"Nem rossz kis krízis, nemde?"

Infostart
2007. május 24. 12:19
Ünnepelnek az olaszok: a Milan játékosai egytől egyig eufóriában úsznak. A Liverpool ellen 2-1-re megnyert Bajnokok Ligája-döntő után csak nagyon kevesen térnek ki arra - mint Seedorf -, hogy a mutatott játék nem volt tökéletes. Szinte mindenki egyetért Rino Gattusóval: egy ilyen döntőben nem szépen játszani, hanem győzni kell.

"Ez a győzelem mindenkinek felnyithatja a szemét, aki az olasz futball válságáról papol! Egy éven belül világbajnoki cím és a Bajnokok Ligája megnyerése. Nem rossz kis krízis, nemde?" - harsogta Gattuso, a maga őszinte, "ami a szívemen, az a számon" stílusában.

A Milan kemény fickója nem akart már a 2005-ös döntőről beszélni: "Az a vereség bennünk marad egész életünkben, de most ne arról beszéljünk. Ez egy másik sorozat. Most mi ünnepelünk, s a liverpooliak sírnak, ahogy mi tettük Isztambulban."

A csapatszellem volt a legfontosabb

Clarence Seedorf, a csapat holland sztárja szerint: "Nem ez volt a szezon legjobb mérkőzése. Nagyon óvatosan, végig koncentrálva játszottunk, tudtuk, nem hibázhatunk a Liverpool ellen.

Tudtuk, hogy szorosan fognak őrizni minket, Kakát és engem, jól is játszottak, de nem tudtak helyzeteket kialakítani. A sok munka meghozta a gyümölcsét, de a legfontosabb a csapatszellem volt. Nagyon nehéz éven vagyunk túl, a létező legnagyobb sikerrel. A Liverpoolnak okkal legendás a küzdőszelleme, de mi még a Vörösökön is túltettünk."

Massimo Ambrosini rengeteget dolgozott a középpályán, ezúttal igazi részese volt a sikernek. Azt mondta: "Ez elmúlt években, a sérüléseim miatt, nem játszhattam túl sokat. Ezért aztán nem is érezhettem igazán, hogy a siker az enyém is lenne. Most más a helyzet.

Most mindegyik fontos mérkőzésen a pályán voltam, ennek az útnak fantasztikus megkoronázása a kupagyőzelem. Szerintem nagyon okosan játszottunk, sőt bátran. Ahhoz, ugyanis, bátorság kell, hogy a Liverpoolt a saját játékával térdre kényszerítsd. Nehéz meccs volt, mert szinte minden teret lezártak előttünk, de a fontos, hogy nyertünk."

Oddo elveszítette az érmét

A januárban igazolt Massimo "Max" Oddo szerint a müncheni győzelem volt a fordulópont. "A hazai 2-2 után azt mondtuk egymásnak Massimo Ambrosinivel, hogy ha Münchenben továbbjutunk, megnyerjük a Bajnokok Ligáját. Szerencsére igazunk lett.

Meg kell köszönnöm mindenkinek, aki segített abban, hogy villámgyorsan beilleszkedjem a Milanba - de jár a köszönet a Laziónak is, hogy elengedett, s így csatlakozhattam a Milanhoz." Oddo egyébként Athénben elveszítette az aranyérmét, nagyon boldog lenne, ha visszakaphatná...Paolo Maldini, a csapatkapitány szerint a Milan ismét bebizonyította, hogy Európa legerősebb klubja az utóbbi húsz évben. "S a sorozatnak még nincs vége" - tette hozzá, utalva arra, hogy a következő idényben újabb trófeákat nyerhet a csapat, az elsőt egyébként augusztus végén, Monte-Carlóban, a Sevilla ellen, az európai Szuperkupa-döntőben.

Maldini aztán dicsérte Sandro Nestát, aki ezúttal is kiválóan játszott. Az ünneplő középhátvéd kesernyés mosollyal mondta: "Az elmúlt időszakban sokan kritizáltak. Azt is mondták, Olaszország azért lett világbajnok, mert én megsérültem. Talán azért ma nem voltam olyan nagyon rossz... Nem volt nagyon jó meccs, de a lényeg az volt, hogy nyerjünk. Nyertünk, mégpedig, szerintem, megérdemelten."

Kaka szerint nem kísértett Isztambul emléke

A BL-sorozat legjobb játékosa és egyben gólkirálya, a brazil Kaka elárulta, egy picit sem tartott attól, hogy az angolok, a szépítő góljuk után, még egy gólt szereznek: "Nem kísértett Isztambul emléke. Tudjuk, ha ezer mecset játszanánk a Liverpoollal, akkor sem történne meg ugyanaz még egyszer."

Pippo Inzaghi, a szerda este egyik őse szinte önkívületi állapotban ünnepelt. Azt mondta, korábban mindig arról álmodott, hogy a Bajnokok Ligája döntőjében szerez gólt, s hogy nagyon szeretett volna kétszeres győztes lenni. Mindkettő teljesült.

Azt is elmondta, hogy Silvio Berlusconi, a korábbi miniszterelnök, a klub elnöke azt mondta neki a meccs előtt, érzi, hogy két gólt fog szerezni. Igaza lett.

Ha nem nyernek, elküldik az edzőt?

Carlo Ancelotti bevallotta, az volt az érzése, hogy ha nem nyerik meg a Bajnokok Ligáját, elküldték volna őt a szezon végén. Így azonban marad, mégpedig a stábjában egy új segítővel, Alessandro "Billy" Costacurtával.

Ancelotti szerint vitathatatlan, hogy két évvel ezelőtt magasabb színvonalú volt a játék, de ilyen a futball. Az edző szerint novemberig elég rosszul állt a szénája, aztán a dolgok kezdtek jobbra fordulni. S minden jó, ha a vége jó: a Milan megnyerte a Bajnokok Ligáját.

Carlo Ancelottinak egyébként ez a negyedik győzelme az első számú európai kupasorozatban. Kétszer játékosként, kétszer pedig edzőként nyert.