A német sztárt is magával ránthatja a doppingbotrány

Infostart
2007. május 22. 14:07
Bert Dietz hétfő este egy tévériportban beismerte, hogy doppingolt. A német kerékpáros elmondta: a 90-es évek derekán csapatának sportorvosai rendszeresen tiltott ajzószerekkel oltották be. Bert Dietz együtt versenyzett Jan Ullrichhal, aki 1997-ben megnyerte a Tour de France-t.

Bert Dietz az első profi kerékpáros, aki a nyilvánosság előtt beszélt arról, hogy a versenyek során doppingolt. A versenyző tagja volt a Telekom által pénzelt T-Mobile trikóval kerékpározó német csapatnak, amelyben az időközben világhírűvé vált Jan Ullrich és Erich Zabel is versenyzett.

A tévériportban elmondta, hogy a T-Mobile két sportorvosa vagy személyesen adta be neki az EPO rövidítéssel jelölt, vérplazmát tartalmazó doppinghatású injekciót, vagy a belga masszőrre hárult ez a feladat.

A masszőr időközben leleplező könyvben számolt be a két orvos törvénybe ütköző akciójáról. A könyv megjelenése után a freiburgi ügyészség vizsgálatot indított ellenük és mindkettőjüket felfüggesztette orvosi hivatásuk gyakorlása alól.

A Telekom szóvivője Bert Dietz nyilatkozata után bejelentette, hogy felmondják az együttműködést a két orvossal, és a maguk részéről is vizsgálatot indítanak a doppingvádakkal kapcsolatban.

A Telekom munkatársa hangsúlyozta: a cég az élvonalban akarta látni versenyezőit, azonban elképzelhetetlennek tartotta Bert Dietz állítását, miszerint hallgatólagos megállapodás volt a szponzorok és a csapat orvosai között a sportolók teljesítőképességét tiltott eszközökkel fokozó, hosszú távon egészségkárosodást okozó szerek rendszeres adagolásáról.Bert Dietz akkor ismerte be a doppingolást, amikor a Tour de France 1997-es győztese, Jan Ullrich cáfolni igyekszik a vele szemben hangoztatott doppingvádat.

A világ alighanem legtekintélyesebb kerékpárversenyének tavalyi győztese, az amerikai Floyd Landis szintén hasonló vádakkal küzd. A Los Angeles melletti Malibuban szerdára várják az Egyesült Államok Doppingellenes Bizottságának döntését, miután a sportoló a verseny 17. szakasza után olyan vizeletpróbát adott le, amelyben túl magas tesztoszteron-szintet mutattak ki.

A Doppingellenes Bizottság ezek után a többi hét, először negatív eredménnyel járó mintát is újra ellenőríztette egy független laboratóriumban.

Ha Floyd Landis ártatlansága megdől, ő lesz a Tour de France 104 éves története során az első versenyző, akit utólag megfosztanak címétől. Bert Dietz német versenyző beismerő nyilatkozata után hasonló veszély fenyegeti Jan Ullrichot is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást