Az angol liga legjobb védői - videókkal

Infostart
2007. június 20. 19:53
A Premier League (miként az angol második vonal és a skót élvonal) játékosait egy speciális statisztikai rendszer, az Actim alapján értékelik. Ennek alapján az angol élvonal legutóbbi szezonjának álomcsapatába mindössze két Manchester United-játékos került be, ugyanannyi, mint amennyit az Everton adott a tizenegybe. Ilyen szempontból a legjobb a Chelsea, a maga három játékosával. Kétrészes összeállításunk első felében az Actim statisztikája szerint a Premier League legjobbjának bizonyult, védekező játékosokat mutatjuk be.

DAVID JAMES (Portsmouth, 489 pont, 13. az összesített rangsorban)

Élete egyik legjobb idényét zárta a Pompey-ban töltött első évében, amelyben megdöntötte David Seaman csúcsát, immár senki sem védett nála több, kapott gól nélküli mérkőzésen a Premier League-ben. A 34-szeres válogatott kapus, a Watford, a Liverpool, az Aston Villa, a West Ham United és a Manchester City egykori hálóőre stílusosan Gilberto Silva tizenegyesét hárítva zárta az idényt.



STEVE FINNAN (Liverpool, 469, 19)

A Vörösök ír válogatottja pályafutása legjobb szezonját zárta. A Premier League statisztikái szerint ő volt a 2006-2007-es idény legkiválóbb hátvédje. Egyedi figurája a mai angol futballnak: 2006 decemberében a BBC kiderítette róla, hogy ő az egyetlen aktív futballista, aki a liga mind a négy osztályában, valamint a ligán kívüli Conference-ben is szerepelt. Ezen kívül szerepelt két Bajnokok Ligája-döntőben, s világbajnokságon is.



RICARDO CARVALHO (Chelsea, 463, 23)

Bár ő maga is többször nyűglődött sérülésekkel, legfontosabb - értsd: még John Terrynél is fontosabb - pillére volt a Kékek hátsó alakzatának. José Mourinho nem véletlenül nevezte honfitársát a Chelsea legjobb védőjének ebben a szezonban, csapata 18 mérkőzésen nem kapott gólt, amikor Ricardo Alberto Silveira Carvalho is a pályán volt. A szezon után további öt évre a Chelsea-hez szerződő védőnek számos elismerésben volt része tavasszal: a Sky Sports az év legkiválóbb hét védője közé jelölte (a további hat: Finnan, Nemanja Vidics, Gary Neville, Linvoy Primus, Joleon Lescott és Jamie Carragher), míg a Chelsea-nél Essien és Drogba társaságában jelölték az Év játékosa címre - más kérdés, hogy a titulust végül a ghánai nyerte el.



RIO FERDINAND (Manchester United, 461, 26)

A pályafutása második bajnoki címét nyerő védő nagyszerű kettőst alkotott a szerb Nemanja Vidiccsel a manchesteri védelem szívében. A szezon egy részében sérüléssel kínlódó Ferdinand a bajnok szezon utolsó két hónapjában mindössze öt Premier League-mérkőzésen tudott játszani, a szezonban így is 14 olyan meccset tudott maga mögött, amelyen nem kaptak gólt a Vörös Ördögök.



PHIL NEVILLE (Everton, 454, 27)

A sokoldalú játékos kulcsszereplője volt az UEFA-kupa-indulást kiharcoló Evertonnak. Szerepelt mindkét szélsőhátvéd-poszton, s labdaszerző középpályásként is. Nem igazi balhátvéd - de az ezen a poszton játszók közül ő volt a legjobb



CESC FABREGAS (Arsenal, 565, 7)

Az "Ágyúsok" legjobban teljesítő futballistája májusban még csak a 20. születésnapját ünnepelte - ehhez képest meglepően érett játékkal rukkolt elő. A Premier League egyik legtehetségesebb fiatal játékosa 13 gólpasszt adott az idényben, januárban pedig megválasztották a hónap játékosának. Az Actim statisztikái szerint, Cristiano Ronaldo, Lampard és Arteta mögött, ő volt a negyedik legjobb középpályás.