"A homokviharban egy méterre sem lehetett ellátni"

Infostart
2007. január 11. 19:00
A motoros Kátai Péter a 28. lett a 29. Dakar-rali hatodik gyorsasági szakaszán. A Szalay Dakar Team versenyzője az InfoRádiónak elmondta, hogy a nem mindennapi előzményektől függetlenül élvezte a technikás, dűnés részeket.

"Reggel az összekötő szakaszt hatalmas homokviharban kezdtük meg, két-három órán át úgy haladtunk, hogy egy méterre sem lehetett ellátni. Majd nem kis meglepetésre egy kiadós eső csapott le a mezőnyre, és a sárban rettentően nehezen tudtunk haladni" - elevenítette fel a nap első felének élményeit Kátai Péter, aki érhetően féltette motorját a gyorsasági előtt.

A legjobb magyar motoros stílusához a 394 kilométeres mért táv első része nem illett, a gyors, de a veszélyes szakasz után, a dűnéknél sorra előzte meg riválisait.

Ésszel kell versenyezni

Kátai Péter az InfoRádiónak elégedetten nyilatkozott szerepléséről. Kiemelte, hogy nem is akart ennél gyorsabban menni.

"Próbálok a saját tempómban - 100-130-cal haladni. Semmilyen rizikót nem vállalok, nem akarom összetörni sem magam, sem a motorom. Ésszel kell leküzdeni az akadályokat" - utalt az eddigi tragikus kimenetelű balesetekre a KTM-es motoros, akinek a csuklója és a keze fáradt el a legjobban a csütörtöki 817 km-en.A gyors emberek válnak a legkönnyebben önveszélyessé

"Sokan nem tudják felmérni a Dakar veszélyeit. Több év gyakorlás kell ahhoz, hogy valaki átlássa a feladatokat. A gyors emberek hajlamosak túlvállalni magukat, és ebben van a legnagyobb kockázat. Ennél még az is jóval kisebb baj, ha valaki elfárad" - jegyezte meg Kátai Péter.

A mezőny másik magyar motorosa, az újonc Dési János az 55. lett. A szakaszt a spanyol Viladoms nyerte. Az összetettben honfitársa, a címvédő Coma magabiztosan vezet.

Az első amerikai részsiker

Az autósoknál az első mauritániai etapon az amerikai Gordon győzött. Az élen álló spanyol Sainz ezúttal a negyedik lett, ez pedig a mostani Dakaron a leggyengébb eredmény volt a Volkswagen sztrájától. A volt rali-világbajnok előnye így is több mint három perc az ezúttal harmadik dél-afrikai de Villiersszel szemben.

A sivatagi verseny történetének legsikeresebb versenyzője, a francia Peterhansel az ötödik lett, és a folytatást is ötödikként várhatja - huszonöt perces hátránnyal Sainzhoz képest.

Palik Lászlóék a 42. helyen zárták a napot, és a folytatást is a 42. helyről várhatják. Szalay Balázsék a 45. helyet szerezték meg, az összetettben pedig a 40. helyen állnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást