"Õt csak szeretni és tisztelni lehetett" - rajongók Puskás Ferencről

Infostart
2006. november 18. 07:09
Több ezer futballszurkoló és a sportág iránt kevésbé érdeklődő búcsúztatta Puskás Ferencet a magyar internetes fórumokon. Az alábbiakban ezek közül olvashatnak néhányat. (A bejegyzéseket betűhíven, változtatás nélkül közöljük.)

"Nyugodjék békében! Nekem is az a legnagyobb bánatom, hogy nem láthattam a legendát élőben játszani. További sok sikert az égi futballpályán Öcsi bácsi!" (Juvenino24, Index)

"Ez a legszomorúbb hír, ami 2006-hoz kapcsolható... Elment a legnagyobb magyar sportoló. Puskás Öcsi! Nyugodj békében!" (redmiller, Index)

"Nyugodjék békében. Legendája tovább él. Emlékszem, hogy a portugal kamionos vagy az ausztrál dinnyeszedő is jól ismerte "Puszkászt", bár budapestről még nem nagyon hallott..." (perge, Index)

"Sajnos ebben az országban nagyon kevés olyan ember van akire mindenki büszkén nézhet fel. Puskás Ferenccel az utolsó ilyen emberek egyike távozott. Buszkeséggel tölt el, hogy bár manapság - legyen bármiről is szó - szinte ismeretlen a teljes egyetértés, de Õt MINDENKI szerette. Õt csak szeretni és tisztelni lehetett. Az egész ország elveszítette most egy kiemelkedően fontos nemzeti büszkeségét. Nyugodj békében Puskás Öcsi bácsi, emlékezetünkben mindörökké megmaradsz." (bahi, Index)

"Sokkal nagyobb volt ő mint egy futballista. Én ezzel akkor szembesültem igazán, amikor Asszuánba az egyik legkoszosabb, leglepusztultabb egyiptomi piacon, egy hajléktalanforma helyi lakos, kapásból Puskás nevét említette, amikor megtudta, hogy honnan jöttünk. A világ nagy részének Magyarország egyet jelent Puskással. És ez a legnagyobb, amit ember tehet a hazájért. Jóval többet adott ennek az országnak, mint az elmúlt 60 évet. Nagyon sokáig emlékezni fogunk és fognak rá az emberek szerte a világon. rip" (gébi, Index)

"Tavasszal Madridban voltam nyelvet tanulni, kis létszámú, vegyes nemzetiségű csoportokban voltunk. Általában hetente kicserélődött pár ember, utoljára egy 48 éves brazil férfi lett a társunk. Mikor megtudta, hogy magyar vagyok, kérdeztük, hogy mit tud Magyarországról (akkor volt életében először egyáltalán Európában). Széttete a kezét, hogy sajnos semmit. Majd gondolkodott egy kicsit, és mosolyogva kérdezte: Puszkasz? Nyugodjon békében Öcsi Bácsi!" (spidermike, Index)

"Na ja, a hasától már nem látta a labdát, de minden passza hajszálpontos volt, és minden felé jövő labdát simán lekezelt.
(Talán egy magyar-angol öregfiúk-meccs volt, 1981-ben.)
Pár éve viszont valamelyik sportadón éjjel 2 körül ment a Real Madrid - Eintracht Frankfurt BEK-döntő, amin 4 gólt rúgott. Persze fekete-fehérben, itt-ott hiányzó részekkel, de végig leadták. Élmény volt nézni. Kár, hogy akkoriban, amikor játszott, még olyan volt a technika, amilyen, és kevés felvétel maradt fenn pl. az Aranycsapatról." (Géniusz Lóci, Index)

