Kitüntette Zidane-t az algériai államelnök

Infostart
2006. december 14. 10:15
Zinedine Zidane közel húsz év után ismét Algéria földjére lépett. Többek között azért, hogy eleget tegyen az államelnök meghívásának, és átvegye az ország legmagasabb kitüntetését.

A francia futballsztár 15 évesen, 1987-ben járt legutóbb édesanyja és édesapja szülőföldjén, Algériában.

Smail és Malike Zidane az ötvenes években, a jobb élet reményében hagyták el a kabíliai régiót, és telepedtek le Marseille-ben, ahol öt gyermekük született, köztük a leghíresebb, a családban csak Yazidnak, vagy röviden Yaznak szólított futballsztár.

Zidane most szülei társaságában, az államelnök, Abdelaziz Buteflika meghívására látogatott Algírba.

Sötétkét öltönyben, világos nyakkendőben, a szokott eleganciával foglalt helyet az elnöki palotában, az államfővel szemben, a rendszerint vendég államfők, magasrangú politikusok számára fenntartott karosszékben.

"Nagyon sokat jelentett ez a személyes találkozó nekem is, de különösen a szüleim számára. Algériai látogatásunk óriási megtiszteltetés, hiszen Buteflika elnök vendégei vagyunk" - mondta udvariasan, miután átvette az el-Atir kitüntetést, a legmagasabb algériai elismerést.

Bár a francia futballsztár megjelenését bizonyos franciaellenes körök tiltakozása is kísérte, az algériaiak többsége nagy lelkesedéssel fogadta őt.

Bár Zinedine Zidane mintegy két évtizede nem járt Algériában, számos jótékonysági akciót támogat, és adományokkal segítette a 2003 májusában súlyos földrengés által sújtott Boumerdes régió újjáépítését is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást