

A hat torna közül, amelyet minden évben megrendeznek, általában a márciusi oszakai a legnépszerűbb, mert Japánban akkor ér véget az iskolaév. De még az oszakai torna előtt is csak száz új versenyző jelentkezett az elmúlt hét év során.

A jelentkezőknek szigorú edzésprogramot kell végrehajtaniuk. A múlt hónapban edzés közben vesztette életét egy 17 éves sportoló, aki akkor készült az első versenyére.

A rendőrség még nem fejezte be a vizsgálatot Szaito Takasi, más néven Tokitaizan halála ügyében. A sportoló testén ugyanis olyan sérüléseket találtak, amelyeknek az eredetét nem tudják egyelőre megmagyarázni.