Átúszta az Amazonast - hosszában!

InfoRádió / MTI
2007. április 8. 15:44
Végigúszta 5.265 kilométer hosszú Amazonast a szlovén Martin Strel, aki korábban a Dunán, a Jangcén és a Mississippin teljesített hosszútáv-úszásaival szerzett hírnevet magának.

Strel február elsején indult el a folyam perui felső szakaszán, és szombaton ért célba. Az 52 éves férfit húsz fős csapat kísérte kajakokban. A maratoni úszó több mint két hónapon át naponta átlag 80 kilométert tett meg.

Mintegy 100 kilométerrel a cél előtt, csütörtök este rendkívül gyengének érezte magát, és magas vérnyomása miatt az orvos eltanácsolta útjának folytatásától, Strel mégis visszaereszkedett a vízbe, hogy végigússza az utolsó szakaszt is. Ezt a "véghajrát" utólag élete legkeményebb megpróbáltatásának nevezte. A dagály idején az óceán felől érkező ellenáramlat sokszor visszasodorta.

A szlovén "halember" 65 nap alatt 12 kilogrammot veszített súlyából. Gyakran görcsök, fertőzések és krónikus álmatlanság gyötörte, s olyan veszélyekkel kellett szembenéznie, mint a piráják, kajmánok, különféle paraziták, illetve a 2,5 centiméter hosszú candiru hal, amely behatol a testnyílásokba.

"Azt hiszem, az állatok egyszerűen elfogadtak, annyit úsztam együtt velük, hogy azt kellett gondolniuk, egy vagyok közülük" - mondta Strel, aki a Nílust nem akarja végigúszni, mert az a világ leghosszabb folyója ugyan, "de Amazonashoz képest csupán egy kis csermely".