"Valamikor a hatvanas években Papp Lacinak meccse volt Madridban egy spanyol sztárboxolóval. Idegen környezetben, a vérmes spanyol szurkolók között egyedül... Nem ő volt az esélyes. Papp Laci mesélte később, hogy nem akart hinni a szemének és a fülének, amikor látta és hallotta, hogy több tucat magyar szurkoló kiabálja, hogy "hajrá Papp Laci"! Ez olyan erőt adott neki, hogy simán hozta a meccset.
Később derült ki, hogy csak egy magyar volt a csarnokban. Puskás. Munkanélkülieknek pénzt adott, jegyet vett nekik, és betanította a szurkolásra őket..." (Merlin1, Index)

"Furcsa az élet. Észrevétlenül szívedbe férkőznek emberek, akiket nem is ismersz. Sportolók, színészek, TV-s személyek. Nem gondolsz rájuk minden nap, de olyan jó, hogy vannak. Néha hallasz róluk, látod őket a képernyőn, olvasol róluk az újságban. De ha elmennek, rájössz kik is voltak valójában: értékes részei az életednek. Olyanok, akik megbízható, stabil és szeretnivaló pontjai voltak a világodnak, pedig személyesen sosem találkoztál velük! Knézy Jenő közvetítésein felnőni, Sinkovitsot hallani Törpapa hangjaként és nézni az Egri csillagokban, Diana hercegnő elegáns szépségét csodálni, Fehér Miki góljairól olvasni a Nemzeti Sportban, Kulcsár Anita bájos mosolyát látni a női kézi meccseken, Zenthe Ferencnek szurkolni a Tenkes kapitányában - apró dolgoknak tűnhetnek, de valójában nélkülük szegényebb és üresebb lesz a világ. Nehéz elveszteni a megszokott jó dolgokat az életben. Puskás Öcsi is ilyen volt, nemzeti intézmény, sőt világ intézmény! Nem volt olyan pontja a világnak, ahol a "Ver ár jú from" kérdésre adott: Hungary, HUN, Ungarn, magyarszki, hungaro válaszra ne az lett volna a következő reakció egy mosoly kíséretében, hogy " ÁÁÁÁ, Puszkasz :)! Nem volt ugyan mindennapi beszédtémám, de tudtam, hogy létezik, ott van - és ez megnyugtatott. Most távozott! A világ legismertebb magyarja ment el közülünk! Azzal lett híres, hogy játszott, kár hogy én már csak tévén láthattam játszani. Nem tudok semmi mást mondani: Nyugodj békében, Puskás Ferenc! Hiányozni fogsz!" (vass_jns, Index)

"Puskás Ferenc volt a legnagyobb labdarugó. Angliában ha mondtam hogy magyar vagyok első szavuk volt Puskás. Õ lett volna jó Tony Curtis helyett az országimázs reklámban. Most már sajnos csak a mennyországban tud gólokat lőni.
Nyugodj békében Öcsi bácsi" (gzsani, nso.hu)

"Tulajdonképpen Puskás halála is üzenet lehet, amelyet kétféleképpen lehet megközeliteni: 1.)meghalt Puskás, meghalt a magyar futball vagy 2.) a nemzet, amelynek ekkora játékosa volt, nem maradhat labdarúgásával sem azon a szinten, ahova süllyedt! Persze tisztában kell lennünk valamennyiünknek azzal, hogy amig a politikai élet (de igen gyakran a művészi, pénzügyi, tudományos élet) vezetői olyan szinvonalra ereszkednek alá, amelyre minősitést sem találni az egyetemes magyar szótárban, addig nem lehet mást várni a futballtól, annak társadalmától sem. Sajnos, nagy szavakban mindig bővelkedtünk, fedezet nélküli igéretekkel évtizedek óta tele a padlás. Legalább Puskás halála rázná fel azokat, akik tehetnek a magyar futball felemelkedéséért. Remélem, még megérem a javuló szinvonalat, 62 éves vagyok...
Mindenkor: hajrá, Magyarok, Isten nyugtassa Öcsit!" (viraggyorgy, nso.hu)

