Cannavaro az aranylabda után a FIFA díját is megkapta

Infostart
2006. december 18. 21:45
Zürichben, a Mozart-év jegyében, a nagy zeneköltő művei adta körítéssel tüntette ki a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség az esztendő legjobbjait. A legnagyobb érdeklődéssel várt díjat Fabio Cannavaro, az olasz válogatott csapatkapitánya kapta meg.

Sepp Blatter, a FIFA elnöke beszédével kezdődött a gála. Emlékezetesnek nevezte a lassan mögöttünk hagyott esztendőt, amelynek fő eseménye a világbajnokság volt.

"Öt hétre megállt a gonosz, bonyolult világ, és a mi tornánkat figyelte" - mondta Blatter.

Az Operaházban helyet foglaló nézők - valamint a televíziónézők szerte a nagyvilágban - rövid klipet nézhettek meg a nyári világbajnokság legizgalmasabb pillanatairól. Mindez felvezetése volt a torna legjobbjai jutalmazásának.

Előbb a spanyol és a brazil szövetség kapta meg a sportszerűségi díjat (Raúl és Ronaldo képviselte a hazáját), majd Gianluigi Buffont köszöntötték távollétében - ő volt a vb legjobb kapusa, a Lev Jasin-díjas.

Következtek a világbajnokság legeredményesebb játékosai: a bronzcipőt Ronaldo, az ezüstcipőt az argentin Hernán Crespo, az aranycipőt a vb gólkirálya, Miroslav Klose kapta.

Az adidas "nemesfém" labdáival a világbajnokság legjobbjait tüntették ki: a bronz az olasz Andrea Pirlóé, az ezüstlabda Fabio Cannavaróé, az aranylabda pedig Zinedine Zidane-é lett.

A 2006-os esztendő Fair Play-díja meglehetősen sok díjazotté lett: a világszövetség a németországi világbajnokság szurkolóit tüntette ki.

A FIFA elnöki különdíját, poszthumusz, Giacinto Facchetti, az Inter korábbi csapatkapitánya, későbbi elnöke kapta meg, aki ősszel halt meg súlyos betegségben. Kitüntetését a felesége és a fia vette át.

Sepp Blatter a következő pillanatokban emlékezett a 2006-os esztendő halottaira, külön is kiemelve Puskás Ferencet, és tisztelgett a Juventus edzőközpontjában a napokban elhunyt két fiatal játékos emléke előtt.

Lassan eljött az est fénypontja: felsorakozott a színpadra 2006 legjobb három női játékosa, az amerikai Kristine Lilly, a német Renate Lingor, valamint a brazil Marta.

Eredménylistájuk felsorolása után kiderült az addig féltve őrzött titok: harmadik Lingor, a második Lilly, a győztes pedig a női futball Real Madridjában, a svéd Umea csapatában futballozó, mindössze 21 éves Marta lett.

A FIFA-választások történetének első nem amerikai és nem német győztese, Mia Hamm és Birgit Prinz utóda sírva köszönte meg a szavazóknak elsőségét.

Egy újabb Mozart-ária után a két műsorvezető, Amanda McLaine és a korábbi futballsztár, Ruud Gullit a színpadra szólította 2006 legjobb három futballistáját, az olasz Fabio Cannavarót, a brazil Ronaldinhót és a már visszavonult, francia Zinedine Zidane-t.

Utóbbitól Ruud Gullit megkérdezte, melyik pillanat volt a legemlékezetesebb a pályafutása során. Zidane diplomatikusan válaszolt: "Bár sokakban az utolsó pillanatok élnek a legelevenebben, én az egész pályafutásomra nagyon boldogan emlékszem, büszke vagyok arra, amit elértem."

Ezúttal második lett, 1997 óta hatodszor került a legjobb három közé. A harmadik hely az előző két esztendő legjobbjának, Ronaldinhónak jutott - győzött Fabio Cannavaro. A Real Madrid olasz csillaga is elérzékenyült, miközben állandóan hajtogatta: Grazie tutti, köszönet mindenkinek.

Alkalmasint érthette arra is, hogy köszöni mindenkinek, aki rá szavazott, vagy ugyanúgy arra, hogy sikereiben nagy szerepe volt a Juve, a Real Madrid és az olasz válogatott játékosainak, valamint két kiváló olasz edzőnek, Fabio Capellónak és Marcello Lippinek is.