Sir Alex: egyetlen út van, nyerni kell

Infostart
2007. január 23. 18:54
David Beckhamről, Rooney-ról és Ronaldóról nem, de a kitartásról sokat beszélt budapesti sajtótájékoztatóján Sir Alex Ferguson. A Magyar Labdarúgó Szövetség tatai szakmai napjairól érkező menedzser elmondta: a Manchester United a legesélyesebb a Premier League megnyerésére.

Nem kioktatni akart, hanem inkább jó példákat felhozni Magyarországon Sir Alex Ferguson. A szókimondásáról ismert Sir Alex budapesti sajtótájékoztatóján a magyar futball iránti tiszteletéről és itteni barátairól beszélt.

Mint elmondta, Temesvári Miklós, az edzőbizottság vezetőjének meghívását fogadta el, akit még a '80-as években, az Újpesti Dózsa edzőjeként ismert meg.

A skót szakember azzal bíztatta a magyarokat, hogy a skót válogatott is hosszú ideig sikertelen volt. Az utóbbi időben viszont feltűnt sok remek fiatal focista, ezért reméli, hogy a magyaroknál is hasonló vágy él a nemzeti futball javítására.

Hitvallásáról szólva emlékeztette a magyar edzőket, hogy kemény és fáradságos út megmaradni profi szakvezetőnek, de megvalósítható. A lényeg az, hogy hatni kell mindenkire, akinek köze van a játékhoz, fiataloktól a profikig.

"Olyan mentalitást ébresszenek bennük, hogy márpedig egyetlen út van, ez pedig az, hogy nyerni kell" - foglalta össze hitvallását a világ legeredményesebb klubedzője.Bár az InfoRádió megkérdezte, mit tenne, ha kapna egy nagy múltú, de leminősített magyar klubot, Sir Alex azt felelte: nem akar beavatkozni a hazai edzők életébe. Viszont arra kérte a közvéleményt, hogy adjon esélyt a nemzeti tizenegy szakvezetőjének.

Ezzel talán arra is utalt, hogy bár 20 évet húzott le a Manchester Unitednél, az első három év sikertelensége után kampány indult a leváltására. Ezt azonban túlélte, és mára már azt mondja: soha, semmilyen más klubhoz nem akar szerződni, ha már váltani kell, akkor pihenni fog.

A 64 éves szakvezető ugyanakkor sejtetni engedte, hogy még egy darabig nem akar a babérjain ülni. A kérdésre, miszerint nagy nyomás nehezedik-e riválisára, José Mourinhóra, a bajnokságban a Manchester United mögött jelenleg hat ponttal lemaradó Chelsea menedzserére, Sir Alex Ferguson azt mondta: "remélem".

Megőrzött titkok

A foci-pletykákra éhes hallgatóknak ugyanakkor Ferguson nem szolgált semmivel. Nem akarta kommentálni egykori középpályása, David Beckham amerikai szerződését, és abba sem avatta be az újságírókat: hogyan tudta a nyári futballvébén látott szembenállás után összebékíteni Wayne Rooney-t és Christiano Ronaldót.

A magyar edzők előtt tartott előadásából viszont kiderült, hogy mindkettőjüket a Manchester United legnagyobb értékei között tartja számon.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást