Befoghatja-e a Chelsea a Manchester Unitedet?

Infostart
2007. január 4. 14:42
Bár kétségtelen, hogy a Manchester United hívei számára megnyugtatónak tűnik csapatuk hatpontos előnye a Chelsea-vel szemben - és főleg a decemberben mutatott forma -, Sir Alex Ferguson szerint korai még a Premier League megnyeréséről beszélni. Ugyan kétségtelen, hogy a "Vörös Ördögök" sokkal jobban szerepeltek első számú riválisuknál az elmúlt tíz napban, de a menedzser szerint a bajnokság nem Karácsony, hanem Húsvét után dől el.

Vélekedését alátámasztja a Daily Telegraph elemzése is. A lap kiszámolta, hogy bár a Man United a Premier League történetének legeredményesebb csapata, a gárda a legutóbbi 11 idényből mindössze háromszor vezette január első napján a bajnoki tabellát, és e három idényből is csak egyszer lett bajnok.

Sir Alex nem értékeli túl a téli hónapok jelentőségét. Az utóbbi éveket tekintve menedzseri stratégiája világos: januárban és februárban kell sok pontot gyűjteni, amikor csapata szinte csak a hazai kötelezettségekre koncentrálhat.

Minden MU-szurkoló tudja, az immár 21. szezonjánál tartó Ferguson-érában az 1999-es tavasz volt a legsikeresebb. Akkor az esztendő hasonló időszakában a Manchester United 19 ponttal kevesebbel állt mostani önmagához képest. Mégis megnyerte a bajnokságot, sőt az FA-kupát és a Bajnokok Ligáját is.

Minek köszönhető a mostani, kétségtelenül kivételesen eredményes őszi menetelés? Számos elemzés szerint a védelem megerősödésének, Vidics és Evra jó játékának.

Mások szerint Cristiano Ronaldo szenzációs formájának, illetve Saha és Solskjaer - az ősz egy bizonyos periódusában mutatott - kiugró eredményességének.

Nem mentek Ázsiába

A Daily Telegraph azonban megemlít még egy faktort: elemzői szerint fontos, hogy a Manchester United a vetélytársainál - elsősorban a Chelsea-nél és az Arsenalnál - sokkal pihentebben kezdhette a szezont.

Bölcs döntés volt, hogy a legtöbb sztárklubbal ellentétben a "Vörös Ördögök" ezúttal nem vállalkoztak sem amerikai, sem ázsiai túrára.

De ugyanilyen fontos, hogy a mindig nagy munkát végző középpályássor kulcsemberei, Paul Scholes és Ryan Giggs nem vettek részt a világbajnokságon.

A csatárok - mint Wayne Rooney, vagy a végül ezüstéremmel hazatérő Louis Saha - csekély szerepet kaptak.

Az első két tényezőhöz társult, hogy nagyon jó volt a sorsolás: az elején könnyű mérkőzések jutottak a sorozatgyőzelemtől szárnyakat kapott csapatnak.

Tim Rich, a Daily Telegraph elemzője azonban arra figyelmeztet, a neheze még hátra van! Egyenesen azt jövendöli, hogy az utóbbi évek legizgalmasabb tavasza vár az angol bajnokság híveire: szerinte a papírforma azt ígéri, hogy a trófea sorsát csak a jobb gólkülönbség dönti majd el!

Hogyan hozhatja be a vergődő Chelsea a United hatpontos előnyét? Úgy, hogy Sir Alex csapatának nagyon nehéz a sorsolása.

A Manchester United a szezon hátralévő bő négy hónapja alatt vendégeskedik még a Liverpool, az Arsenal és a Chelsea otthonában is, és e három gárda közül hazai pályán is csak Rafa Benítez "vöröseit" győzte le.

Ráadásul nem ígérkezik könnyű kirándulásnak a Portsmouth elleni idegenbeli mérkőzés sem, nem szólva a City elleni városi rangadóról.

Ezzel szemben a Chelsea - amely José Mourinho irányításával még egyszer sem szenvedett vereséget a Stamford Bridge-en - január 21., a Liverpool elleni, az Anfield Roadra kiírt találkozó és április 21. között csak két viszonylag nehéznek ígérkező idegenbeli bajnoki mérkőzést játszik, egyet a Portsmouth, egyet pedig a Manchester City ellen.

Azért, persze, van, ami a Manchester United mellett szól! Részben az, hogy az elmúlt években mindössze kétszer herdált el ilyen nagy (vagy még nagyobb előnyt) egy, január elején listavezető gárda. De legalább ilyen fontos, hogy bár korábban mindenki azt gondolta, hogy a Chelsea-nél nem okozhat gondot egy-egy kulcsjátékos hiányzása, a valóság mást mutat.

Mourinho csapata nehezen bírja el - sőt, valójában el sem bírja - Petr Cech, John Terry és a tavasszal már aligha játszó Joe Cole hiányát.