Moratti álma: Messi, Beckham, Buffon és Mourinho

Infostart
2007. január 1. 15:19
Az Inter az új esztendő első napján megnyíló átigazolási piacon is tarolni akar - de még ennél is messzebbre tekint. Massimo Moratti elnök számára apja csapata a minta, ezért is akarja megszerezni a centenáriumi szezon kezdetén Messit, Buffont és Mourinhót is! Szenzációs tervek Milánó kék-fekete feléből.

Massimo Moratti számára mindig is édesapja, Angelo csapata volt a minta. Az Inter hatvanas évekbeli alakulata, amely Helenio Herrera irányításával 1964-ben és 1965-ben is megnyerte a Bajnokcsapatok Európa-kupáját, s a Világkupát.

A catenacciót tökéletesítő gárda a világ legjobbja volt fénykorában, olyan csillagokkal, mint Facchetti, Burgnich, Picchi, Mazzola, Jair, Corso, s Luis Suárez.

Megfordult a széljárás

Massimo Moratti az elmúlt évtizedben temérdek játékost vett meg kedvenc csapatába - egészen a legutóbbi időkig azonban igazi eredmények nélkül. 1995-ben kezdődött elnöklése-tulajdonlása alatt a kék-feketék (még Ronaldóval elért) 1998-ban elért UEFA-kupa-sikere volt az egyetlen siker egészen 2005-ig.

Azóta mintha megfordult volna a széljárás, nyilvánvalóan a tavaszi bundabotrány utóhatásainak is köszönhetően. A 2005-ben és 2006-ban is Olasz Kupát, s mind a két esztendőben az olasz Szuperkupát is elnyerő gárda szó szerint megkapta az olasz bajnoki címet is 2006 nyarán, s szinte egyedüli esélyesének számít a 2007-es scudettónak, bajnoki jelvénynek.

Diarrát is figyelik

A 61. évében járó Moratti elnök (aki Giacinto Faccheti halála után, kétéves pauzát követően, visszaült az elnöki székbe is) azonban még ennél is sokkal többre vágyik. Bár a napokban azt nyilatkozta, mindenképpen Roberto Mancini marad a vezetőedző a következő a következő idényre is, alkalmasint könnyen elképzelhető, hogy meggondolja magát.

Meg akarja erősíteni a keretét már a januári átigazolási időszakban - erre utal, hogy az Inter éberen figyeli, mennyire haragudott meg Fabio Capello az őt bíráló Mahamadou Diarrára, nagyon szívesen megvenné ugyanis a Real Madridtól a mali válogatott középpályást -, de még nagyobb terveket szó a nyárra.

Moratti hajlandó lenne akár 100 millió eurót is elkölteni, ha meg tudja venni Lionel Messit a Barcelonától, s Gianluigi Buffont a Juventustól. (Utóbbinak egyébként lejár Torinóban a szerződése, így, ha addig nem hosszabbít, akár ingyen is megszerezhető. Ha a világ legjobb kapusa meghosszabbítja a kontraktusát, Moratti hajlandó pénzt, s két játékost, a kapus Julio Césart, s a védő Samuelt adni érte.)

Beckham viheti a trikópénzt

Az Inter nagy hajlandóságot mutat David Beckham megvételére is. Az angol szupersztár mostani piaci ára hat-hétmillió euró körül van. (Az értéke több, ám, miután az ő szerződése is lejár a nyáron, s akkor ingyen vihető, ennél többet aligha fizetne most bárki is érte.)

Massimo Moratti kész lemondani a játékos javára Beckham imázsjogainak értékesítéséről - s ez a fizetésén kívül is nagyon jelentős bevételt hozhatna a világ leggazdagabb futballistájának. Madridi hírek szerint a Beckham-Real mérkőzésen immár a játékos van helyzetben, Mijatovics sportigazgató, s Beckham ügynöke tárgyalt ugyan 2006 utolsó napjaiban, de nem tudtak megállapodni.

A Madrid, tekintettel Beckham éves fizetésére, nem akar lemondani teljes mértékben az imázsjogokról, s nem tud, illetve nem akar állandó játéklehetőséget garantálni az angol középpályásnak. Az Inter ellenben hajlandó 2+1 egyéves szerződést ajánlani, összességében a királyi klubban kínáltnál jobb feltételekkel.

Tarolni akar a centenáriumi évben

Talán meglepő: Moratti Mourinhót is akarja. Még meglepőbb: nem teljesen esélytelen. Állítólag az új motivációra vágyó portugál a nyáron távozni akar a Chelsea-től. Rosszakarói szerint, ha meg tudja nyerni a Bajnokok Ligáját, feladata végeztével önként megy - ha nem tudja megnyerni, Abramovics akar valaki mást a helyére.

Az Inter a 2007-2008-as idényben ünnepli majd centenáriumát, Moratti akkor tarolni akar. Mint tudjuk, Messivel, Beckhammel, Buffonnal - és Mourinhóval.