Befellegzik az illegális netes sportközvetítéseknek?

Infostart
2006. november 30. 07:58
A sporthatóságok mindenre készek azért, hogy megállítsák az illegális sportközvetítéseket az interneten.

Az angol labdarúgó Premier League a Bajnokok Ligája, valamint egyéb más sportágak mérkőzéseit is sokszor közvetítik engedély nélkül az interneten.

A meccseket főleg kínai tévécsatornákról teszik át a fájlcserélő hálózatokra, amelyekhez a felhasználók ingyenesen hozzáférhetnek.

Néhány weboldal közvetlen linkeket biztosít minden eseményhez, csérébe csupán azt kérik, hogy a netező töltsön le egy peer-to-peer (fájlcserélő) alkalmazást.

Az érintett sportágak vezetése és a televíziós közvetítések tulajdonosai igyekeznek mindent megtenni azért, hogy az illegális közvetítéseket letiltsák.

Ennek érdekében megbíztak egy céget, amely folyamatosan figyeli, mikor és hol tűnnek fel nem engedélyezett felvételek. A helyzetük nehéz, hiszen ha egy letöltési csatornát megszüntetnek, azonnal megjelenik tíz újabb.

"Folyamatos harc ez, hiszen az emberek mindig megpróbálják megtalálni a kiskapukat, és a technika fejlődése ezt nagyban megkönnyíti"- nyilatkozta az egyik érintett.

A szombat kora délutáni angol meccseket a televíziók nem is közvetítik élőben, mert attól tartanak, kevesebben mennének ki a stadionokba, ha a mérkőzéseket a karosszékükből is nézhetnék.

A közvetítések azonban illegálisan felkerülnek az internetre.
A sportvezetők most azért lobbiznak, hogy az internetszolgáltatók vegyék le oldalaikról a törvénysértő tartalmakat, és néhány esetben sikerrel is járnak.

A következő évtől a Sky és a Setanta Sports, a Premier League közvetítésének jogtulajdonosai legálisan teszik majd lehetővé, hogy a nézők az interneten követhessék a meccseket.