David Beckham - az utolsó vallomás

Infostart
2007. június 25. 09:25
Több éves várakozás után hódította vissza a spanyol bajnoki címet a Real Madrid labdarúgócsapata. A sikerben nem kis része volt a tavasszal ismét csúcsformába lendült David Beckhamnek. Az angol középpályás búcsúinterjújában a Fabio Capello vezetőedzővel folytatott vitájáról is beszélt.

David Beckham kálváriája tavaly nyáron kezdődött, amikor a németországi világbajnokságon az angol csapat kiesését követően lemondott a csapatkapitányi tisztről, majd az új kapitány a keretből is kihagyta.

Az ősszel - hasonlóan a Real Madrid többi játékosához - klubcsapatában sem villogott, majd bejelentette, hogy nyártól az Egyesült Államokba, a Los Angeles Galaxy együtteséhez szerződik. Válaszul Fabio Capello vezetőedző kihagyta a keretből, ám David Beckham visszaverekedte magát a kezdőbe, mi több: a válogatottba is újra meghívták.

Búcsúinterjújában a középpályás részletesen beszélt az elmúlt egy évről. "Capello azt mondta nekem: 'Hogyan lehet valaki elkötelezett egy csapat iránt, amikor aláírt egy másik együtteshez?'. Így hát bizonyítanom kellett elkötelezettségem és hogy nem számít: az évad végén távozom. Ennek ellenére 100 százalékot nyújtok és odalépek, ha kell és megpróbálok nyerni valamit a csapattal" - emlékezett vissza David Beckham.

"Capello erős menedzser, tudja, mit akar és hogyan érje azt el. Tiszteletet érdemel azért, amit karrierje során elért. Meglepett, amikor a fentieket mondta. Mindig meglehetősen tisztességes volt velem, tisztelt, mint embert és játékost és mindig elmagyarázta a dolgokat. Talán ezért is hatott meglepetésként a bejelentése" - mondta az angol középpályás.

"Meggyőztem Capellót, ugyanúgy, ahogy korábban is mindig sikerült visszatérnem, bármit is mondtak rólam. Amikor valaki azt mondja, hogy nem vagyok elég jó egy feladat megoldására, vagy amikor ő kijelentette, hogy soha többet nem játszom a Madridban, arra gondoltam, be kell bizonyítanom, hogy profi vagyok. Ugyanakkor Capello bebizonyította, micsoda ember és edző, amikor odajött és azt mondta: néha változtatnod kell a döntéseiden" - hangsúlyozta David Beckham.A Real Madrid volt középpályása azt is elmondta: hálás volt edzőjének azért, hogy képes volt megmásítani a döntését, mert nagyon fájt volna neki, ha nem léphetett volna többet pályára a spanyol klub mezében.

Más kérdés, hogy Fabio Capello soha nem kért elnézést Beckhamtől. "Soha nem jött oda és mondta: 'Bocs, David, tévedtem'. Minden kétséget kizáróan makacs ember. Az egész futballtársadalom tiszteli. Beismerte, hogy azt szerette volna, ha visszatérek a csapathoz és ezért hálás vagyok neki. Soha nem kritizáltam volna nyilvánosan, mert tisztelem őt" - jelentette ki a labdarúgó.

David Beckhamet egyébként játékostársai (elsősorban Raul és Guti) is támogatták. "Hihetetlen volt, ahogy néhány játékos mögém állt és támogatott. Nagyszerű érzés volt visszakerülni a csapatba a Bajnokok Ligájában, ráadásul Európa egyik legjobb csapata ellen" - fogalmazott Beckham, aki a Bayern München elleni első mérkőzésen jutott ismét szóhoz a Madridban.

A spanyol bajnokság egészen az utolsó fordulóig teljesen nyitott volt, a Real Madrid csak az utolsó 15 percben biztosította be bajnoki címét. "Mást kell arról megkérdezni, hogy mit hoztam a spanyol bajnokságba, nem az én dolgom ezt értékelni. De soha nem bántam meg a döntésemet. Esélyt kaptam arra, hogy a világ egyik legnagyobb klubjában játsszam, a világ legjobb játékosai közül néhánnyal a világ egyik legjobb stadionjában - hogyan is bánhatná meg ezt bárki is" - fejezte be utolsó spanyolországi interjúját David Beckham.