A lányok, a lányok, a lányok angyalok?

Infostart
2006. december 7. 06:00
A magyar női kézilabda-válogatott a legjobb öt között szeretne végezni a ma kezdődő svédországi Európa-bajnokságon, de Németh András szövetségi kapitány abban bízik, hogy a csapat az utolsó játéknapon is pályára lép, ami azt jelenti, hogy a versenyben van a dobogós helyezésért.

A kapitány álmainak valóra váltása nem lehetetlen: az előző vb-n és Eb-n egyaránt bronzérmes alakulat a csoportkörben előbb a rutinos, ám fáradékony osztrákokkal, majd a veszélyes macedónokkal, végül a politika sodrában alaposan meggyengült szerbekkel találkozik.

Tulajdonképpen mindhárom esetben nyerni kell, és akkor a csapat a maximális négy ponttal várhatja a középdöntőt. Az osztrákok ellen 75 a macedónokkal szemben pedig 100 százalékos a mérleg, a szerb válogatottal viszont még nem volt mérkőzött nemzeti
együttesünk.

A másik ágról a norvég-német-szlovén-lengyel kvartett legjobb háromja találkozik a magyar lányokkal. A címvédő skandináv alakulat a legveszélyesebb rivális, Németh András szerint ők még valamivel a magyar csapat előtt járnak, a másik két ellenfél, bármelyik is lesz az, legyőzhető.

A beállós poszt a gyengénk

A magyar válogatott keményen dolgozott a felkészülés során, ám sérülések, betegségek akadályozták az optimális munkát. Ezért aztán vannak hiányposztok is.

A magas Tomori Zsuzsanna kidőlésével a védőfal közepe alacsonyabb lett, a beállósok között jelenleg nincs olyan kaliberű, mint az elhunyt Kulcsár Anita, a jobb szélen pedig a rangidős Balogh Beatrix a kapitány állítása szerint nem képes 24 óra leforgása alatt kétszer csúcsteljesítményre.

A kapuban nincsen gond: Pálinger Katalin évek óta stabilan a világ legjobbjai közé tartozik. Váltótársa, Herr Orsolya ugyan első alkalommal szerepel világversenyen és az elmúlt időszakban sérült volt, fokozatosan nyeri vissza remek formáját.

A jobb szélen Balogh Bea mellett a honosított, a válogatottban a tavalyi szentpétervári vb-n élesben bemutatkozó Kovacsicz Mónikától számít jó teljesítményre a kapitány.

A jobb átlövők közül a dániai légiós Mehlmann Ibolyára sok felelősség hárul, neki kell betöltenie azt az űrt, amely Radulovics Bojana visszavonulásával keletkezett.

Az irányító pozícióban a bőség zavarával küszködhet Németh András kapitány: a világ legjobbjának választott Görbicz Anita, valamint Siti Eszter és Ferling Bernadett is klasszis. Így aztán előfordulhat, hogy közülük ketten vagy hárman is a pályán lehetnek egyszerre. Ferling és Siti átlövőként is remekelt már.

A beállósoknál Borbás Rita a legtapasztaltabb játékosunk, mellette két világversenyes újonc, Szamoránsky Piroska és Borbély Zsanett vethető be még.

A balátlövők között Ferling Bernadett, valamint a sérüléséből felépült Tóth Tímea és a debreceni Szűcs Gabriella is képes szenzációs játékra. A balszélen sincs gond: az elnyűhetetlen Kirsner Erika és Vérten Orsolya egyaránt megbízható erő.

Ez sorozatban a harmadik Eb, hogy más kapitány dirigálja a magyar együttest: a 2000-ben aranyérmes és 2002-ben ötödik gárdát az athéni olimpiáig Mocsai Lajos kormányozta, két éve, a magyarországi kontinensviadalon Kiss Szilárddal lett harmadik a válogatott, Németh Andrásnak pedig ez az első Eb-je.

A pénz beszél

A magyar szövetség hivatalos célkitűzése, hogy a csapat a legjobb öt között végezzen, és pénzben is ezt díjazza: helyezéstől függően 20, 15, 12, 7, vagy 5 millió forintot osztanak szét a játékosok között.

Sinka László, a magyar szövetség főtitkára az InfoRádióban úgy nyilatkozott, hogy örömmel fizetnének húszmilliót, még ha ez valamelyest meg is terhelné a szervezet költségvetését. Kiemelte, hogy a külföldi szakemberek a nagy esélyesek közé sorolják Magyarországot, ő maga is reálisnak tartana egy dobogós helyezést, de nem szabad a csapatnak elbíznia magát.

A torna az első helyezettje olimpiai kvótát szerez, a második pedig rendezője lesz a 2008 márciusában esedékes ötkarikás selejtezőtornának.

Emellett a dobogósok kijutnak a 2007-es franciaországi vébére, míg az első öt a 2008-as macedóniai Eb-re kvalifikálja magát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Németh András szövetségi kapitány
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Összefoglaló
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást