Beckenbauer a futball zsenije, Zidane a legjobb játékos

Infostart
2007. január 9. 09:25
A spanyol és az olasz futball képviselői arattak az IFFHS, a labdarúgás történetével és statisztikájával foglalkozó nemzetközi szervezet salzburgi gáláján. Az év csapata a Sevilla, az év klubedzője Frank Rijkaard, az év játékosa Zinedine Zidane, az év irányítója Ronaldinho, az év kapusa pedig Gianluigi Buffon lett. A legerősebb bajnokságnak az olaszt választották. Beckenbauer a futball zsenije.

Az Év csapata - bonyolult pontszámítás alapján - a 2006-os esztendőben az európai csapatok közül egyedüliként két nemzetközi kupát is nyerő Sevilla FC lett. Az edzők között Frank Rijkaard, a Barcelona trénere kapta a legtöbb szavazatot, megelőzve José Mourinhót (Chelsea) és Juande Ramost (Sevilla).

Bár Ronaldinho nem tudta tavalyi teljesítménnyel megvédeni elsőségét sem a France Football Aranylabda-szavazásán, sem a FIFA ankétján, kapott egy újabb díjat: ő lett az esztendő legjobb irányító-játékosa. Az esztendő legjobb (ebben az esetben mondhatjuk így: legnépszerűbb) futballistája az internetes szavazók szerint a nyáron visszavonult Zinedine Zidane lett.

Ugyancsak a vb-döntő szereplőinek jutott a legjobb kapus (az olasz Gianluigi Buffon), a legjobb szövetségi kapitány (az olasz Marcello Lippi) és a legkiválóbb játékvezető (az argentin Horácio Elizondo Cortes) díja.

Díjat kapott az előző esztendő gólkirálya (a válogatott és a nemzetközi kupamérkőzéseken a legtöbb gólt szerző) chilei Humberto Suazo, a Colo-Colo csatára.

A legerősebb bajnokságnak - szakmai érvekkel aligha alátámaszthatóan - az olasz bizonyult, a spanyolt és az angolt megelőzve.

Életműdíjat kapott Franz Beckenbauer: a titulusa telitalálat. A futball zsenije.