"Öcsi bácsi, az égi focipályákon békére talált...
Hajnalban ismét megcsinálta azt a sokatlátott visszahúzós cselt, s belőtte magát a HALHATATLANOK közé...
Soha nem lesz még hozzá hasonló labdarúgó sem. Az a minimum, ha évente egy tornát rendeznek a tiszteletére. Felváltva, mindig a másik pályáján. A résztvevők: Magyarország, Kispest Honvéd FC, Spanyolország, Real Madrid. Mindezek ellenére ne szomorkodjunk! Legyünk büszkék arra, hogy nekünk volt egy PUSKÁS FERENC nevű LABDARÚGÓNK!!! Köszönjük Öcsi bácsi, hogy velünk voltál, hogy nekünk voltál!" (Kolomano, nso.hu)

"Az ilyenre az ember felkészülni nem tud. Tudtam, hogy 6 éve korházban van, olvastam többször, hogy válságos az állapota.
Na de az, hogy egyszer Õ sem lesz köztünk... Felfoghatatlan. Nyugodj békében Öcsi Bácsi! Minden magyar örökké emlékezni fog Rád!" (marka, nb1.hu)

"Srácok, ezt nem akarom elhinni... Azt hiszem nem lehet itt a fórumon annyira sajnálatot és részvétet nyilvánító hsz-t írni, amit a Puskás család megérdemelne... Egész egyszerűen nincs rá szó... NYUGODJON BÉKÉBEN MINDENKI ÖCSI BÁCSIJA! ÉS KÖSZÖNJÜK AMIT MAGYARORSZÁGÉRT TETT!!! Ez katasztrófa" (bomba85, nb1.hu)

"Azt gondolom, hogy Puskást felesleges jelzőkkel illetni: rá nincs megfelelő, ugyanis. Bár számára megváltás volt a halál, hiszen ezt a "meccset" már régóta vívta a betegséggel, de mégis ki kell mondani: vele együtt meghalt a magyar futball egy része is. Azt mondják a régiek, hogy mindenki akkor hal meg, ha már nem emlékeznek rá. Ameddig élni fog ez a nemzet, addig élni fog Puskás is. Vitán felül a magyar futball egyik hérosza távozott - illetve csak átment egy másik pályára.
Isten nyugosztalja Puskás Ferencet, ma, egy nemzet hajt előtte fejet és osztozik a fájdalomban.
Isten veled, "sváb"!" (ataman, nb1.hu)

"Eszembe jutott egy sztori, talán érdekel titeket. Amikor Öcsi bácsi elkerült a Realhoz Di Stefano már nagy sztár volt ott, Öcsi bácsi meg egy kicsit túlsúlyos. Di Stefano meg is jegyezte, mit akar itt ez a kissé koros, túlsúlyos ember. Öcsi bácsi nyílván nem tudott spanyolul, így kérte fordítsák Di Stefanonak, hogy Õ ne törődjön semmivel, amikor kiált egyet jellgzetes hangján, hogy Stefi ő csak induljon el ott lesz a labda, és nyílván ott is volt mindig... Ezután a legjobb barátok lettek. Megnéztem a Real honlapot, tegnap Di Stefano azt nyilatkozta, hogy reméli jobban lesz és még sokáig köztünk marad. Sajnos nem így történt..." (dvtk1966, nb1.hu)

"Meghalt Mátyás, Oda az igazság! Az Űr, ami Utánad marad, Õrnagy Úr, pótolhatatlan. Te voltál annak a korszaknak a képviselője, Te voltál a MAGYAR FOCI. Akkor is ha távol voltál, akkor is ha itthon
Olyasmit adtál ennek a népnek, amit nem lehet megvásárolni, amiért nem lehet kampányolni
Hitet, összetartást, érzelmeket, szeretet, vágyat
Életet adtál nekünk
Köszönünk mindent, és mondanom sem kell Neked, örökké élni fogsz!" (Armando, nb1.hu)