Michel Platini lehet az UEFA új elnöke

Infostart
2007. január 24. 10:48
Szerdán kezdődött Düsseldorfban az UEFA végrehajtó bizottságának ülése, amelyet csütörtökön és pénteken a soros kongresszus követ. Eldől majd néhány egyéb fontos kérdés is, de alkalmasint mindenki arra kíváncsi, ki lesz az új elnök. A kérdés világos: a svéd Lennart Johansson, vagy a francia Michel Platini?

A tizenhat éve az Európai Labdarúgó-szövetséget vezető, svéd Lennart Johansson kifejezetten sikeres első embere volt eddig a testületnek. Nyilvánvalóan munkásságának több fontos elemét is ki lehetne emelni, mi tegyük ezt meg a szerintünk két legfontosabbal.

Egyrészt az ő nevéhez kapcsolódik a rendkívüli pénzügyi sikert hozott Bajnokok Ligája megszervezése, amellyel kihúzta a nagy klubok méregfogát. A vezető európai klubok annak kitalálása előtt azzal fenyegetőztek, hogy felborítják az európai futball rendszerét, s akár a saját országos bajnokságot elhagyva, európai szuperligát alakítanak.

A másik a kis országok nagy esélye: az ő érájában alakult ki a közös Eb-rendezés gyakorlata. Előbb Hollandia és Belgium rendezhetett, míg a 2008-as házigazda Ausztria és Svájc lesz. Johansson nagyszerű és tapasztalt sportvezető - aki egyébként kifejezetten rokonszenvezik a magyarokkal is.

Amikor ellenérveket fogalmaznak meg az újraválasztásával kapcsolatban, leginkább a korát emlegetik: 77 éves. Õ azonban biztos abban, hogy még egy ciklusban (tervei szerint is az utolsóban, ha most megválasztják) tevékeny elnöke lenne a szervezetnek.Vetélytársa, az 51 éves Michel Platini világklasszis futballista volt, háromszor nyerte meg a France Football aranylabdáját, hazájában az évszázad futballistájának választották.

Sportvezetőként eddigi legnagyobb sikere az 1998-as világbajnokság sikeres levezénylése volt, de évek óta eredményesen dolgozik Sepp Blatter mellett a FIFA végrehajtó bizottságában is.

Lennart Johansson, aki finoman szólva nincs felhőtlen viszonyban a FIFA elnökével, éppen azt nehezményezte, hogy Blatter nem maradt pártatlan, ha nem is nyíltan, de mindenki számára érthetően támogatta Platini kampányát.

A francia jelölt számos ötlete mellett átszervezné a Bajnokok Ligáját, vezérgondolataiból talán leginkább ez érinthetné a magyar futballt. Szeretne esélyt adni a kisebb országoknak, ezért nem engedne egy futballnemzetből négyet az indulók közé.

Esélyek

Nézzük a legizgalmasabb kérdést: ki az esélyes? A fogadóirodáknál Platini vezet, az egyiknél, például, 1,70-ért lehet rá, 2,10-ért a svéd sportvezetőre fogadni.

A Gazzetta dello Sport szerint is, bár kevés szövetség foglalt eddig állást nyíltan valamelyik jelölt mellett, Platini az esélyesebb. Körülbelül húsz szövetségről csak sejteni lehet, hogy hova húz, ellenben a németek és a spanyolok voksa Johanssoné, a dánok, a grúzok, a litvánok és a franciák szavazata Platinié.

Sejteni lehet, hogy további tizenegy szövetség (köztük a magyar) a regnáló elnöké, tizenhárom pedig a hajdani világklasszis tízesé.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást