Vége az olasz focinak? - drámai felvétel a szicíliai pokolról

Infostart
2007. február 3. 12:05
Az olasz labdarúgók szervezete azt javasolja, hogy egy évre függesszék fel a futballmeccseket az országban. A szervezet erre azután tett indítványt, hogy a Catania-Palermo mérkőzésen egy rendőr meghalt, amikor eltalálta egy petárda.

Francesco Guidolin, a Palermo edzője elmondta: már a mérkőzés elején rohadt gyümölccsel, zöldségekkel és kövekkel dobálták őket a Catania szurkolói.

Hozzátette: az eredeti tervek szerint a Palermo szurkolói - biztonsági okokból - csak a kezdés előtt 10 perccel mehettek volna be a stadionba, de végül több mint egy órát kellett várniuk.

Ekkor már szinte biztos volt, hogy háború lesz - vélekedett a tréner.

A 38 éves Filippo Racitit az arcán találta el egy petárda, amikor a feldühödött szurkolók összecsaptak a rendőrökkel. A súlyosan megsebesült rendőrt kórházba vitték, de ott belehalt sérüléseibe.

A mérkőzést 30 percre megszakították, amikor a rendőrök által használt könnygáz beáramlott a pályára.

A meccs után újabb összecsapások voltak a városban a rendőrök és a szurkolók között, legalább száz ember megsebesült. A hírek szerint egy rendőrnek kritikus az állapota.


Minden meccs lefújva

A mérkőzés után Luca Pancalli, az olasz szövetség rendkívüli biztosa bejelentette, hogy valamennyi hétvégére kiírt első- és másodosztályú találkozót meghatározatlan időre elhalasztják. Lemondták a jövő hétre tervezett Olaszország-Románia barátságos mérkőzést is.

Pancalli már a héten - a múlt vasárnapi összetűzések után - figyelmeztetett arra, hogy felfüggesztik a labdarúgó-mérkőzések rendezését, ha újabb erőszakos események történnek.

Egy nap nem elég, drasztikus intézkedések nélkül nem játszhatunk ismét - jelentette ki a szövetség rendkívüli biztosa.

Az olasz labdarúgók szövetsége azt javasolja, hogy egy évre függesszék fel a futballmeccseket az országban.

A szervezet indoklása szerint a sportágat körülvevő kultúra és a szponzorok is megkövetelik, hogy rend legyen a pályákon.

A szövetség szerint ahhoz, hogy ezt az új, biztonságos rendet kialakítsák, időre van szükség.

Romano Prodi miniszterelnök azt mondta, hogy kemény és világos jelzést kell küldeni a randalírozó szurkolóknak.

Pietro Lo Monaco, a Catania vezetője bejelentette, hogy a fokozódó erőszak miatt távozik a labdarúgás világából.