A dán dinamit az Anfield Roadon is robbant

Infostart
2007. május 11. 12:41
A dán válogatottat "dán dinamitnak" is szokás becézni. A Liverpool középső védője, az óriási lövéseiről híres Daniel Agger igazán méltó e becenévre. Az athéni BL-döntő előtt az InfoRádió honlapján bemutatjuk a Liverpool és a Milan 15-15 játékosát.

1984. december 12-én született a dániai Hvidovréban. Tizenkét éves koráig a Rosenhöj nevű amatőrcsapatban játszott, majd a ország egyik leghíresebb klubjához, a Bröndbyhez igazolt. Nem volt korán érő típus, húszéves korában került csak be az első csapatba, a svéd Andreas Jakobsson távozása után.

Ám miután bekerült, annál gyorsabban megvetette a lábát! Első szezonja végén már dán bajnoknak és kupagyőztesnek mondhatta magát, sőt hazája játékos-szakszervezete az év fiatal futballistájának is megválasztotta.

Még nem töltött egy teljes idényt a dán Szuperligában, amikor, a finnek ellen, 2005. június 2-án, bemutatkozott az A válogatottban. Sejteni lehetett, nem marad sokáig a dán élvonalban.

A legdrágább liverpooli védő

2006 januárjában 4 és féléves szerződést kötött a Liverpoollal. Az 5,8 millió fontos vételár a külföldre szerződő legdrágább dán játékossá, s egyben a Liverpool FC legdrágább védőjévé emelte.

Az első féléve, sérülése miatt, gyengén sikerült, a 2006-2007-es idény őszén azonban kiszorította a csapatból a korábbi kapitányt, a finn Sami Hyypiät. Első, a "Vörösöknél" lőtt gólját - a West Ham ellen 30 méterről ágyúzott találatot - a BBC a hónap góljának választotta.

A Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén, a Stamford Bridge-en kifejezetten rosszul játszott. Didier Drogbával nem bírt. A második találkozón azonban egyik legjobb angliai teljesítményével javított. Õ lőtte a találkozó egyetlen gólját Cech hálójába - s ezúttal jól ellátta védőfeladatát is.