Kanada meghódította Moszkvát

InfoRádió / MTI
2007. május 13. 20:35
Kanada szerezte meg az aranyérmet a moszkvai jégkorong-világbajnokságon. A tengerentúli együttes a fináléban 4-2-re nyert Finnország ellen.

A két együttes a tavalyi vébén bronzmérkőzést vívott, és akkor az olimpiai ezüstérmes finnek diadalmaskodtak. Most viszont a torna zárófelvonása jutott a két alakulatnak.

Az első harmadban a kanadaiak remekül védekeztek, miközben emberelőnyben kétszer is betaláltak. Előbb Nash használta ki, hogy a hátvédek elfeledkeztek róla, majd a tavalyi Stanley Kupa-győztes Carolinában szereplő Eric Staal érkezett jó ütemben a kapu elé, és fonákkal volt eredményes.

A meccs derekán váratlanul növelte a különbséget a kanadai együttes, Armstrong lövését a takarásban lévő Lehtonen nem védhette.

A hajrában fokozta az iramot az európai gárda, és az 52. percben sikerült szépíteni: Kontiola közelről vette be az előző NHL-es playoff legértékesebb játékosának választott Ward kapuját. És még nem volt vége: az 58. percben Miettinen egy kapu előtti kavarodásból csökkentette minimálisra a hátrányt.

A kanadaiak nem roppantak meg, fél perccel később Nash kiugrás után, egy védővel a nyakán lőtt gólt.

A tornán csak győzelmeket arató Kanada ezzel története 24. aranyérmét nyerte, és ezzel egyedül áll az örökranglista élén. A szovjet és a jogutód orosz válogatott együtt összesen 23-szor győzött vébén.

A bronzmeccsen: Oroszország-Svédország 3-1.