Angol nap a BL-ben az alázástól a hideglelésig

Infostart
2007. április 10. 22:40
A Manchester United 45 perc alatt kiütötte az első mérkőzést 2-1-re megnyerő AS Romát a BL negyeddöntőjében, az Old Traffordon, s végül 7-1-re nyert A másik kedd esti találkozón a Valencia a "BL-specialista" Fernando Morientes góljával előnyt szerzett a Chelsea-vel szemben, de ezt a második félidő elején Andrij Sevcsenko kiegyenlítette, sőt Michael Essien a 89. percben megszerezte José Mourinho csapatának az elődöntőbe jutást jelentő gólt.

A Manchester United szenzációsan kezdett az AS Roma ellen. Sir Alex Ferguson játékosai már a 11. percben ledolgozták a hátrányukat: Michael Carrick 20 méteres, tökéletes lövéssel vette be a kissé rosszul helyezkedő Doni hálóját.

Az angolok a gól után is lendületben maradtak, pontosan érezték, megfoghatják az olaszokat. Néhány perccel később Cristian Chivu hibáját követően Alan Smith került gólhelyzetbe: az erre a találkozóra Rooney éktársává előlépő szőke támadó pontos lövéssel küldte a labdát a hálóba.

A Roma akkor egyetlen szerzett góllal legalább a hosszabbításra jó lett volna, ám jött Wayne Rooney találata. A 19. percben Ryan Giggs beadása után megelőzte védőjét, s közelről a kapuba pörgetett. A Man United szűk 20 perc alatt három gólt szerzett, három angol válogatott játékosa révén.

Végül Cristiano Roanldónak is sikerült 


A folytatásban a Roma is megpróbálkozott néhány támadással, de egyetlen kísérlete sem jelentett veszélyt Van der Sar kapujára. A kapus Totti szabadrúgását is, igaz, vetődve, viszonylag könnyen hárította.

Cristiano Ronaldo kicsit nehezen viselte, hogy ő még nem íratkozott fel a góllövőlistára: három helyzetben is elrúgta a labdát. Ám még a 44. percben ünnepelhetett, lapos lövése után Doni kapujának rövid sarkába surrant a labda. Bármenyire hihetetlen: ez volt Ronaldo első gólja pályafutása során a Bajnokok Ligájában!

A portugál csillag szerezte csapata ötödik gólját is: a második félidő elején Giggs beadása után Alan Smith előtt még elsuhant a labda, ám a hosszú oldalon üresen érkező Ronaldo a kapuba helyezte a labdát: már 5-0!

A 60. percben már 6-0 volt a Unitednek. Michael Carrick olyan gólt lőtt 18 méterről, amilyet csak akkor lő az ember, ha egy csapatnak aznap minden sikerül. Labdáját mintha zsinóron húzták volna be Doni kapujának bal felső sarkába.

A folytatásban De Rossi gyönyörű kapáslövéssel szépített, de a Man United ettől még tovább játszotta a maga játékát. Az utolsó félórában már inkább a látványosságot keresték a "Vörös Ördögök" - s még így is szereztek újabb gólt. A csereként beállt Patrice Evra lőtt Doni kapujába.

Manchester United-AS Roma 7-1
Továbbjutott a Man United, 8-3-as összesítéssel.

A másik ágon a Valencia az első félidőben lefutballozta a Chelsea-t. A Kékek meglepően bágyadtan, ötlettelenül futballoztak, egyetlen reményt adó kísérletüknél Didier Drogba fejesét Santiago Canizares vetődve kiütötte.

Akkor már 1-0-ra vezetett a Valencia: a 32. percben, alig egy perccel azt követően, hogy lövésével a kapufát találta el, Fernando Morientes Petr Cech kapujába fejelte a labdát.

Mourinho nagyot húzott 


José Mourinho, ha csapata vesztésre áll, a szünetben mindig kitalál valamit. Alkalmasint most is így tett, mert a Chelsea-t mintha kicserélték volna a második félidőre. Az 52. percben Michael Essien átadása után Andrij Sevcsenko közelről helyezte a labdát a hazaiak kapujába, 1-1.

A második félidő egyébként is a Chelsea-é volt: a 83. percben, például, Michael Ballack kis híján elhallgattatta minden kritikusát. A német középpályás fejesét azonban Santiago Canizares óriási, már-már Gordon Banks 1970-es remeklését idézve kiütötte.

Úgy festett, a kapus hosszabbításra mentette a meccset, ám a 89. percben Michael Essien, a nap londoni hőse a rövid sarokra lőtte a labdát. Az utat talált a Valencia hálójába - némileg Santiago Canizares hibájából. Teljessé vált az angolok boldogsága: a 7-1-re nyerő Manchester Unitedet az idegenben 2-1-re nyerő Chelsea is követte az elődöntőbe.

Valencia-Chelsea 1-2
Továbbjutott a Chelsea, 3-2-es összesítéssel