A McLaren a tengeren túl is monacói formában

Infostart
2007. június 8. 17:34
Kanadában az első szabadedzéssel megkezdődött az idei Forma-1-es világbajnokság hatodik versenyhétvégéje. A pénteki első gyakorláson meglepetésre nem a két Ferrari, hanem a monacói győztes McLarenek domináltak.

Az első mért körre közel negyed órát kellett várni, ekkor a Williams tesztpilótája, Kazumi Nakajima futott egy alapkört, majd körönként tovább gyorsulva 1:21,131-el három pilótát megelőzve állt az élen. Tőle a vezetést a szabadedzések első felében mindig gyors Toyoták vették át. Kettejük csatájából végül Ralf Schumacher került ki győztesen (1:19,318).

Fél óra elteltével az élen Schumacher, Trulli, Speed, Liuzzi, Button sorrendben álltak a pilóták. A világbajnokság első négy helyezettje még nem rendelkezett mért körrel.

A ferraris Kimi Räikkönen második mért körével máris az élre állt, majd tovább javítva, több mint egy másodperccel megelőzve Ralf Schumachert magabiztosan vezetett (1:18,136). A második helyre csapattársa, Felipe Massa ugrott fel. A két ferraris között a különbség ekkor 0,031 másodperc volt, a finn javára. A két McLaren 40 perc elteltével még mindig nem rendelkezett mért körrel.

McLaren roham

Az ezüstnyilak közül először Lewis Hamilton futott mért kört, de ideje csak a tizenhatodik helyre volt elég. A következő nekifutásra a harmadik helyre jött fel, közel egy másodperccel elmaradva Räikkönen legjobb idejétől, majd harmadik mért körével bő két tizedre közelítette meg finn vetélytársát. Negyedik nekifutásra aztán a vezetést is átvette (1:18,055), 0,081 másodperccel megelőzve Räikkönent.

Fernando Alonso közel egy óra elteltével futotta első mért körét, amely a kilencedik helyre volt elég. Következő próbálkozásával azonban már a második helyre ugrott fel, 41 ezred másodperccel csapattársa mögé, és 40 ezred másodperccel Räikkönen elé.

Egy órával az edzés megkezdése után az élen Hamilton, Alonso, Räikkönen, Massa, majd egy másodperces lemaradással Heidfeld, Schumacher, Trulli, Fisichella sorrendben álltak a pilóták. A pilóták közül már csak a lengyel Robert Kubica nem rendelkezett mért körrel.

Alonso tovább gyorsult, és a vezetést is átvette (1:17,759). A két ferraris hiába próbált javítani, nem tudtak előrébb lépni. Hamilton is csak az idején javított, a pozícióján nem.

Az utolsó öt percre valamennyi élversenyző a pályára gördült, de javítani senkinek sem sikerült, így az edzést Alonso, Hamilton, Räikkönen, Massa, Webber, Fisichella, Heidfeld sorrendben fejezték be a pilóták.

Szerző: Domanits András