Szalay ezúttal lepipálta Palikot

Infostart
2007. január 17. 00:07
Az élen állók nem kockáztattak a Dakar-rali tizedik gyorsasági szakaszán, amely a motorosoknál portugál, az autósoknál pedig katari sikerrel végződött. A magyarok közül Szalay Balázsék idei legeredményesebb napjukon vannak túl.

A kilencedik Dakar-raliján szereplő Szalay Balázs kedden végre kipróbálhatta új Opeljét egy igen gyors etapon, a 400 km-es Néma-Néma körszakaszon, amelyből 366 kilométer számít bele a végeredménybe.

A hatalmas porban a magyar pilótának nem volt egyszerű előzgetnie, ráadásul egyszer ráhajtott egy nagyobb fadarabra, de baj nem történt, így jelentősen javított hétfői eredményén, a 29. idővel ért célba. Az összetettben ezzel négy nap után visszaverekedte magát a 40. helyre.

Palik László a 37. zárta az előző napi gyorsasági szakaszt, de is előrébb került az összetettben, a 26. helyről várhatja a Dakar hajráját.

Peterhansel simán vezet

Az első két helyezett, az egyaránt francia Peterhansel és Alphand nem kockáztatott, hiszen előnyük hatalmas azután, hogy a korábbi éllovas de Villers hétfőn csak a 106. lett, és kigyulladt Volkswagenjét a 130. kilométertől úgy kellett bevontatni a célba. A dél-afrikai pilóta annak is örülhetett, hogy egyáltalán folytathatta a Dakart, de már nincs esélye a végső sikerre. Kedden egyébként a 15. lett.

Peterhansel negyedikként zárta a körszakaszt, és csaknem tíz percre növelte előnyét Alphanddal szemben. Győzött a katari Al-Attiyah.Kátai peches napja

A motorosoknál a portugál Rodrigues idei második szakaszelsőségét ünnepelhette, míg a címvédő és élen álló Coma második lett hét másodperccel megelőzve legnagyobb riválisát, a francia Despres-t. Az összetettben csaknem 55 perc Coma előnye.

Kátai Péternek balszerencsésen alakult a napja, reggel a táborban nem tankolt sokat, majd amikor a gyorsasági szakasz felé haladva látta, hogy a várt benzinkútnak csak a váza van meg, vissza kellett fordulnia. Végül fél órával később rajtolt el, így csak a 36. helyet tudta megszerezni. Az egyetlen versenyben maradt magyar motoros az összetettben a 24. helyre csúszott vissza.

A Dakar-rali mezőnyére szerdán egy könnyű nap vár. Az utolsó mauritániai etapon ugyanis nem mérik az időt, a versenyzőknek csak teljesíteniük kell a kijelölt 280 kilométeres szakaszt.