Amputált lábakkal tesztelt Forma-1-es autót

Infostart
2006. november 28. 10:29
A világ ámul: a sportban szinte semmi nem lehetetlen. Az olasz Alex Zanardi, az egykori Forma-1-es pilóta, öt évvel szörnyű balesete után újra Forma-1-es autót tesztelt. Õ az első sportoló, aki mindkét lábának amputálása után ilyen autót irányíthatott.

A 40 éves Zanardi a hétvégén Valenciában tesztelte a BMW-Sauber egyik autóját. Remek időt ment, alig egy másodperccel repesztett lassabb köridőt, mint ugyanazzal a kocsival a csapat harmadik számú versenyzője, Sebastien Vettel. Zanardi elérte a 270 kilométeres óránkénti sebességet.

Az olasz pilóta 1999-ig szerepelt a Forma-1-ben, majd egyéves kihagyás után a CART-sorozatban versenyzett. 2001. szeptember 15-én, az Amerika elleni terrortámadást követő első világfigyelmet kapó sporteseményen, a németországi Brandenburghoz közeli versenypályán súlyos balesetet szenvedett.

Autójába belerohant Alex Tagliani kocsija. Zanardi egy héten keresztül kómában feküdt, mindkét lábát amputálni kellett. De soha nem mondott le arról, hogy újra igazi versenyautóba ülhessen. Optimizmusát soha nem adta fel. Ahogy mondta: "A napok először feketék voltak, aztán már csak szürkék. S rájöttem, hogy lassan már piszkos fehérek lettek."

A baleset után bő két évvel, Monzában versenyzett újra, egy speciális túraautóval.

2004-ben újra "főállású" versenyző lett, Roberto Ravaglia BMW-s csapatában, a FIA European Touring Car Championshipben (Túraautó Európa-bajnokság).

A következő esztendőben, miután a sorozat két tengerentúli verseny beiktatásával világeseménnyé bővült, már futamot is nyert Oscherslebenben.

Az igazi áttörést és világszenzációt azonban a mostani, valenciai tesztelés jelentette. A BMW-t a mérnökök kissé átalakították, de a kocsi mindenben megfelelt a Forma-1 előírásainak.

Zanardi szinte repesett a boldogságtól a tesztelés után: "Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy nem fogok már szerződést kapni valamelyik Forma-1-es csapattól. Nem ez voltam a célom. Ám újra egy ilyen autót vezetni, szinte hihetetlen. Fantasztikus!"


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást