Kiesett az újonc magyar motoros a Dakaron

Infostart
2007. január 16. 05:47
Már csak egy magyar motoros van versenyben a 29. Dakar-ralin, Kátai Péter viszont már a legjobb 20 közé kerülésért vághat neki a hátralévő távnak. Az autósoknál kigyulladt az éllovas autója.

Befejezte szereplését az újonc Dési János az idei Dakar-ralin. A motoros műszaki probléma miatt nem tudta teljesíteni a tegnapra kijelölt 494 km-es gyorsasági szakaszt, így hiába ért el eddig napról napra jobb eredményeket, Hermann Henrik után neki is búcsúznia kellett.

Kátai Péter viszont továbbra sem lassít: ezúttal a 26. helyet szerezte meg, az összetettben pedig már a 22. Ha tartja a tempót és megússza technikai gond nélkül a hátralevő hat napot, akkor minden bizonnyal a legjobb 20 között végez - elsőként a magyar motorosok közül.

Lett szakaszgyőztes

Egy lett versenyző ugyanakkor már hétfőn történelmet írt: megnyerte a Tísit és Néma közötti etapot. A 35 éves Vinters egy nappal korábban még csak a 21. időt tudhatta magáénak.

Az összetettben éllovas spanyol Comát mindez a legkevésbé sem zavarta, hiszen fő riválisa, a francia Despres csak 22 másodpercet tudott faragni hátrányából, amely így továbbra is csaknem 55 perc.

Volkswagen: kettős csőd


Biztosra azonban a 30 éves címvédő sem mehet, már csak az autósok példája alapján sem. Az élen álló dél-afrikai de Villiersnek a 130. kilométernél kigyulladt a Volkswagenje, csapattársát, a spanyol Sainzot pedig elektronikai hibák hátráltatták. A szakaszt a francia Schlesser nyerte, míg honfitársa, Peterhansel átvette a vezetést az összetettben.

Palik Lászlóék ezúttal a 29. helyen zárták a napot, a folytatásnak pedig 27.-ként vághatnak neki. Szalay Balázsék a 48. helyen végeztek a negyedik mauritániai etapon, az összetettben pedig továbbra is a 41. helyen állnak.

Kedden összesen 400 kilométer vár a Dakar mezőnyére, ebből a gyorsasági szakasz 366 kilométeres lesz.