A Milan világbajnoka a BL-döntő idején hegedülni akar

Infostart
2007. május 18. 19:55
Nem sokat beszél - úgy véli, beszéljenek a góljai helyette. A Milan házi gólkirálya az olasz futballtörténelem egyik leghíresebb napján született - talán már akkor eldőlt, hogy futballista lesz. Az athéni találkozó előtt az Inforádio honlapján bemutatjuk a Liverpool és a Milan 15-15 játékosát. Ezúttal a Milan csatára, Alberto Gilardino a "soros".

1982. július 5-én született, Biellában, azon a napon győzte le Paolo Rossi mesterhármasával 3-2-re a később a világbajnoki címig menetelő Squadra Azzurra a brazil válogatottat.

Már 15 évesen bekerült az olasz korosztályos válogatottba - nagy tehetségnek tartották. 1998 tavaszán ezen évfolyam válogatottjának csatársorát Alberto Gilardino és Antonio Cassano alkotta.

Ennek ismeretében különösen érdekes, hogy 17 évesen nem kellett sem a Juventusnak, sem az AC Milannak. Ifista éveit a Piacenza gárdájában töltötte, majd 2000. január 6-án (éppen a Milan ellen!) e gárda színeiben mutatkozott be az első osztályban.

Bár a szezon végén csapata kiesett a Serie A-ból, Gila nem játszott a B ligában. 2000 szeptemberében a Verona játékosa lett. Sem a veronai két éve, sem parmai első esztendeje nem mutatta a későbbi félelmetes gólvágót: 3 esztendő alatt 63 bajnokin összesen 9-szer talált a kapuba.

Aztán a 2003-2004-es futballévben "beindult": 34 mérkőzésen 23 góllal segítette a Parmát a meglepő 5. helyhez (a csapat összesen 57-et ért el), Sevcsenko mögött a második helyen végezve a góllövőlistán.

Egy évre rá ugyanennyi találattal ugyanúgy vicególkirály lett, ezúttal Lucarelli mögött, igaz, ekkor a csapata csak 48-at lőtt és a csodával határos módon maradt benn az élvonalban.

Nyilvánvaló volt, hogy nem maradhat az anyagi gondokkal küszködő Parmában: nagy versenyt futott érte a három nagy, a Juve, az Inter és a Milan, ő végül az utóbbit választotta.

A lombard egyesület 24 millió eurót fizetett érte, ennél magasabb összegű átigazolás 2005 nyarán csak öt volt: Essiené, Wright-Phillipsé (mindkettő Chelsea), Sergio Ramosé és Robinhóé (mindkettő Real Madrid) és Michael Owené (Newcastle). A fentiekből következően Itáliában Gilardino került a legtöbbe.

A Milan története során csak három játékosáért, Rui Costáért, Inzaghiért és Nestáért fizetett többet, az utóbbi három és fél évben Gila a legdrágább vétel. Milánóban az első idényét tucatnyi találattal zárta.

A második idényben nehezen lendült bele, decemberig mindössze egy bajnoki gólig jutott, de immár ő a csapat házi gólkirálya, sőt az egyetlen, aki elérte a piros-feketék közül a tízgólos határt. Gólöröme különleges: egy hegedűjátékost utánoz mozdulatával.

Mindazonáltal jövője a nyári átigazolásoktól is függ - alkalmasint 2007 januárja óta Ronaldo a Milan első számú csatára. Gilardino iránt érdeklődik a Juventus, a Lyon és újabban a Barcelona is, de a világbajnok csatár legszívesebben Kaka és Ronaldinho előtt játszana - a Milanban.