Egyenjogúság Wimbledonban 123 év után

Infostart
2007. február 22. 17:39
Százhuszonhárom éves hagyomány tört meg Wimbledonban, mégis, még a tradíciókat a végletekig tisztelő angolok is egyetértéssel fogadták. A négy legnagyobb teniszverseny, az úgynevezett Grand Slam-tornák közül utolsóként 2007 nyarától Wimbledonban is azonos lesz a férfi és a női játékosok díjazása.

A nagy horderejű döntést Tim Phillips, az All England Club elnöke jelentette be csütörtökön, Londonban.

"Úgy vélem, ez remek hír a női tenisz számára" - emelte ki. Hosszú évek óta több oldalról is nyomás érte a torna szervezőit, hogy emeljék a nők díjazását a férfiakéhoz.

Tavaly már szinte jelképes volt a különbség: a férfi győztes, Roger Federer 655 ezer, míg a női bajnok, Amelie Mauresmo 625 ezer fontot vihetett haza. A szervezők korábban azzal védték a különbségtételt, hogy a nők legfeljebb három, míg a férfiak ötjátszmás mérkőzéseket vívtak.

Marija Sarapova, az orosz éljátékos ünnepelte a döntést: "Wimbledon sok tekintetben mindig is vezető szerepet játszott a teniszben. A mostani döntés csak megerősíti ezt a kivételes helyzetét."

A nők, s főleg a teniszező hölgyek egyenjogúságért évtizedek óta küzdő Billie Jean King kiemelte, hogy a női tenisz a női sport csúcsa, megérdemlik a játékosok a férfiakéval egyenlő díjazást.

Nem csak a sport világa presszionálta a wimbledoni szervezőket a változtatásra: korábban még Tony Blair miniszterelnök is fontosnak érezte, hogy javasolja ezt a torna rendezőinek.

Az egyenlőtlenség egyébként 123 évre nyúlt vissza. Amikor 1884-ben a nők először versenyeztek Wimbledonban, a legjobbjuk egy 20 guinea-t érő ezüst tálat kapott. A férfi bajnok jutalma másfélszer annyit ért.